Renco van Eeken

Mannen, 1, 3e divisie A

12 mei 2018 14:30

B. Sahiner

In een wedstrijd op een warm sportpark Assumburg troffen het bezoekende ONS Sneek en thuisploeg ODIN’59 elkaar waarbij eerstgenoemde nog punten nodig had om zich volledig veilig te spelen in de 3e Divisie A. ODIN’59 stond al sinds een aantal speeldagen veilig op de 8e plek maar toonde zich een ploeg die deze pot wilde winnen en bovendien zijn sportieve plicht wilde nakomen. Dit ondanks de door de jaren heen wederzijdse sympathie en loyaliteit van beide ploegen tegenover elkaar. De Noord-Hollanders en Friezen uit Sneek hielden elkaar met een 2-2 gelijkspel in evenwicht na een 1-1 ruststand. De doelpunten van ODIN’59 kwamen op naam van Jurjen Dikker en Milo Cremers. ONS Sneek scoorde via Genridge Prijor en Serge Fatima.

Curieus genoeg kwam hoofdtrainer Richard Plug met een opstelling met bij wijze van uitzondering Nick Burger als aanvoerder van de Noord-Hollanders. Normaliter dragen Ron Scheffer of Milo Cremers die aanvoerdersband. Deze wedstrijd was dat de sympathieke West-Fries, die na dit seizoen bij ODIN’59 het geel-blauw verruilt voor de kleuren van de Friezen. Nick voetbalde met een aanvoerdersband met Duits signatuur. Aan de toeschouwers verder het recht op eigen interpretatie van deze ludieke actie in het vaak zo serieuze voetbal.

Nick Burger speelde een goede wedstrijd en streed als een krijger. Dat hij dat doet tegen de club waar hij de komende 2 seizoenen zal gaan voetballen, getuigt van de juiste voetbal-instelling en beleving. Burger had in de laatste minuut zelfs nog de winnende treffer op zijn schoen en had met een afstandsschot van zo’n 18 meter het doek kunnen laten vallen voor de sympathieke Friezen. Het schot ging, waarschijnlijk toch door Nick’s onderbewuste dubbele gevoelens, hoog over het doel van ONS-goalie Barry Ditewig. ODIN betreurt het vertrek van Nick naar de Friese club, maar respecteert verder zijn besluit.

Ondanks dat het warm was in Heemskerk lag het tempo vrij hoog in deze wedstrijd. ODIN’59 begon goed maar werd in de 11e minuut gewaarschuwd door een kopbal op de lat van de mee opgestoomde Serginho Fatima die onbegrijpelijk hoger kwam dan de Heemskerkse achterhoede van Van Dijk. ODIN kreeg kansjes vooral via De Vries en combineerde er lustig op los maar een bevrijdend onverwacht afstandschot om doelman Ditewig te verrassen, ontbrak. In een aantrekkelijke 1e helft kwam Jeffrey Klijbroek nog tot een goed schot op aangeven van Mart Willemse. Maar de ONS-keeper kon pareren. De opgestoomde Nicky Eekhout werd bijna gevaarlijk maar kon er ‘slechts’ een te zacht rollertje van achter zijn standbeen uitpersen. De hard werkende clubtopscorer Ahmed al Mahdi kreeg daarna een zeer grote kans maar kreeg de bal niet goed op zijn schoen om via een volley te scoren. Had gekund. ODIN was het eerste half uur de betere ploeg maar Sneek reageerde gevaarlijk via de counter. Na ruim een half uur dan eindelijk de 1-0. Na een 'korte' corner van Billy Tavares op Ron Scheffer en na diens voorzet kopte de ODIN-middenvelder Jurjen Dikker rustig en zakelijk het leer achter de ONS-goalie Ditewig. Lang konden de Slotbewoners niet genieten van deze treffer want 6 minuten na de openingstreffer liet de Sneekse rechtsbuiten Genridge Prijor als een duveltje uit een doosje de Heemskerkse linksback zijn hielen zien en scoorde behendig met een schot in de lange hoek de gelijkmaker (1-1).

Ver in de 1e helft nog een curieus moment toen de Friese verdediger Gustavo van der Veen hard op eigen doel 'terugspeelde' waardoor ONS-goalie Ditewig het uiterste moest geven om de bal uit zijn doel te ranselen. De ploegen waren over en weer gevaarlijk. Doelman Van Dijk tikte een schot van de gevaarlijke Prijor nog net over de lat, waarna Klijbroek en Scheffer ODIN redden door een bal van de doellijn te koppen. Bij de rust mocht ODIN in de handen knijpen dat het 1-1 was gebleven.

Na de thee meteen een wissel bij de geelhemden: Hardenberg voor de eerder geblesseerd geraakte Dikker. ODIN probeerde dieper door de as te spelen maar er werd te vaak balverlies geleden waarna Sneek meteen reageerde met een messcherpe counter, hetgeen 1 keer resulteerde in een schot van weer die dekselse Prijor. Na gevaarlijke acties van Patrick Amels en Ale de Boer, kwam in minuut 64 bij een corner de naar voren gedirigeerde Serginho Fatima weer hoger dan de ODIN-achterhoede en kopte keihard de 2-1 achter Van Dijk. Toch kwam ODIN'59 in de 77e minuut op gelijke hoogte toen na een goede voorzet van de ingevallen Tim van Gelder, Milo Cremers in zijn 200e jubileum-wedstrijd voor ODIN’59, zichzelf en de club kon trakteren op de gelijkmaker en zijn 9e treffer dit seizoen kon bijschrijven: 2-2.

Deze treffer leek wel doping voor de Noord-Hollanders want hierna gingen ze stukken beter voetballen. Ron Scheffer had een treffer op zijn schoen na aangeven van rechtsbuiten Billy Tavares. Na een fout van Burger kreeg evenwel ONS een kans op de 2-3 maar de Friezen verprutsten dit kadootje. Barry van Dijk keepte de 2e helft als een dijk en redde zijn ploeg. Niet lang hierna veerde alles wat ODIN'59 ademde op toen Nigel Hardenberg na een solo hardhandig binnen de zestien werd geduwd door een ONS-verdediger en iedereen een strafschop verwachtte. Scheidsrechter Sahiner vond het echter geen pingel. Na een een mooi schot van Jeffrey Klijbroek had Nick Burger nog de winnende treffer op zijn schoen kunnen hebben, maar geholpen door Sneekse voetbalgeesten en gelukkig voor ONS ging de bal hoog over. Eindstand: 2-2.

Nadat hij de gelijkmaker met een harde kopbal had aangetekend, kreeg in de 90e minuut Milo Cremers een publiekswissel voor zijn 200e officiele wedstrijd voor ODIN’59 en werd daarvoor in de bloemetjes gezet.
De wedstrijdstand bleef verder bij 2-2.

Al met al een terechte verdeling, waardoor ONS Sneek nog steeds niet helemaal veilig is.