Ik wil ze meegeven: hard werken. Alleen talent is niet voldoende

27 mei 2020 22:45

Pierrot

Dat zijn de woorden van assistent-trainer van het eerste: Peter van der Slikke. Jarenlang zelf basisspeler van het eerste van ODIN’59. Een goede spits met scorend vermogen. In de rubriek ‘Voor het Voetlicht’ komt hij aan het woord en vragen we hem hoe het met hem in deze bijzondere tijd gaat. En wat vindt hij van afgelopen seizoen? Hieronder een vraaggesprek.

Peter van der Slikke is als een echte clubman al geruime tijd aan ODIN’59 verbonden. Als pupilletje is hij begonnen om uiteindelijk jaren later in de hoofdmacht te excelleren en ondanks een uitstap naar ADO20 is Van der Slikke met bijna 100 goals nog steeds één van de topscorers aller tijden van ODIN’59. Als actieve voetballer traint hij ook de jeugd van ODIN'59 en had in het verleden het damesteam onder zijn hoede.
Peter maakt sinds 2013 deel uit van de trainersstaf. Eerst als trainer/coach van het tweede, en vorig seizoen als assistent van Richard Plug bij de eerste selectie. Dit seizoen 2019-2020 was hij assistent van Anthony Correia. Hij tekende onlangs een jaar bij als assistent-trainer van hoofdtrainer Ted Verdonkschot.

 

Hallo Peter,2143.jpg

Allereerst de vraag: hoe gaat het met jou en andere familieleden in deze bijzondere tijd?

Hoi Pierre, uitstekend! Mijn familie en ik maken het goed.

 

Hoe breng je je dagen door?

Allereerst: ik werk gewoon nog door. Wel minder dagen maar goed….Verder ben ik druk met mijn tuinproject dat al bijna een jaar duurt en nu heb ik daar mooi de tijd voor.

 

Heb je nieuwe dingen of bezigheden ontdekt?

Naja, ik heb de wereld van de Webinars gevonden. Ik heb in deze afgelopen periode een aantal Webinars gevolgd en dat is me prima bevallen!

Ik heb gehoord dat de trainingen voorzichtig gaan beginnen voor de selectiespelers. Hoe moet dat gestart/opgebouwd worden

Inmiddels zijn we begonnen, zoals je weet. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik niet kan wennen aan deze “corona trainingen”. Ik doe ook alweer een tijdje de jeugd (13-1) maar ook hier ben ik gebonden aan de beperkingen en ik moet zeggen: Ik mis wat.

Wat vond je van het afgelopen seizoen?

We hebben een meer dan uitstekend “seizoen” gedraaid. Spijtig dat het dan zo moet eindigen. Ik denk dat er voor ons, in de vorm waarin we staken, meer dan deze 2e plaats in had gezeten.

 

Je bent al je hele voetballeven bij ODIN’59. Wat was voor jou überhaupt het hoogtepunt bij deze club?

Hierin moet ik je even corrigeren, ik ben niet mijn hele voetbal leven bij ODIN. In een tussenliggende periode heb ik een beetje gezworven tussen een aantal clubs. Maar een hoogtepunt was absoluut het kampioenschap in de Hoofdklasse onder Richard Plug. Verder de bekersuccessen van seizoen 2019-2020. Prachtig die overwinning op FC Emmen en de daaropvolgende thuiswedsrrijd in het Telstar stadion tegen Heerenveen (1-3). Nu al legendarisch.

Zeker onvergetelijk, maar bij welke clubs ben je dan ook actief geweest?

ODIN’59 dus, dan vv Uitgeest (1 van de clubs als voorloper van fusieclub FC Uitgeest), Stormvogels, ADO’20, De Brug en weer terug bij ODIN’59.

Dieptepunt?    

Pfff geen idee, voetbal bestaat uit hoogte- en dieptepunten. Het is winnen of verliezen.

Hoe ben je ooit bij ODIN’59 begonnen?

Ik ben als jeugdspeler op 6jarige leeftijd ooit begonnen bij ODIN, wat niet heel raar was omdat mijn hele familie bij ODIN’59 of voetbalde of wat binnen de club deed.

Wat zijn je ambities?

Ik ben niet zo ambitieus, Pierre. Als je doelt om ooit hoofdtrainer te worden, kan ik je zeggen: Nee, dat hoeft niet voor mij. Ik kan mij prima vinden in de rol van assistent-trainer. Ik kan mijn ei hierin kwijt, wordt gewaardeerd door de hoofdtrainer en zijn voorgangers. Assistent-trainer is op mijn lijf geschreven.

Wil je ooit nog eens naar een andere club?

En hierop is mijn antwoord: Ja, ik zou best wel eens willen werken bij een club als VV Katwijk, waar Anthony nu na dit seizoen heen gaat. Toch weer een andere beleving, een andere ambiance.

 

Als nu de competitie onder normale omstandigheden zou zijn afgerond, wat zouden dan je verwachtingen zijn geweest? 

Wat ik al eerder aangaf. Er had voor ons meer in gezeten dan de 2e plek van nu. We zaten in een heerlijke flow en waren op ramkoers.

peter_1.jpg

Wat vind je van het KNVB besluit dat niemand promoveert en/of degradeert?

Ik heb daar geen mening over. Het is wat het is en geen van beide zou ons helpen.

Naast assistent -trainer van het eerste, train je ook de jeugd bij ODIN’59. Wat vind je het leukst (het eerste of de jeugd) en wat wil je jeugdspelers als het belangrijkste of het liefst meegeven?

Nou, ik maak daarin geen keuze, beide vind ik geweldig. Bij het 1e gaat het om winnen en bij de jeugd om opleiden.

Ik heb de drive om bij het 1e team alles voor de winst te doen. Bij de jeugd hoef ik niet persé te winnen. Daar is mijn motivatie om te proberen de jeugdspelers zodanig op te leiden dat we ze over een paar jaar in het 1e kunnen zien spelen.

Wat ik ze wil mee geven is: hard werken. Talent is niet voldoende. Niet de makkelijkste weg nemen maar de uitdagingen aangaan en vooral plezier beleven aan het spelletje.

Hoe kun je volgens jou onder deze omstandigheden toch een slot ‘breien’ aan dit seizoen zodat je toch het gevoel hebt dat je iets hebt afgesloten?

Ik denk een mooie afscheidsavond Pierre. Het voetballen is toch voorbij en ik heb geen illusie dat we nog het seizoen afmaken. Dus dan maar gezelligheid en een drankje.

Je hebt een jaar bijgetekend bij ODIN’59 als assistent trainer. Hoe zie je het komend seizoen en de samenwerking met de nieuwe hoofdtrainer Ted Verdonkschot?

Ik ken Ted al heel wat jaartjes. Wij delen hetzelfde idee over voetbal en organisatie, dus dat komt helemaal goed!

Heb je nog tips voor de vereniging ODIN’59 bijvoorbeeld op technisch of organisatorisch gebied?

Tips zat, maar die deel ik wel binnen de club en in de TC waar ik ook een onderdeel van ben.

Wat is je advies en/of boodschap voor de komende tijd naar mede- ODIN’ners? 

Dat is een open deur intrappen, in deze tijd. Dat is blijf gezond en dan zien we elkaar weer langs de lijn……..ergens in oktober 😊

Verslag: P.C.

Foto's: o.a. uit het ODIN'59 jubileumboek 'In de Schaduw van het Kasteel' (2009) 

 

20170418_170724.jpg

Felicitaties na weer een doelpunt. Van links naar rechts: Steven Blokzijl, Martijn Perquin, Ed Daniël. Otto Wieringa geeft een 'high five' aan doelpuntenmaker Peter van der Slikke (2). Aanvoerder Richard Klijn en Remco Sloep kijken toe.

thumbnail_20200527_220923.jpg

Het eerste van ODIN'59 seizoen '90-'91. Onderste rij 4e van links: Peter van der Slikke.Verder op de foto, bovenste rij v.l.n.r.:Patrick Harsveld, Ben Limmen (grensrechter), Cock Mulder (leider), Jenno Leenstra, René Welbergen, Florian Beentjes, José Calle, Peter Wijker, Gerco van Huisstede, Fred de Boer (trainer), Joop de Vries (voorzitter). Onderste rij: v.l.n.r.: onbekend (supporter), Bart Schraa, Carlo Busman, Peter van der Slikke, Willem Kremer, Harry van Es, Perry Hartman & Frank van Zijl.

thumbnail_20200527_220945.jpg

De muur staat! September 2001: ODIN'59 - Ajax: 3-1. In de ODIN muur: v.l.n.r.: Michel Pirovano, Ton Sminia, Richard Klijn, Roberto Castro, Robin Welp, Peter van der Slikke, Martijn Perquin. Keeper Sander van der Lugt, onzichtbaar op de foto, wacht de vrije trap af. 

 

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!