Jeugdafdeling ODIN ’59 timmert aan de weg

27 mei 2021 7:30


In de aanloop naar het nieuwe voetbalseizoen 2021-2022 timmert de jeugdafdeling van ODIN ’59 behoorlijk aan de weg. De vele vrijwilligers gaan er eigenlijk stilzwijgend vanuit dat we in september weer ouderwets kunnen gaan voetballen. En zij zijn nu al druk bezig met alle voorbereidingen welke de jeugdafdeling weer een boost gaan geven.

Als eerste het oprichten van een 'Technisch Hart'. Vier knappe koppen die zich samen gaan inzetten om de jeugdafdeling naar een hoger plan te tillen: Onno Oudshoorn (Bestuurslid Jeugdzaken), Peter van der Slikke (Technisch Jeugdcoördinator), Alex Mol (Hoofd Jeugdopleidingen) en Dico van Dijk (Hoofdcoördinator). Het blijft tenslotte de doelstelling van ODIN ’59 om zelf opgeleide jeugdspelers in het eerste van ODIN ’59 te zien voetballen. Het feit dat buurtverenigingen soms gevraagd maar helaas meestal ongevraagd de beste jeugdspelers uit de jeugdopleiding van ODIN ’59 wegkapen om er zelf beter van te worden werkt niet mee in dit proces van ontwikkelen en opleiden. Vandaar ook dat het Technisch Hart het opleidingsplan van de JO-8 en JO-9 van een upgrade gaat voorzien.

jeugd5.jpg

In 2018 startte de KNVB het project 'Gelijke Kansen Jeugdvoetbal'. Met dit project onderzoekt de voetbalbond in de praktijk en met behulp van wetenschappelijke kennis het creëren van een opleidingsmodel dat meer recht doet aan de complexe voetbalontwikkeling van jeugdspelers. Dit model moet zorgen voor meer gelijkwaardigheid in het voetbalprogramma en in de begeleiding van álle jeugdvoetballers. In het kader van dit project gaan we in de onderbouw niet meer werken met selectieteams, maar met trainingsgroepen. Voor die groepen hebben we 10 trainers die roulerend alle groepen trainen.

Voorheen was het zo dat de meest getalenteerde spelers de meeste aandacht kregen en de mindere 'talenten' kregen minder aandacht, waardoor het verschil steeds groter werd. Het belangrijkste doel van het opleiden van jeugdspelers zou moeten zijn dat iedere voetballer plezier aan de sport beleeft en in staat wordt gesteld om zijn persoonlijke top te bereiken.

Alles in het kader van breder ontwikkelen en opleiden van onze eigen jeugdspelers. De spelersgroep die overblijft zal worden verdeeld over de breedte teams. Ook deze teams krijgen de mogelijkheid om 2x per week te trainen en staan onder leiding van een hoofdjeugdtrainer die de circuitvorm uitzet. Beginnende trainers krijgen tevens de mogelijkheid om de interne cursus JVTC te volgen, waardoor ze een basis meekrijgen van het jeugdvoetbal.

jeugd3.jpg

Het opleidingsplan welke door het 'Technisch Hart' wordt uitgerold werkt tevens door in de KNVB-certificering die in de nazomer op het programma staat. Deze certificering is een toekenning vanuit de KNVB dat ODIN ’59 zijn jeugdopleiding op lokaal niveau prima op orde heeft. Om de cirkel compleet te maken in het ontwikkelen en opleiden van onze jeugdspelers is ook besloten om met ingang van het nieuwe voetbalseizoen de JO-19-spelers die doorstromen naar de senioren een tussenstation te geven door O-23 teams in competitieverband te laten voetballen. Voor zowel de A-categorie (selectie) als de B-categorie (breedtesport) wordt deze mogelijk gecreëerd om jonge senioren langzaam te kunnen laten wennen aan het volwassen seniorenvoetbal. Dit heeft als voordeel dat de jongsenioren niet direct op hun tenen hoeven te lopen om proberen aan te haken bij het niveau van ons tweede team (Reserve Hoofdklasse) of van het eerste team (Derde Divisie). Op deze manier kunnen ze in het kader van ontwikkelen en opleiden nog de nodige stappen maken.

Kortom, er wordt met vele vrijwilligers keihard gewerkt om in aanloop naar het nieuwe seizoen weer volledig te genieten van al dat moois wat voetbal ons brengt, voor zowel de spelers, trainers, maar zeker ook voor de ouders en supporters.

jeugd2.jpg

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!