Gezondheid is het belangrijkste en de rest is bijzaak

20 mei 2020 20:45

Pierrot

Vandaag aan het woord in de ODIN rubriek 'Voor het Voetlicht': ODIN’59-keeperstrainer Colin van der Meijden. Hij is inmiddels 5 jaar actief bij de Gele Leeuwen en Colin heeft voor het komend seizoen voor een jaar bijgetekend. Hoe is het met hem? Wat vindt hij van ODIN’59? En hoe slaat hij zich erdoor? Waar heeft hij de meeste steun aan? Hieronder een vraaggesprek.

Hallo Colin,

Allereerst de vraag: hoe gaat het met jou en jullie gezin in deze bijzondere tijd?

Met mij gaat het goed en met mijn gezin ook. Het is inderdaad een bijzondere tijd. Net als de meeste mensen houden wij ons aan de richtlijnen, dus we verblijven veel thuis. We proberen wel die sleur te doorbreken en onze beweging en afleiding buiten te zoeken.

Ik hoorde dat jullie weer de ‘wei’ in mogen. Fijn voor jullie? Hoe wordt dit opgestart en uitgevoerd?

Ja, dat is hartstikke fijn! En goed voor de groep om elkaar in dit bijzondere seizoen, dat abrupt beëindigd is, weer te zien.

In overleg met de staf en bestuur is een programma samengesteld, waarbij de richtlijnen van het RIVM bepalend zijn en de mannen weer rustig met voetbal bezig kunnen zijn.

Hoe ben jij crisisperiode zonder voetbal en mogelijk het normale werk, doorgekomen?

Net als velen kon ook ik thuiswerken. Dat kwam mooi uit, want door het sluiten van de scholen, mocht ook ik de meester spelen voor mijn kinderen. Daar ging aardig wat tijd inzitten. Daarnaast was er ook weer ruimte om klusjes thuis te doen, waar ik normaal niet aan toe kwam.

Colin van der Meijden Keeperscoach Keepersworld.comHeb je nieuwe dingen of bezigheden ontdekt tijdens de crisisperiode?

Tijdens deze crisis heb ik veel tijd besteed aan het begeleiden van mijn kinderen met hun huiswerk. Tussen de lesjes door was ik alvast begonnen met mijn jaarplanning voor de keeperstraining van volgend seizoen, wat ik meestal in juni doe. En ook ik ben nu gezwicht voor Netflix.

Wat kunnen we leren van zo’n crisis en hoe moet het erna verder?

Het is door al velen gezegd: gezondheid is het belangrijkste en de rest is bijzaak. Verder wordt nu temeer duidelijk dat we elkaar nodig hebben en elkaar moeten helpen om vervolgens snel, onder de door de overheid gestelde voorwaarden, weer de draad op te pikken. Ik denk dat we nog lange tijd een anderhalve meter maatschappij zullen zijn.

Helaas is het seizoen voorbij. Hoe kijk jij er op terug?

Inderdaad helaas….we draaiden een heel goed seizoen. Met de komst van Anthony zijn we tactisch veel sterker geworden. Als team maar ook als individu. Deze hoofdtrainer heeft een eigen visie en maakt spelers en staf beter. Dit zag je in het veld, maar ook daarbuiten. Erg jammer dat we daar niet voor beloond zijn in de vorm van een periodetitel, of misschien wel een kampioenschap.

Je kon niet met de keepers trainen. Hoe heb je ervoor gezorgd dat de keepers toch fit en gemotiveerd bleven?

De hoofdtrainer had voor de selectie trainingsschema’s gestuurd om fit te blijven. Deze trainingen waren ook goed te doen voor de keepers. Daarnaast had ik met Joost en Mike geregeld contact om te vragen hoe het met ze ging en of ze fit waren.

Stel, de competitie zou onder normale omstandigheden zijn afgerond, wat zouden je verwachtingen dan zijn geweest? 

Ik had op zijn minst een periodetitel verwacht. Zou de wedstrijd tegen Sparta Nijkerk gewonnen zijn, dan had ik ODIN’59 een grote kans op het kampioenschap gegeven.

Zouden we gepromoveerd zijn?

Als we kampioen waren uiteraard wel. In de nacompetitie zou ik het wel hebben willen zien. Deze groep was/is sterk en als iedereen fit was gebleven, was het niet raar geweest dat wij naar de 2e Divisie zouden zijn gegaan.

 

2143.jpg

Verlenging contracten van 2020-2021 bij ODIN'59: van links naar rechts: Richard Klijn, Colin van der Meijden en Peter van der Slikke (Foto: Jaap van Aanholt).

 

Wie is je favoriete keeper in het algemeen? Waarom?

Gianluigi Buffon, een fantastische keeper, zowel binnen als buiten het veld! Grappig dat hij in de jeugd als middenvelder is begonnen en later op de goal is gaan staan. Een complete keeper in zijn tijd, die vol passie speelde en niet schroomde om zijn emoties te tonen. Hij werd tijdens het WK 2006 niet voor niets uitgeroepen tot beste doelman van dat toernooi. Bijzonder dat hij deze prijs uitgereikt kreeg door ex-keeper Lev Yashin, (vergeten held uit het voormalige Sovjet-Unie).

Je hebt zelf als keeperstrainer bij ODIN’59 verlengd. Blijven de andere keepers en ben je gelukkig met het verlengen van Joost Meendering?

We hebben een stel prima keepers bij de selectie. Het trainingsniveau is hoog en de jongens werken hard. De sfeer is goed en af en toe wordt er een geintje gemaakt zoals dat hoort. De groep is in balans. Ik ben blij dat Joost heeft verlengd, absoluut, want we zijn nog niet klaar met wat wij willen bereiken. Joost heeft zich dit seizoen prima ontwikkeld en werd met de week beter. Mike heeft besloten te stoppen bij ODIN’59 en gaat keepen bij DEM zaterdag 1. Ik begrijp Mike heel goed, maar vind het erg jammer dat hij weggaat. Mike is een goede gozer, kan prima mee met het niveau en is de sfeermaker in de groep. We gaan hem zeker missen. Barry gaat in het derde keepen. Gelukkig blijft hij wel bij de club, gezien het feit dat er een vrij nieuwe keepersgroep komt.

Gelukkig hebben we voor komend seizoen Romain de Jong gehaald, een jonge talentvolle keeper uit West-Friesland, die ik al twee jaar train bij de keeperschool ‘Keepersworld’. Daarnaast zijn we bijna rond met nog een keeper, zodat ons Gilde weer uit 3 bestaat.

Zijn er dingen uit het afgelopen seizoen waarvan jullie denken: ”Dat had anders gekund of gemoeten?”

Nogmaals, we hebben een prima seizoen gedraaid. Corona heeft roet in het eten gegooid.

Wat is je favoriete club in het algemeen? Waarom?

Mijn familie komt uit Amsterdam, dus vanzelfsprekend ben ik al heel mijn leven voor Ajax. Geregeld ging ik met mijn vader en/of vrienden naar een wedstrijd van de Amsterdammers.

Hoe zie je de naaste toekomst (en volgend seizoen met de nieuwe hoofdtrainer Ted Verdonkschot)?

De toekomst op sportief gebied zie ik zeer positief in. De selectie blijft nagenoeg intact en met Ted komt er een zeer ervaren hoofdtrainer, die de klappen van de zweep kent.

Waar moet een goede keeper aan voldoen in het eerste om het juiste systeem (van dat moment) als team te spelen?

Uiteraard dient hij technisch volleerd te zijn. Daarnaast moet hij tactisch sterk zijn en dan bedoel ik op het gebied van inzicht en communicatie. Hij moet weten wat van hem verwacht wordt in een 1:5:2:3 systeem maar ook wanneer er een 1:3:4:3 kan ontstaan, of een 1:3:5:2. Het belangrijkste is dat hij ‘denkt’ in spelprincipes en daarnaar handelt, wat zichtbaar is in zijn positie en keuzes op zowel aanvallend als verdedigend gebied. Een voorbeeld is dat de as dicht moet zijn, hetgeen ook de keeper aanstuurt en hij daarbij rekening houdt dat de tegenstander meer over de flanken zal proberen aan te vallen. Doordat de linies kort op elkaar zitten, zal hij de ruimte achter de verdediging moeten kunnen bespelen. In de omschakeling zal hij de restverdediging moeten organiseren om hen in de aanval of verdediging aan te kunnen sturen. Dus kort gezegd: wedstrijdsituaties herkennen en daarnaar handelen.

Er gebeuren veel goede dingen bij de club maar zijn er nog suggesties van jou die bij de club voor verbetering vatbaar zijn?

Wat velen voor mij al geroepen hebben, dient het kunstgras op het hoofdveld vervangen te worden, maar dat is aan de gemeente.

Wat wil je de mede ODIN’ners nog meegeven in deze crisis-tijd?

Blijf gezond en denk aan elkaar!”Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!