Marc Baardman

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse A

9 april 2016 14:30

Mesbah, C.

Trainer Richard Plug bevroedde voor de wedstrijd dat het wel eens lastig zou kunnen worden tegen Swift in Amsterdam. Odin’59, de nummer 1 op de ranglijst in de Hoofdklasse A tot voor deze wedstrijd, kon de koploperstatus deze middag niet waarmaken. In een draak van een wedstrijd zeker voor rust met tientallen onderbrekingen na ‘ blessures’  en theatraal voetbal behaalde Swift na 5 nederlagen een belangrijke overwinning, om vooralsnog aan degradatievoetbal te ontsnappen. Scheidrechter Mesbah, helemaal uit Groningen naar Amsterdam gereisd, had zeker invloed op het verloop van deze wedstrijd, waarbij ODIN’59 twee strafschoppen werd onthouden en Swift een discutabele strafschop kreeg toegewezen. Toch moet ODIN’59 de oorzaak van deze deceptie bij zichzelf zoeken. Teveel spelers bleven onder hun niveau en de ploeg liep te zeer achter de feiten aan. Om nog mee te doen voor de eerste plaats moet ODIN’59 uithuilen en opnieuw beginnen. Belangrijk is dat geleerd wordt van de lessen van deze voetbalmiddag.

De wedstrijd.

Trainer Mark Evers begon de beginopstelling ten opzichte van de vorige wedstrijd van Swift tegen Eemdijk met 3 andere spelers. ODIN’59 was na lange tijd weer in het uittenue van blauwe shirts en witte broeken gehuld. De Heemskerkers hadden de eerste 10 minuten het beste van het spel, maar ze konden de vele mogelijkheden niet omzetten in reëele kansen. Vooral de Swiftmandekking op Eelke de Graaf was steeds aanwezig door de ODINspits in zijn rug uit balans te brengen en gunde de Graaf geen tijd om zich goed vrij te spelen of te scoren.
Toch kreeg de Graaf de eerste kans van de wedstrijd, maar schoot hard over het doel van keeper Verhoeff. In de 11e minuut kreeg Swift door een schot op doel van Jaap Smeeing een mogelijkheid. De attente ODINkeeper, Barry van Dijk, pareerde met zijn linker been. Meteen daarna mazzelde ODIN’59 doordat na een vrije trap van de Amsterdammer Stef Lelieveld de bal in buitenspelpositie werd ingetikt maar dit werd dus afgekeurd.

Irritant was dat de Swiftspelers voordurend appelleerden om de bezoekers een kaart aan te smeren maar scheidsrechter Mesbah liet zich het eerste half uur daartoe niet verleiden, maar trad daar ook niet tegen op. Na een overtreding op Jim Hulleman werd Jorik Hollewand (Swift) wel op geel getracteerd. ODIN’59 dat ook probeerde op te bouwen via zijn beide opkomende backs, kreeg in de 15e minuut na een aanval van opkomende rechtsback JeffreyTol in de omschakeling een counter van Swift te verwerken die door de ODINrechtsback niet meer goed te verdedigen viel. Na een assist van Fabian Munsterman rondde Swiftspits Tijs Boeting beheerst af en scoorde voor de gastheren: 1-0.

Het leek er tot de 36e minuut op dat de scheidsrechter deze hectische wedstrijd redelijk onder controle had maar in minuut 39 kreeg Swift een vrije trap op de 16 meter lijn na een sliding op de bal van Milo Cremers. De verontwaardigde ODINverdediger kreeg tot zijn verbazing de gele kaart van scheidsrechter Mesbah. Bij het bijna nemen van de vrije trap maakte Swiftspeler Lars van den Berg een overtreding op Stefan Seijs en maakte de Heemskerker in het strafschopgebied na een reflex een slaande beweging naar de Swiftspeler, die dankbaar naar de grond ging. Het betekende een rode kaart voor Seijs, maar daarnaast gaf scheidsrechter Mesbah ook nog een strafschop voor Swift terwijl de vrije trap van de Amsterdammers na het fluitsignaal voor de overtreding van Seijs was genomen. Een kadootje voor Swift, dat gretig werd uitgepakt: 2-0. Al met al speelde ODIN de eerste helft elkaar te onnauwkeurig in, de bal kwam niet van de grond bij voorzetten of stuiterde alle kanten op, waardoor de ODINspitsen geen bruikbare ballen kregen.

De vandaag jarige ODIN’59-middenvelder Bilal el Amrani, normaal op Amsterdamse bodem op zijn best, beloonde zich deze middag te weinig door goed te spelen of te scoren. ODIN’59 in ondertal kwam voor rust niet verder dan een afgekeurd doelpunt. Na de thee liet ODINtrainer Richard Plug zijn ontevredenheid over het spel merken door 2 verdedigers (Jeffrey Tol en Tim Koops) te wisselen voor twee aanvallende spelers: Toine Merk en Amin Ouass. Het effect was dat ODIN’59 met 10 man na rust meer inzet toonde en gevaarlijker was dan de eerste helft.

Na veel onderbrekingen ook in de 2e helft kwam Jim Hulleman tot een schot voor de bezoekers, waarbij hands zou zijn gemaakt door een Amsterdammer in hun strafschopgebied. Penalty? Scheidsrechter Mesbah wuifde door een resoluut gebaar alle ODINreacties weg en was vastbesloten de bal niet op stip te leggen. De wedstrijd werd grimmiger. In de 65e minuut kwam het tot een schot van Swift dat Milo Cremers blokte. Er werden vele overtredingen niet bestraft en de wedstrijd werd steeds onderbroken door op de grond liggende Amsterdamse spelers waar Mesbah opnieuw niet tegen optrad. In de 76e minuut was het dan toch raak. De goed ingevallen Amin Ouass (snel, balvast en dat met goed samenspel) werd door de doorkoppende Eelke de Graaf in een goede positie gemanoeuvreerd en nadat Swiftverdediger Jorik Hollewand uitgleed, liet Amin Ouass de Swiftgoalie Koen Verhoeff kansloos. Eindelijk was daar de aansluitingstreffer: 2-1.

Er ontstond vervolgens “ alles of niets” wedstrijd voor ODIN’59, waarbij het ook 3-1 voor Swift had kunnen worden. Na veel tijdtrekken en wissels aan Amsterdamse kant, negeerde scheidsrechter Mesbah in de 88e minuut opnieuw een handsbal van Swift in hun strafschopgebied. De leidsman besloot vanaf dat moment maar alle overtredingen ten gunste van de Heemskerkers te negeren. De scheidsrechter leek er helemaal geen lol meer in te hebben en floot de wedstrijd veel te vroeg af. Het pleit was beslecht.

Het niet in beste doen zijnde ODIN’59 was niet opgewassen tegen al deze weerstanden waarbij de hoop en mogelijkheid op 2-2 werd verijdeld. Misschien was een 2-2 ook wel verdiend geweest maar het matige spel van de Heemskerkers vooral in de eerste helft en de rode kaart van Stefan Seijs, die zich liet provoceren, werden de Heemskerkers in een vroeg stadium al fataal. Eindstand: 2-1.

Na 5 nederlagen achter elkaar pakten de Amsterdammers, met de voormalige ODINtrainer Mark Evers in hun gelederen, weer eens een zege. Swift is aan de degredatiezone echter nog niet ontsnapt. ODIN’59 wisselde stuivertje bovenin de Hoofdklasse A met sv. Huizen dat nu eerste staat. ODIN'59 heeft het echter nog steeds in eigen hand. We zullen zien hoe de stand van zaken na nog 4 competitiewedstrijden zal zijn. Swift steeg na de overwinning van vandaag naar plek acht.

AVV SWIFT: Koen Verhoeff (K), Fidel Yilmaz, Olaf Ter Haar Sive Droste @, Lars van den Berg, Fabian Munsterman, Rutger de Vries, Tijs Boeting (79. Thijs Haselhoff), Jaap Smeeing (88. Marc Baardman), Max Gerard van Wakeren, Jorik Hollewand, Stef Lelieveld (70. Hasse Bosboom)

ODIN’59:  Barry van Dijk (K), Jeffrey Tol (46. Toine Merk), Tim Koops (46. Amin Ouass), Milo Cremers, Jordi Tiktak,  Jim Hulleman, Ron Scheffer @ (80. Stefan van Dijk), Jurjen Dikker, Bilal el Amrani, Eelke de Graaf, Stefan Seijs.

Komende zaterdag 16 april 2016 is ODIN’59 vrij. Op 23 april 2016 komt de huidige nummer 11 van de Hoofdklasse A, Bennekom, in Heemskerk op bezoek. Aanvang van deze wedstrijd op Sportpark Assumburg in Heemskerk is 14.30 u. Tot dan!