90'

3e divisie A

23 februari 2019 14:30

G. (Gert) Keijl

Vorige week klopte het eerste van ODIN’59 nog de koploper van de 3e Divisie: Noordwijk (2-3). Afgelopen speeldag echter manoeuvreerde de ploeg van hoofdtrainer Richard Plug zich van het ene naar het andere uiterste door met 2-5 te verliezen van de nummer laatst, het uit de gemeente Spakenburg afkomstige Eemdijk. De Diekers stonden stijf onderaan in deze 3e Divisie. In 8 minuten tijd nam Eemdijk een 0-3 voorsprong door doelpunten van Renco van Eeken (15’), Zakarua El Bennay (18’) en Rafik el Hamdi (24’/strafschop). Na rust waren voor de bezoekers Jasper Bolland (80') en  David van de Groep (85’) nog doeltreffend. Voor ODIN’59 scoorde verdediger Milo Cremers 2 keer (61’ en 90’/1-3 & 2-5).

De ‘Topper van de Week’, Bas Kranenburg (JO9-4), scoorde wel de 1-0 vóór de wedstrijd in tweede instantie nadat een Eemdijk verdediger speels druk op hem zette waardoor hij uitweek naar rechts en eerst naast schoot. Hij mocht het opnieuw proberen. Nu scoorde hij wel. Die tweede kans kregen de grote jongens uiteraard later niet in de echte wedstrijd. ODIN'59 werd geserveerd op een starre bezetting van de as in het veld van de groenhemden uit de gemeente Spakenburg.

Johan Cruijff merkte ooit jaren geleden na een grote nederlaag met zijn team op: “Je kunt beter overreden worden door een Ferrari dan een Fiatje 500”. Nou ODIN’59 liet zich vandaag niet in de luren leggen door een Ferrari maar door een langzaam warm lopende Diesel, die wel in 7 minuten tijd ODIN-fouten afstrafte en de wedstrijd op slot gooide. De Gele Leeuwen werden door Eemdijkers bestreden met middelen die het doorgaans zelf hanteert.

ODIN’59 speelde weinig via zijn middenvelders. Er werd niet goed genoeg in de juiste formatie gevoetbald en bij alle 3 eerste tegendoelpunten was de organisatie zoek. Eemdijk kon drie keer binnen zeven minuten makkelijk counteren en scoren. Steeds kwam er een man vrij op links van doelman Barry van Dijk. De Heemskerkse supporters konden hun ogen niet geloven maar het scorebord gaf wel degelijk de juiste stand aan.

ODIN'59 begon goed: Mitchel Bormann bediende na vier minuten op rechts Thom de Vries met een voorzet. De ODIN aanvaller wilde de bal in de korte hoek in het doel tikken maar keeper Ruizendaal liet zich niet verschalken. De hoek was ook te klein. Thom hield er slechts een corner aan over die te weinig opleverde.

Eemdijk bezorgde de thuisploeg al in de 6e minuut een wake-up call. Keeper Barry van Dijk redde fabuleus na een schot van Jan Pieter den Hartog. 2 Minuten later een pegel van Nigel Hardenberg na een mooie combinatie Bormann, De Graaf, Hardenberg. Dat had de openingstreffer kunnen of moeten zijn, maar keeper Ruizendaal tikte corner. Daarna dus een fase van niet goed genoeg georganiseerd spelen van ODIN'59 met de 0-3 binnen die 8 minuten tot gevolg. Ongelooflijk en onnodig!

Na ruim een kwartier voetballen de openingstreffer van Van Eeken na balverlies op het middenveld van Jeffrey Klijbroek. Daarna de 0-2. Doelpunt nummer 3 ontstond voor de Diekers na weer een snel opgezette aanval en een ODIN-overtreding van Bormann waarna scheidsrechter Gert Keijl gedecideerd naar de beruchte stip wees. Rafik el Hamdi schoot de pingel onberispelijk achter goalie Van Dijk.

In de 26e minuut een niet missen en cruciale kans voor Eelke de Graaf die pardoes de bal over de achterlijn liep. Het projectiel in het doel schieten leek vele malen makkelijker. Het leek alsof de geelhemden hierna slechter gingen spelen. Onrechtvaardig was dat een duidelijk aan shirtje trekken van een Eemdijker bij een ODIN-speler binnen de beruchte lijnen niet bestraft werd met een penalty voor ODIN’59. In de Eredivisie gooien scheidsrechters je dood met een pingel voor dit soort zaken maar scheidsrechter Gert Keijl fluitend in de 3e Divisie kennelijk niet. Hij stond er bovenop. Ergerlijk. Eemdijk begon in die fase van de wedstrijd al te vertragen (met nota bene nog 55 minuten te spelen) en ODIN'59 kon tot de thee het initiatief te weinig overnemen.

Na rust wisselde trainer Plug niet meteen. ODIN'59 werkte hard maar speelde soms te gehaast. Keeper Ruizendaal liet zijn goede vorm zien en redde 2 maal na schoten van Thom de Vries en Jordi Tiktak. Na ruim een uur spelen probeerde trainer Plug het over een andere boeg te gooien en wisselde verdediger Nicky Eekhout voor middenvelder Jurjen Dikker. Milo Cremers ging als extra man voorin spelen. Dat had effect. Cremers kopte de 1-3 binnen na een corner van Hulleman. Dat gaf hoop. Na een fout van Scheffer slingerde scheidsrechter Keijl Milo Cremers op de bon na een ‘corrigerende’ overtreding. Dat is voetbalvriendschap. Cremers kopte nog een corner op het doel van Ruizendaal. Je voelde dat ODIN'59 nu moest doorpakken wilde het nog wat halen. Maar ODIN viel weer stil door vertragingen van Eemdijk waar ze heer en meester in zijn.

In de 80e minuut onbegrijpelijk balverlies van Ron Scheffer net over de middenlijn waardoor Jasper Bolland kon doorstomen en de in zijn 'hok' blijvende Van Dijk makkelijk passeerde: 1-4. Kort daarna maakte Van de Groep ook nog de 1-5 via een rebound. Een debacle lag voor ODIN'59 op de loer. Nicky Eekhout na de wedstrijd: “Alles zat gewoon tegen, niks lukte meer”. Ondanks de ruime voorsprong vond Klaas Bout in de laatste fase van de wedstrijd dat hij voor de dug out van zijn eigen leermeester Van de Geest nog met gestrekt been moest inkomen ten koste van Jordi Tiktak. Scheidsrechter Keijl had geel moeten geven maar hield het op een klein kamerdebatje met deze speler.Trainer Van de Geest beschermde zijn speler tegen zichzelf en anderen en haalde verstandig voortijdig Klaas Bout voor een wissel naar de kant.

De wedstrijd leek toen als een kaars uit te gaan maar Milo Cremers maakte in de 89e minuut nog de 2-5 (voorbereidend werk van Tim van Gelder) en daarmee leek hij de pijn en afgang van deze bijna blamerende nederlaag nog enigszins te verzachten. Je zult het als ploeg elke wedstrijd moeten opbrengen scherp te spelen. Anders word je hierop afgerekend, ook tegen nummer laatst.

Eemdijk klom door deze overwinning naar de een-na-laatste plek. ODIN blijft 6e staan.
Achilles'29 staat nu laatste met een slechter doelgemiddelde.
Komend weekend is ODIN'59 vrij. Dinsdag 5 maart volgt een oefenpot tegen OFC 1.

Zaterdag 9 maart is de volgende competitiewedstrijd uit tegen SJC in Noordwijk.
De start van de derde periode.

Opstelling ODIN'59: Barry van Dijk (k), Jordi Tiktak, Milo Cremers, Ron Scheffer©, Nigel Hardenberg (69’ Billy Tavares), Eelke de Graaf, Thom de Vries (76’ Tim van Gelder), Nicky Eekhout (61’ Jurjen Dikker), Jeffrey Klijbroek, Mitchel Bormann en Jim Hulleman.

Eemdijk: Gerben Ruizendaal (k), Zeger Beukers, Jan Pieter Hartog©, Jeffrey van de Dikkenberg (86’ Sjohn van Gulik), Klaas de Graaf, Rafik el Hamdi, Renco van Eeken, Zakaria El Bennay (83’ Tim van Halteren), David van de Groep, Klaas Bout (65’ Jasper Bolland) en Michel Goossensen.

Op de bank bij ODIN’59: Milan Vissie, Bas Kansen, Stan de Boer, Mike van Vliet (k). Afwezig: Ahmed al Mahdi (knieblessure), Mart Willemse (vakantie).