89'

Mannen zaterdag, 1, 3e divisie A

24 september 2016 15:00

Koekoek, T.

ODIN’59 heeft zaterdag 24 september een mooie uitoverwinning behaald op de koploper, ASWH. Er stond inmiddels speeldag 7 voor de Heemskerkers op het programma. Uit tegen ASWH (Altijd Sterker Worden) in het Zuidhollandse Hendrik Ido Ambacht was het affiche. Een sterke ploeg die tot dat moment nog ongeslagen bovenaan stond in de 3e Divisie en de woensdag voor deze wedstrijd de winnaar was geworden van een treffen tegen tweededivisionist de Treffers uit Groesbeek in het kader van de KNVB-beker. ODIN’59 stond voor deze wedstrijd op positie 3. Een kraker van de nummer 1 en 3 dus. ODIN’59 won van ASWH met 1-3 en versloeg deze club die sinds 28 november 2015 op eigen veld niet meer verloren had.

Beginfase
De eerste 14 minuten waren voor een deel gelijkopgaand met 2 fris van de lever spelende ploegen. ASWH was sterk in de duels en speelde op het randje en ODIN’59 leek te netjes. Laat niet onverlet dat in de 8e minuut een zeer harde charge van Lars Bosscha op lijf en ledematen op de fris opstomende sierlijke ODINback Jordi Tiktak een kaart had moeten opleveren van welke kleur dan ook, maar minstens geel. Het was kennelijk nog te vroeg in de wedstrijd voor kaarten vond scheidsrechter Koekoek die besloot tot een vermanende conversatie met de middenvelder.

Duels
Er ontstonden meteen in deze wedstrijd prachtige duels tussen bijvoorbeeld de sterk acterende centrumverdediger Milo Cremers versus een van de beste spitsen van de derde divisie, de sterke ASWH-nummer 9, Peter de Lange. De ex-Spakenburgspeler zocht wanneer hij door zijn maten diep werd ingespeeld eerst fysiek contact met zijn ODINopponent en dit leidde tot judo-achtige maar ook heroische taferelen. De vraag was in het begin van de wedstrijd: wie zou in het persoonlijke duel het meest stand houden? Naarmate de thuisploeg steeds meer begon te hopen op een thuistreffer, speelde ODIN’59 zeer taakgericht en gedegen en kwam in de 14e minuut tot een subliem uitgevoerde counter. Via een mooie dieptepass van middenvelder Jim Hulleman en een op maat gegeven voorzet van Cerilio Cijntje scoorde ODINspits Eelke de Graaf zeer fraai met een afstandschot via de binnenkant paal: 0-1.

In de 17e minuut ontstond het zoveelste enerverende persoonlijk duel tussen De Lange en Cremers in het ODINstrafschopgebied. Eerst haalde de Ambachter verdediger Cremers neer en vervolgens vielen beide spelers in het Geelblauwe ODINstrafschopgebied. Scheidsrechter Koekoek wees tot genoegen van het algehele thuispubliek naar de stip. Strafschop? De assistent-scheidrechter, dhr. D. van Aalst uit Ridderkerk, hield echter kordaat de vlag omhoog om de eerste overtreding van spits De Lange kenbaar te maken aan scheidsrechter Koekoek en bovendien had hij eerder buitenspel geconstateerd. Een cruciaal moment in de wedstrijd. Tot ontzetting van allen die voor ASWH waren, kwam de referee terug op zijn besluit: geen penalty. Dat was trouwens ook de enige juiste beslissing in deze situatie.

Eelke de Graaf kwam nog tot een afgekeurd doelpunt (in de 29e minuut) en ODIN’59 gaf deze eerste helft weinig weg. ASWH bleef echter wel gevaarlijk maar diverse afstandschoten misten de juiste richting en de deze competitie met 5 doelpunten succesvolle buitenspeler Robbert Olijfveld had zijn vizier vanmiddag niet op scherpstaan of werd uitgeschakeld door de ODINback.
De persoonlijke duels in deze wedstrijd waren pittig en vooral ook die tussen ODINspits De Graaf en ASWH-centrale verdediger Mels van Driel.

Contactsport?
Voetbal is een contactsport. Maar zeer jammer was dat ASHW nummer 4, Mels van Driel, dit wel erg letterlijk nam door Eelke de Graaf in de 39e minuut na een scrimmage in zijn arm te bijten. Het incident riep herinneringen op aan het bijtgedrag van Suarez destijds bij Ajax. ODINspits De Graaf attendeerde scheidsrechter Koekoek op de afgetekende achtergelaten tandenreeks van Van Driel op zijn arm. De scheidsrechter bleek hier echter immuun voor en negeerde de verongelijkte ODINspeler. Dit soort dingen horen toch echt niet op een voetbalveld thuis.

Verder

De Geelblauwen hadden eerder nog kansen op de 0-2 o.a. via De Graaf en linksbuiten Cerilio Cijntje, die een plaaggeest voor de rechtsback van de Ambachters was. De eerste helft eindigde met het gegeven dat ASWH misschien wel meer balcontact had gehad maar ODIN’59 met 0-1 voor stond.

2e Helft
Na de thee begon de thuisclub weer fel aan een offensief. Maar de ODINverdediging gaf bijna niks weg.
Sterker nog, er kwamen kansen voor de Heemskerkers o.a een kopbal van Milo Cremers na een corner van Jim Hulleman. De steeds in de wedstrijd voor penalties of vrije trappen appelerende thuisclub eiste nu weer een pingel op in de 54e minuut. Ditmaal trapte scheidsrechter Koekoek er niet in. ASWH had bij vlagen meer balcontacten en het beste van het spel in deze 2e helft, maar kon de ODINdefensie niet openbreken. Toch hing de gelijkmaker in de lucht maar dan heeft ODIN’59 keeper Barry van Dijk nog, die weer als een huis stond te keepen. De organisatie van de Heemskerkers achterin was perfect.

Beslissing
Via een afgemeten dieptepass van de goed spelende ODINback Lars Boekel in de 62e minuut, was the Count (Eelke de Graaf) te snel voor zijn verdedigers en na een rush vanaf de middenlijn rondde de ODINspits zakelijk en beheerst zijn solo af: 0-2. Er werd meteen hierna door de gastheren gewisseld en de wedstrijd leek nog niet gespeeld. ASWH kwam weer opzetten maar de bal ging na schoten of hoog over of ver naast het doel van keeper Barry van Dijk. Via wederom een voorzet van back Lars Boekel viel de beslissing in deze wedstrijd in de 74e minuut middels een doelpunt van middenvelder Jim Hulleman: 0-3.
Daarna leek het eerder 0-4 dan 1-3 te worden. In de slotfase (89e minuut) was het echter ASWHspits Peter de Lange die de verder dominerende ODIN-achterhoede toch 1 keer te slim af was en knap de eretreffer scoorde door een schot in de lange bovenhoek: 1-3. De Ambachters leken er verder echter niet meer in te geloven. Eindstand: 1-3.

Conclusie
ODIN’59 keerde met een mooie overwinning huiswaarts omdat het als team knokte alsof het haar laatste wedstrijd was en omdat het de gecreeerde kansen efficienter benutte dan de thuisploeg. Verder schakelde de hechte ODINachterhoede met de uitblinkende centrale verdedigers Cremers en Meijer de ADHWspitsen zo goed als helemaal uit en gaf de Heemskerkse ploeg bijna niks weg. Verder een compliment aan het hele ODIN-team: van veldspelers tot (en met) de 'bank'. Door dit resultaat klom de ploeg van trainer Richard Plug van de derde naar de tweede plek en zakte ASWH van de 1e naar de 3e plaats. FC Lisse nam na vandaag de koppositie in de 3e Divisie over.

Scoreverloop: 14. Eelke de Graaf 0-1, 62. Eelke de Graaf 0-2, 74. Jim Hulleman 0-3, 89. Peter de Lange 1-3.