ODIN’59: Eenheid door verscheidenheid

ODIN’59: Eenheid door verscheidenheid

21 april 2016 18:00


Wat wordt het?
Wordt het de Heemskerkblues of “Happy Together” naar een oude hit uit 1967 van een Amerikaanse band The Turtles?
“ Nu komt het erop aan”, merkte een ODIN’59-supporter tijdens de laatste uitwedstrijd op.
“ In de laatste 5 wedstrijden moet je er staan”, “als je dan het maximale aan punten eruit weet te halen dan word je kampioen”. Inmiddels zijn we weer bij de laatste wedstrijden beland. Uit tegen Swift werd (terecht) verloren en je verneemt onder de ODINsupportersschare al weer lichtelijke angsten dat het dit seizoen alweer mis kan gaan net zoals afgelopen jaren om te promoveren.

De Heemskerkers klopten in de afgelopen seizoenen al een aantal keren via de nacompetitie vergeefs aan de deur van de Topklasse (volgend seizoen 3e Divisie), maar bleef steeds met lege handen achter. Wanneer lukt
het om te promoveren naar de Topklasse of zoals het volgend seizoen genoemd wordt: de 3e Divisie?
Het vorig seizoen haalde ODIN’59 een prachtige tweede plaats in de Hoofdklasse, het beste resultaat ooit in de ODINclubgeschiedenis. Maar de vereniging bleef toch met een kater achter na de laatst verloren promotiewedstrijd.

De aanloop tot de laatste competitiewedstrijd van ons eerste tegen DOVO komt in zicht. Na het winnen van de eerste periodetitel in de Hoofdklasse A op 1 november vorig jaar staat het Vlaggenschip nu op de 1e plaats met in het kielzog: nummer 2, sv Huizen op 3 punten. De Huizenaren kunnen nog gelijk komen. ODIN moet dan geen punten weten te halen thuis tegen DOVO. Dat zou dan een beslissingswedstrijd tot gevolg hebben: ODIN'59-sv. Huizen. 

Een nieuw clubsucces
Het zou goed zijn voor ODIN’59 en haar leden dat er weer eens de vlag van een kampioenssucces gehesen kan worden. Zowel voor de club als ook voor de regio. De toon in het laatste decennium en de successen geven aan dat de stap gezet kan worden. De andere toonaangevende amateurclub uit Heemskerk, zondaghoofdklasser ADO’20, is van oudsher een historisch oudere vereniging dan de Geelblauwen en daarnaast een zondagclub. Maar nu ADO’20 na een periode van grotere succesjaren in de Topklasse een toontje lager zingt en in de zondaghoofdklasse is beland, zou het mooi zijn voor Heemskerk dat een andere club op hoger niveau in de 3e Divisie het stokje overneemt. Een gezonde concurrentie van verenigingen met twee verschillende positieve voetbalmentaliteiten en voetbalculturen is nooit slecht en kan goed werken.

Het is te vergelijken met de plaats Groesbeek in Gelderland bij Nijmegen dat met Achilles’20 (nu Jupiler League)  en “de Treffers” (Topklasse) zich bij de amateurs steeds verder omhoog hebben ontwikkeld. Daarnaast spelen in totaal 6 amateurclubs in Groesbeek waavan 2 verenigingen op Eerste Klasse niveau, op een bevolking van bijna 20.000 inwoners. Ter vergelijking: Heemskerk heeft bijna 40.000 inwoners. Daarnaast is de huidige Jupiler Leage ploeg Telstar in de regio natuurlijk ook een niet weg te denken vooraanstaande club van de algehele voetbalcultuur in de regio.

ODIN’59 wie zijn dat?
ODIN’59 is een vereniging die ‘jonger’ is dan ADO’20. Er ontstaat misschien juist daardoor nog meer behoefte en de ambitie om kampioen te worden. De structuur van de club is in opbouw en de Technische Commissie is constructief bezig en behaalt goede resultaten. Bij de jeugdafdeling wordt gestreefd naar goede trainers op alle groepen. Bij de club moet er voor alle teams voetbalplezier bestaan zowel prestatief als recreatief. We hopen dat de voetballers in alle geledingen en het eerste in het bijzonder een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. Voetbal kan mensen verenigen. Het voetbal kan spelers helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Het kan helpen om als mens te groeien. Bij ODIN’59 is daarnaast gezelligheid en warmte belangrijk en moet iedereen als mens zichzelf kunnen zijn.

ODIN 1 kenmerkt zich door aanvallend voetbal met als het moet een strijdlust, die je ook aan de werkmentaliteit van werknemers van de toenmalige Hoogovens en huidige TATA Steel kunt koppelen. Als het technisch of tactisch tegenzit dan moet je proberen zo goed mogelijk te presteren door inzet.

Technische staf seizoen 2015-2016:

Functie

 Naam

 

Hoofdtrainer

 Richard Plug

 

Assistent-Trainer

 Rick Schotvanger

 

Assistent-Trainer

 Peter van der Slikke

 

Keeperstrainer

 Cor Varkevisser

 

Teammanager

 Richard Jonker

 

Verzorging

 Gijs Oosterveld

 

 

Hoe gaan we het doen?
Momenteel bestaat de ODINselectie uit spelers die de ODIN clubcultuur zowel technisch, tactisch als ook qua grote inzet goed kunnen vertegenwoordigen.

Het eerste van ODIN’59 biedt een pakket van basisingrediënten: goede organisatie, gedoseerd lef, sportieve hardheid en een mengeling van regionaal Heemskerks en onder andere Amsterdams talent, in zijn bloed mediterraan gepassioneerd voetbal (Bilal el Amrani). Daarnaast bestaat het team uit belangrijke spelers uit Heemskerk, Kennemerland en West-Friesland. ODIN’59 dat een 1-4-3-3 systeem nastreeft, en volgens trainer Richard Plug een systeem is met de beste veldbezetting met snelle aanvallers en sterke verdedigers en een keeper die sterk de bal blijft tegenhouden en kampioen wil worden. Daarbij heeft het team een goede spelmaker met slimme middenvelders en een spits die scoort en aanjager is van een efficiënt ODIN’59. “ Een jongen met kwaliteit voegt altijd iets toe aan het spel en aan de rest van de spelers, zoals spontaniteit, durf, verbeelding
of lef ”. Iedere speler heeft zijn eigen taak in een systeem en de verscheidenheid maakt de eenheid.

Ondanks dat andere verenigingen in de Hoofdklasse A, ODIN aan wilden praten dat ze minder zijn dan zij, is de mentale weerbaarheid toegenomen binnen de ploeg, naarmate het seizoen vorderde. “Stop nooit met geloven in een overwinning”, zegt trainer Plug. “Strijd ervoor en knok, dan valt het verschil qua budget of talent met andere meer vermogende clubs weg”. ODIN’59 draait een goed seizoen en de uitschieters uit tegen SVL op 12-9-15 (1-5), thuis tegen Sparta Nijkerk (5-1) en 1-0 thuis tegen sv. Huizen spreken tot de verbeelding.
Op naar zaterdag 14 mei !

De romantiek van het Heemskerkse ODINvoetbal
De werklust siert ook het huidige team. Als het technisch niet altijd lukt dan dient er strijd geleverd te worden of als team geknokt te worden en men komt voor elkaar op.

Om even verder terug in de geschiedenis te gaan: de jaren ’60 waren de jaren van onstuimige groei en van opbouw van de vereniging. Een periode waarin hard gewerkt moest worden om er iets van te maken. Bij de beginjaren van ODIN hebben veel mensen hun steentje bijgedragen aan het van de grond krijgen van de fundamenten van de vereniging. Er was een grote mate van eensgezindheid en dat alles onder aanvoering van de ‘motoren’ van de club in die eerste jaren. Bijvoorbeeld: Dirk Bruggenkamp en Eldert Bakker, respectievelijk voorzitter en secretaris. Voor hen was ODIN ’59 meer dan een hobby, ze waren dag en nacht met de club bezig. Ook is de werklust van die tijd verbonden met de toenmalige Hoogovens (nu TATA Steel).Veel mensen, aldaar werkzaam, waren verbonden aan sport of voetbalclubs, waaruit ODIN’59 uiteindelijk ontstond. Het spelen van ODIN’59 op zaterdag en niet op zondag had sterk te maken met het werk op de toenmalige Hoogovens in IJmuiden.

Komt allen komende zaterdag 14 mei naar de wedstrijd ODIN'59-DOVO op Sportpark Assumburg en moedig onze jongens aan. Aanvang: 14.30 u.
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!