ODIN’59 troeft Jong AZ af in oefenduel: 1-2

Ferdy Druijf (schot)
39'

18 april 2016 19:00

R. Luinge

Nadat ODIN’59 eerder al in dit seizoen oefenduels winnend had afgesloten tegen teams uit Betaald Voetbal Organisaties, zoals Jong Fortuna Sittard (oefenduel tijdens trainingskamp begin januari: 0-2), Jong Telstar (Nederlagentoernooi 2-3), heeft ODIN’59 maandag deze goede reeks vervolgd met een uitstekende 1-2 overwinning op Jong AZ. Jong AZ in de competitie ook nog in strijd voor promotie naar de Eerste Divisie (huidige Jupiler League) delfde het onderspit in het nieuwe AZ (AFAS) trainingscomplex in Wijdewormer/Zaanstad. De ploeg uit Heemskerk kwam voor de dag met fris en goed voetbal. De wedstrijd was voor ODIN’59 ter voorbereiding op de eerstvolgende competitiewedstrijd van de Heemskerkers komende zaterdag thuis tegen Bennekom. De eindstand van 1-2 was al bij rust bereikt. Middenvelder Jim Hulleman vond 2 keer het net voor ODIN’59 waarvan een keer uit een penalty (minuut 16). De uitslag had hoger kunnen en eigenlijk moeten uitpakken in het voordeel van de Hoofdklasser.

Eerste helft

Na geduldig afwachten in de beginfase en loeren op een kans scoorde Hulleman al in de 5e minuut knap de 0-1. ODIN’59 speelde de eerste helft goed verzorgd voetbal en Jong AZ de ploeg geleid door trainer Martin Haar en zijn assistent Denny Landzaat, had het eerste half uur niks in te brengen. Na een mooie omhaal van de ODINrechtsbuiten werd een doelpunt vermeden door hands van AZ kant. De goed leidende scheidrechter Roelof Luinge gaf een strafschop. Jim Hulleman nam de penalty en schoot onberispelijk in: 0-2. ODIN’59 domineerde het merendeel van deze 1e helft. In de 24e minuut moest Barry van Dijk zich echter wel strekken na een inzet van Zia Sakirovski, die een voorzet van Levi Opdam leek binnen te tikken. Van Dijk pareerde.
AZ bleef ijzig rustig en had vanaf minuut 25 een fase van de wedstrijd een overwicht. In de 39e minuut wist Uitgeestenaar Ferdy Druijf voor AZ de achterstand te verkleinen door een schot: 1-2. De reden dat ODIN’59 de voorsprong niet uitbouwde was vooral door het niet goed vervolgen van goed opgezette aanvallen, die hadden moeten resulteren in doelpunten voor ODIN. Zo kreeg Eelke de Graaf een kans op de 1-3. Uit de draai schoot hij naast. Je kunt de Graaf nauwelijks iets verwijten. Hij werkte zich zo ongeveer te blubber en speelde als een teamspeler. Maar als je alle kansen bij elkaar optelt had de stand na de wedstrijd hoger moeten uitvallen. Kopballen van Milo Cremers op doel van AZ hadden ook meer verdiend. Aan het eind van de eerste helft schoot de Graaf snoeihard op de paal. Jan Willem Tesselaar van AZ spartelde namens AZ tegen en maakte nog een buitenspeldoelpunt.

Tweede helft

Na de thee vonden er verschillende wissels aan beide kanten plaats. De na rust ingevallen ODINgoalie Erik Alders reageerde prima op een schot van Jamie Jacobs en hield na rust zijn doel schoon, ook al had hij mazzel, omdat nu Jamie Jacobs in de 72e minuut voor AZ op de paal schoot. In de 61e minuut een mooie aanval ODIN'59, maar de voorzet Jeffrey Tol werd net overgekopt door Eelke de Graaf.

Conclusie:

Een zinvolle oefenpot voor beide ploegen met strijd tot aan het eindsignaal. De Heemskerkers die onbevangen en wellicht vanuit een underdogpositie zeker voor rust goed speelden, hadden de voorsprong kunnen uitbouwen. Zaak is komende zaterdag voor de competitie net zo onbevangen te spelen omdat ODIN dan het beste voetbalt. Of zoals een bekend iemand zei: “ het moeilijke van voetbal is het gemakkelijk te spelen”. Als je druk of stress/spanning hebt, presteer je minder dus waarom zou je stress hebben?” Ik weet het: het is makkelijker gezegd dan gedaan.

Samengevat: Jong AZ - Odin ’59 1-2 (rust: 1-2)
Scoreverloop: 5. Jim Hulleman 0-1, 16. Jim Hulleman 0-2 (pen.), 39. Ferdy Druijf.
Scheidsrechter: Roelof Luinge