95'

Mannen zaterdag, 1, 3e divisie A

1 oktober 2016 14:30

Burg, P.N. van der

ODIN’59 heeft zaterdag de thuiswedstrijd en 8e competitiewedstrijd van dit seizoen tegen Jong FC Volendam met 1-2 verloren. Na de eerste helft was de einduitslag al bereikt. De thuisclub liep tegen een 0-1 achterstand aan door een treffer van Volendammer Jordi Hilterman. ODIN’59 herstelde zich door een mooi afstandschot van Jeffrey Klijbroek in de 28e minuut na een prima voorzet van de mee opgekomen Jordi Tiktak. Nadat iedereen dacht dat de voorsprong voor de thuisclub door 2 doelrijpe kansen aan het eind van de eerste helft uitgebouwd zou worden, schoot Volendam middenvelder Joey Veerman, weliswaar tegen de verhouding in maar wel fraai, met een afstandschot aan de andere kant de 1-2 binnen. Dat bleek achteraf een cruciale voorsprong voor de Dijkbewoners zo vlak voor de thee. Na rust speelde Volendam de wedstrijd professioneel en op zijn ‘italiaans’ uit. Het aanvallende concept van ODIN’59 had minstens een gelijkmaker verdiend.

Vandaag kwam tegenstander Jong FC Volendam op bezoek dat voor deze wedstrijd de 12e plek op de ranglijst bezette. ODIN’59 stond op positie 2. ODIN’59 speelde een aanvallend concept in een 4-3-3-formatie met 2 buitenspelers.
Volendamtrainer Berry Smit kwam naar Heemskerk met een groep waarvan 7 spelers de avond daarvoor als reserve of invaller betrokken waren geweest bij de competitiewedstrijd van het eerste van Volendam tegen NAC Breda in de Jupilerleague (wedstrijd op 30-9/uitslag: 2-1). “Competitievervalsing”, roepen veel mensen en liefhebbers rond de velden in de 3e Divisie, maar het is maar zoals men het interpreteert. Volendamtrainer Berry Smit wandelde al pontificaal met zijn groep Sportpark Assumburg binnen, zo van “vandaag gaan we het ODIN lastig maken”. De warming up of invalbeurt had het merendeel van zijn spelers al de avond daarvoor gehad. Na de wedstrijd in Heemskerk kon de Jong Volendamtrainer met een nog rechtere rug Sportpark Assumburg met een gewiekste uitoverwinning verlaten.

Het lijkt er trouwens op dat de profclubs binnen deze Derde Divisie steeds slimmer counteren en naast techniek en tactiek ook fysieke kracht hanteren tegen tegenstanders die vooral boven hen op deze 3e Divisie-ranglijst staan. FC Volendam zag deze wedstrijd als cruciaal om niet verder op de ranglijst te zakken.

Er stond vandaag een straffe wind dwars over het veld van Sportpark Assumburg. ODIN’59 was in de veronderstelling de goede reeks overwinningen van de laatste weken te kunnen vervolgen.
In de eerste 10 minuten van de wedstrijd was het wat rommelig en er ontstonden kleine kansjes voor beide ploegen. ODIN’59 trok ten aanval maar Volendam was gevaarlijk in hun opbouw en aanval. ODIN verzuimde kort te dekken en zo kregen Volendamspelers de tijd om de bal aan te nemen. Dat gebeurde ook in de 16e minuut toen FC Volendam met Jordy Hilterman de tijd kreeg om de bal aan te nemen na een voorzet die iedereen van ODIN'59 achterin miste. De Volendamse nummer 10 kon relatief eenvoudig intikken: 0-1.

De Heemskerkers joegen hierna op de aansluitingstreffer. In de 28e minuut kon het ODIN-legioen weer juichen. Na goed doorzetten van Jordi Tiktak kon deze via de linkerflank middenvelder Jeffrey Klijbroek bereiken die met een strak en mooi schot, bijna uit stand, zijn derde competitietreffer kon bijschrijven: 1-1.

Vervolgens ontstond even daarna een grote kans voor ODIN’59. Via Jim Hulleman kwam de bal bij Cerilio Cijntje maar diens vizier bleek niet voldoende op scherp te staan. Daarna nog een mogelijkheid voor ODIN'59 na een inworp van Jim Hulleman richting Nigel Hardenberg, die wilde koppen, maar de bal werd onderschept. “Hands” van een Volendammer? Protesten van de Geelblauwen, maar een strafschop werd door scheidrechter Van der Burg weggewuifd. ODIN’59 bleef op zoek naar de tweede treffer en spits Eelke de Graaf kreeg vlak voor rust nog een grote kans om in de rust met een voorsprong van de thee te gaan genieten, maar de bal wilde er niet in. Sterker nog: na een counter van FC Volendam kwam opeens na een verloren duel van Veerman met een ODIN-verdediger op zo’n 40 meter voor het ODINdoel Joey Veerman in een schietpositie en hij krulde de bal mooi vanaf zo’n 20 meter tegen het net, achter ODINkeeper Barry van Dijk: 1-2.

Na de thee trok de thuisclub weer gretig ten aanval.
FC Volendam bleef gevaarlijk met hun snel uitgevoerde counter(s) en kreeg ook kansen.
ODIN’59 werkte hard maar na de persoonlijk zwaar bevochten duels die werden gewonnen had vaak een Volendammer de afvallende bal.

Volendam begon niet ver in de tweede helft al op zijn italiaans te voetballen door tijd te rekken en uit te dagen. Dat wordt in het voetbal professioneel genoemd. Het wedstrijdbeeld ging heen en weer. Dan weer was de bal voor de goal van thuisclub en dan weer was er gevaar voor het doel van de Wijdbroeken. Door de enorme drang om te scoren leek het middenveld van ODIN te worden overgeslagen of was men te gehaast. Er was daardoor te weinig goede organisatie bij de Geelblauwen. De snelle ODINbuitenspelers Cijntje en Hardenberg kwamen bijna niet in hun spel of langs de Volendambacks, waardoor spits Eelke de Graaf te weinig bruikbare ballen via de flanken kreeg. The Count vocht menig duel uit met centrale verdediger en uit Volendam 1 gehaalde Raoul Essenboom. FC Volendam timmerde achter alles dicht. Hun tijdrekken werd niet adequaat benaderd door scheidsrechter Paul van der Burg waardoor er irritaties in het veld ontstonden. Het een en ander resulteerde in onderbrekingen door blessures en een grove overtreding op Thom de Vries door de net 2 minuten ingevallen Volendammer Daan Klinkenberg, die ook meteen met rood kon inrukken.

Slotfase
In de slotfase onstonden er nog kansen voor ODIN’59 voor spits De Graaf en rechtsbuiten Hardenberg.
De bal wilde er echter niet in. Hun schoten waren of te zacht of de op de avond voor deze wedstrijd reeds actieve Volendamkeeper Jordi van Stappershoef stond net op de goede plek. In de 8 (!) minuten die de scheidsrechter waarschijnlijk ter compensatie van het tijdrekken van de bezoekers liet naspelen, speelde ODIN’59 va-banque. Iedereen inclusief keeper Van Dijk ging naar voren maar een achteraf verdiend gelijkspel bleef jammer genoeg uit. Eindstand: 1-2.

Door deze uitslag verloor ODIN'59 zijn eerste thuiswedstrijd en duikelde van de tweede plek naar de 4e plaats op de ranglijst. FC Volendam klom door deze uitoverwinning van de 12e naar de 10e plaats.
De volgende competitiewedstrijd voor de Geelblauwen is op 8-10-2016 tegen de ongeslagen koploper FC Lisse. Aanvang wedstrijd: 14.30 u. Tot dan!