Cock, R.N. de

De snert was lekker op de Kooltuin in Katwijk bij Rijnvogels, maar het weer was slecht.
Was het voetbal dan hartverwarmend? Over de hele wedstrijd genomen: neen.
Of laten we tot de conclusie komen: te weinig.
De echte voetballiefhebber houdt sowieso van voetbal en kan wel tegen een stootje, maar wat beide ploegen voorschotelden, voldeed te weinig aan die hoop en verwachtingen. Dat clubs na een winterstop opnieuw startproblemen kennen is ook herkenbaar. Eigenlijk begint de competitie na de winterstop weer een beetje opnieuw. Helaas eindigde FC Rijnvogels-ODIN’59 in een nederlaag voor ODIN'59: 2-0 (rust: 0-0).

ODIN’59 verspeelde 3 belangrijke punten in een cruciaal duel in deze competitie in de kelder van de 3e Divisie. Dit soort wedstrijden moet je winnen anders word je aan het eind van seizoen hierop afgerekend. ODIN’59 maakte door deze nederlaag geen goede start van deze 2e helft van de competitie en raakt hierdoor te zeer in de gevarenzone van de 3e Divisie A.

Blessures
Door de afwezigheid en blessure van spits Eelke de Graaf koos ODIN’59 voor een  twee-spitsensysteem (Cremers/De Vries). Eelke de Graaf, normaal de midvoor van ODIN’59, had het nog geprobeerd in de warming up maar moest trainer Plug mededelen dat hij voor deze belangrijke wedstrijd moest passen. Naast De Graaf waren ook Jordi Tiktak en Jurjen Dikker bij ODIN’59 nog te geblesseerd.

Begin wedstrijd
ODIN  begon met straffe wind tegen. Kennelijk was de tos door de Heemskerkers verloren.
De eerste 10 minuten van de wedstrijd verliepen voor ODIN’59 matig en Rijnvogels was over het eerste kwartier genomen beter. De Heemskerkers trokken zich ver terug. Rijnvogels speelde op de helft van hun tegenstander en zij zochten openingen via beide buitenspelers gedekt door ODINbacks Mart Willemse en Lars Boekel. De counter van ODIN was evenwel gevaarlijk. Rijnvogels kreeg kansen. Arno Dijkstra miste een goede mogelijkheid op de 1-0, doordat centrale verdediger Erik Lensen niet goed gepositioneerd stond. Maar wat ook opviel waren 2 snoeiharde charges van Jim Havenaar op ODIN-linksback Willemse en in de 26e minuut een keiharde aanval van Bright Ampong-Zweistra op lijf en benen van middenvelder Jim Hulleman die eigenlijk met rood bestraft had moeten worden. Vervolgens nog een bijna doodschop van Sander v.d. Horst op Hulleman, waarbij eerstgenoemde waarschijnlijk van een kaart van de scheidsrechter De Cock verschoond bleef omdat hij zichzelf aan zijn hoofd blesseerde. Scheidsrechter Roel de Cock had kennelijk slecht zicht door de straffe zeewind en hield vooralsnog de kaarten op zak. ODIN’59 bleef sportief en netjes, terwijl dit soort degredatiewedstrijden blijkbaar een andere attitude vereisen. Het niet optreden hiertegen van de scheidsrechter werkt dit dan in de hand.

Samenspel
De combinaties van de Geelblauwen waren in het begin van deze wedstrijd niet goed genoeg om kansen te creëeren. Vaak balverlies dus en de bal werd te kort in de ploeg gehouden. Soms ontstond er een kansje voor Thom de Vries of Milo Cremers (in een mooi duel met verdediger Spierdijk) maar dan viel de bal net niet goed na een dieptepass. Daar komt dan ook wat geluk bij kijken. Rijnvogels kreeg een kans via Rob Zandbergen die op Jop Verhagen verlengde maar zijn schot was te zwak om de voor rust soevereine keeper Barry van Dijk te verschalken.
Na 12 minuten kwam ODIN’59 beter in de wedstrijd en even kon je zien dat Rijnvogels achterin onzeker werd, als er maar wat druk op hun verdediging werd gezet. Dat gaf de meegereisde ODINsupporters hoop en moed. In de zestiende minuut ontstond er evenwel weer een kans voor Rijnvogels, nu in de persoon van de mee opgekomen en koppende verdediger Mart Spierdijk. Even later ook een kans van de van een blessure terugkomende aanvaller Thom de Vries na aangeven en een counter van Jim Hulleman, maar keeper Peter Messemaker pareerde.

Rode kaart
In de 43e minuut  kreeg Jeffrey Kleijbroek nog een mogelijkheid zijn doelsaldo op te voeren met een vrije trap van zo’n 20 meter van het Rijnvogelsdoel, maar  keeper Messemaker ranselde de bal uit het doel.
Vlak voor rust bleek de ODIN-achterhoede niet goed genoeg gepositioneerd en sneed de Katwijkse voorhoede door de ODINdefensie. Er ontstond een duel vlak voor de zestien tussen Mart Willemse en Jop Verhagen die zich gewillig ter aarde liet vallen. Scheidsrechter De Cock die in een eerdere fase van deze wedstrijd de kaarten op zak hield, voelde zich nu geroepen om ODIN te trakteren op een kaart, maar liet iedereen in het ongewisse voor wie? Er ontstond vervolgens een hilarische scheidrechterlijke act door vervolgens na 3 keer overleg met zijn assistent aan de zijkant de rode kaart aan verdediger Denzel Meijer te tonen, hoewel deze toch duidelijk geen aandeel had gehad aan deze mogelijke overtreding. Uiteindelijk werd na een ongeveer 7 minuten durend beraad van scheidsrechter Roel de Cock (met ck) en zijn assistent de rode kaart aan Mart Willemse gegeven omdat
ODINspelers zelf de scheidsrechter attendeerde op zijn fout.
Het getuigde van de sportieve houding van de ODIN’59spelers en supporters dat de rest van de wedstrijd het vertrouwen in deze referee verder niet afnam.
De ruststand bleef na de overgeschoten vrije trap van Rob Zandbergen 0-0.

Rust

Na de thee had ODIN’59 letterlijk de wind mee en de Geelblauwen waren met 10 man het eerste kwartier beter dan voor rust met elf man. Er ontstonden zelfs kansen. Thom de Vries bleef in de kleedkamer achter en Milo Cremers was de enige spits. Cremers kreeg in de 50e minuut de kans op 0-1 na aangeven van de goed spelende Lars Boekel, maar schoot over. FC Rijnvogels kreeg ook een mogelijkheid, maar Arno Dijkstra wilde de bal in het doel lopen. De voor Jeffrey Klijbroek ingevallen Nigel Hardenberg kwam nog tot een mooie omhaal maar scoorde eveneens niet.

Strafschopsyndroom
In de 58e minuut dan het cruciale moment van de wedstrijd.
De snelle Nigel Hardenberg die de 2e helft goed inviel, dribbelde ver door tot in het Katwijkse strafschopgebied en werd onderuit gehaald door keeper Peter Messemaker, die daarvoor wel een gele kaart kreeg maar mocht blijven staan. Strafschop!
Jim Hulleman nam de strafschop hard door het midden maar de naar links vallende goalie Messemaker pareerde de penalty nog net met zijn voet.
Terwijl ODIN’59 nog stond te rouwen om de gemiste strafschop, counterde Rijnvogels snel en scoorde Arno Dijkstra aan de andere kant met een gekraakt rollertje langs keeper Barry van Dijk tegen de verhouding in de 1-0.
Mag niet gebeuren, maar het kan wel.
ODIN’59 deed nog wat terug met een vrije trap van Nick Burger vanaf zo’n 20 meter van keeper Messemaker, maar het schot werd tot corner verwerkt.
Vervolgens een door de scheidsrechter getolereerd clownesk gewissel (79e en 84e min.) van Rijnvogels o.a. in de persoon van Jaap van Duijn die volgens de arbiter een verkeerd kledingsstuk aan had en weer terug moest naar de dug-out.

Op slot
Diezelfde clowneske Van Duijn stond zo vrij als een vogeltje voor het doel van ODIN'59 en scoorde in de 78e minuut de 2-0 voor de Vogels na een voorzet van links van Arno Dijkstra. Hiermee gooide hij de wedstrijd op slot. Verder rondde Mitchel Theuns nog een aanval bijna doeltreffend af maar zijn inzet scheerde de bovenkant van de lat. ODIN’59 bleef hard werken en proberen om spits Milo Cremers met hoge voorzetten te bereiken maar dit lukte onvoldoende. Het bleef bij een pijnlijke nederlaag voor ODIN na thuis Rijnvogels met 4-1 van het veld te hebben geveegd. De Heemskerkers reisden teleurgesteld huiswaarts met het gegeven dat er wel hard gewerkt was, maar de punten in Katwijk waren gebleven. Cruciaal in deze wedstrijd was de gemiste strafschop van Jim Hulleman. Als deze benut was, had de wedstrijd een andere wending gekregen en waren de punten wellicht mee naar Heemskerk gegaan.

Opstelling Rijnvogels: Peter Messemaker (K), Bright Ampong-Zweistra, Kevin Wijmer, Mart Spierdijk, Rob Zandbergen, Sander van der Horst (83. Mitchel Theuns), Pieter van den Breggen @, Romano van der Stoep,
Jim Havenaar, Arno Dijkstra, Jop Verhagen (79. Jaap van Duijn).

Opstelling ODIN’59: Barry van Dijk (K), Lars Boekel, Denzel Meijer, Erik Lensen, Mart Willemse,
Ron Scheffer @, Nick Burger, Jeffrey Klijbroek (52. Nigel Hardenberg), Jim Hulleman (63. Stefan Seijs),
Thom de Vries (46. Jerrold van den Eeckhout), Milo Cremers.