Mannen, 1, 3e divisie A

18 november 2017 14:30

S. de Brito Roque

(foto's Leo Tillmans)

ODIN’59 heeft haar zesde thuis- en 12e competitiewedstrijd met een ietwat geflatteerde 2-5 nederlaag afgesloten tegen promovendus DOVO uit Veenendaal. De Geelhemden waren de eerste 30 minuten de bovenliggende partij en namen met 2-0 de leiding door doelpunten van Nigel Hardenberg. Hierna hadden Jordi Tiktak en ook Hardenberg de voorsprong kunnen uitbouwen naar 3-0 maar faalden. Op een onverklaarbare wijze maakte ODIN hierna fouten waardoor DOVO voor rust tot 2-2 kon terugkomen. Na de thee kon DOVO de uitslag uitbouwen naar een achteraf verdiende maar geflatteerde 2-5 overwinning.

Beginfase
Het eerste half uur was, wellicht door onderschatting van de gasten, ODIN’59 de betere ploeg in dit treffen. Achterin stond het bij de Heemskerkers als een huis en Milo Cremers was, met de daaromheen de steeds vrij lopende Nigel Hardenberg, een plaag voor de achterste linie van de Veenendalers. Dat de wedstrijd na een half uur kantelde, na een 2-0 voorsprong voor ODIN, begreep bijna geen enkele voetbalkenner. DOVO kon voor rust terugkomen tot 2-2 door doelpunten van Salim Amerzgiou en Joshua Patrick.

Wending
Nadat aanvoerder Ron Scheffer in de 27e minuut pittig ingreep met een charge op Roy Bakkenes, ontstonden er achterin persoonlijke fouten. Jim Hulleman was doorgeschoven van achteren naar het midden. Achterin bleken opeens gaten te vallen en dat was onverklaarbaar. Het moet echter ook gezegd: DOVO bleef ijzig kalm ook nadat ODIN bijna overging tot een mogelijke walk-over in die eerste helft.

Zoals gezegd scoorde Nigel Hardenberg zijn 5e en 6e treffer in deze competitie. Al in de 10e minuut de eerste goal middels een prachtige aanval uit het boekje via Milo Cremers, Lars Boekel (voorzet) en tenslotte Nigel Hardenberg: 1-0. Jurjen Dikker vergrootte de voorsprong hierna bijna met een afstandschot uit stand, maar de Veenendaalse doelman Rodney Ubbergen kon nog net tot corner tikken. De opgestoomde verdediger Nicky Eekhout kwam vervolgens tot een prachtige omhaal na een goede corner van aanvoerder Ron Scheffer. Ook deze actie werd door Ubbergen tot corner getikt. De ODIN-supporters moeten, ondanks het huiverige herfstweer, een goed (voetbal)gevoel in deze fase hebben gehad. In minuut 16 was het dan ook weer raak voor de thuisclub: na een corner van Jim Hulleman kopte Nigel Hardenberg nummer twee tegen de touwen: 2-0.

DOVO was voetballend niet minder, maar ODIN’59 creëerde in deze beginfase meer kansen. Na die 2-0 bleven de bezoekers echter kalm met een ogenschijnlijk geloof in een goede afloop en dat is natuurlijk ook een kwaliteit. De vraag is of dat ook zo was gebleven als Hardenberg de 3-0 had gescoord of Jordi Tiktak de voorsprong had uitgebouwd? Misschien had je dan een andere wedstrijd gekregen.

Deden de Veenendalers dan niks terug in die beginfase? Jawel. Een gevaarlijke voorzet van Joshua Patrick ging in de twintigste minuut voor de ODIN-goal langs en werd gelukkig door niemand aangeraakt. Na ruim een half uur kwam ODIN’59 onder druk te staan en uiteindelijk scoorde Salem Amerzgiou in de 33e minuut, na slecht wegwerken van de gastheren, de aansluitingstreffer. Ron Scheffer verhuisde meteen hierna van achterin naar de spits en Milo Cremers werd teruggehaald naar de defensie. Trainer Richard Plug wilde de 2-1 vasthouden tot de rust.

Dat lukte niet. Er kon niet vermeden worden dat 3 minuten na de aansluitingstreffer Joshua Patrick (na een verkapte voorzet van Amerzgiou) de 2-2 scoorde. Wat in eerste instantie een afstraffing voor de gasten leek te worden werd een gelijke stand met de rust.

Na de thee wisten de Geelhemden elkaar moeilijker te vinden en kwam DOVO beter in zijn spel. In tegenstelling tot de eerste helft liet de thuisclub zich in slaap sussen en ODIN-goalie Barry van Dijk kon de bal nog als het ware 'wegvegen' na een afstandschot van Nick Coster. Niet lang hierna kon Leon Toonen, na een goede voorzet
van Marley Berkvens, met een kopbal de 2-3 bijschrijven. De ODIN’59 verdediging stond lucht te dekken.

Dat was het signaal voor trainer Plug om nog met een half uur te spelen verdediger Cremers opnieuw naar voren te sommeren, maar ODIN’59 werd bij vlagen van het kastje naar de muur gespeeld. In de 66e minuut een curieus moment: in een duel tussen een DOVO-speler en Nick Burger, waarbij Nick net iets te laat was, raakten die twee elkaar. Beiden wilden niet voor elkaar onderdoen. Scheidsechter De Brito Roque die tot dan toe veel had toegelaten (en daar was niks mis mee) trok de rode kaart voor de tot dat moment zowat zonder overtreding acterende ODIN-middenvelder Nick Burger. Het werd 10 tegen 11.

Met een man meer situatie bleek de wedstrijd gespeeld en was de angel eruit. Gevolgen van de overtalsituatie konden niet uitblijven en na driekwart wedstrijd ontstond er een mooie aanval van de gasten met een doelpunt van Nick Coster: 2-4. Vlak voor tijd was DOVO nog dodelijker toen invaller Quincy Arends tenslotte ook nog 2-5 liet aantekenen.

Dit was een misschien een ietwat geflatteerde maar wel verdiende einduitslag. Het bleek in deze wedstrijd dat een goed begin nog niet het halve werk is. ODIN'59 zakt door deze nederlaag van de 11e naar de 13e plek in de 3e Divisie A.

ODIN'59: Barry van Dijk (k), Lars Boekel, Milo Cremers, Jordi Tiktak (77. Ahmed al Mahdi), Ron Scheffer© (82. Jeffrey Klijbroek), Nigel Hardenberg, Jurjen Dikker, Nicky Eekhout, Mart Willemse, Nick Burger & Jim Hulleman

DOVO: Rodney Ubbergen ©(k), Don Nandel Wormgoor, Joshua Patrick, Roy Bakkenes, Leon Toonen (83. Ariën Bakkenes), Marley Berkvens (70. Justin van Groen), Nick Coster, Enrico Patrick, Adil Mahdadi, Mitchill de Zwart & Salim Amerzgiou (82. Quincy Arends).

De persconferentie met beide trainers Gert Kruys en Richard Plug.