Martijn Barto (kopbal)

3e divisie A

23 maart 2019 14:30

F.M.L (Frank) van den Elzen

Het eerste van ODIN’59 heeft afgelopen speeldag verzuimd om de grootste thuisoverwinning van deze competitie te behalen. In een wedstrijd waarin ODIN’59 voor rust naar hartelust combineerde en kansen creëerde had de score nog verder dan de 2-0 uitgebouwd kunnen worden. De doelpunten kwamen op naam van Thom de Vries (9’ penalty) en Jeffrey Klijbroek (31’). Laatstgenoemde scoorde met een onverwacht afstandschot 2-0. Het zegt wel iets dat doelman Barry van Dijk pas in de 80e minuut een eerste serieuze redding moest verrichten. Na de rust en in de eindfase van de wedstrijd kwam ONS Sneek toch nog onverwacht terug door 2 doelpunten van de ingevallen Jaap Martijn Barto, na voorbereidend werk van Michael Lanting. Einduitslag: 2-2 (rust: 2-0).

ODIN’59 heeft nagelaten er een waar voetbalfeest van te maken. Na een voortreffelijke eerste helft van de geelhemden, verzuimde de geelblauwe machine een grotere uitslag neer te zetten. De ODIN-achterhoede gaf zowat niks weg. Dat de na 2 wedstrijden afwezigheid terugkerende Barry van Dijk de laatste 10 minuten nog verslagen werd, was ronduit teleurstellend. Hij was daarvóór nauwelijks op de proef gesteld door de Friezen. De uitstekend functionerende laatste linie van ODIN met keeper Van Dijk en verder Cremers, Willemse, Eekhout, Bormann en Tiktak had ook meer verdiend.

ODIN”59 begon scherp aan deze wedstrijd. Nigel Hardenberg kopte in de handen van keeper Diteweg na een goede corner van Jim Hulleman. Nadat goalie Barry van Dijk met een strakke uittrap Jordi Tiktak diep stuurde, kwam deze oog in oog te staan met die andere Barry (keeper Diteweg) die contact maakte met Jordi Tiktak. Scheidsrechter Van den Elzen wees resoluut naar de stip. Thom de Vries knalde de pingel (9e minuut) keihard binnen: 1-0. ONS Sneek kon niet veel tegengas geven of het moest de makkelijk door Van Dijk gepakte tegendraadse kopbal zijn van spits Yume Ramos. Er ontstonden nog diverse kansen vooral voor Hardenberg maar hij wilde het te mooi doen. Na ruim een halfuur was het weer raak. Na goed doorzetten kwam de bal bij Jeffrey Klijbroek. Deze schoot onverwacht voor goalie Diteweg en scoorde via de keeper met een afstandschot de 2-0. In de 37e minuut kreeg ONS zijn eerste corner. Dat zegt wel iets.

Na de thee meteen een wissel bij ONS Sneek (46’ Ale de Boer voor Martijn Barto). ODIN leek het na de pauze te gemakkelijk op te pakken. Het speelde minder scherp. Dat resulteerde in een vermeende penalty voor ONS maar scheidsrechter van den Elzen wuifde dat weg. Door gemakzucht van ODIN’59 voelde je naderend gevaar. Yume Ramos kreeg een joekel van een kans maar had geen controle. Daarna een schitterende aanval van ODIN’59 (62') en Jim Hulleman stifte de bal op aangeven van Thom de Vries op de lat. Dat had de 3-0 moeten zijn! Vijf minuten later kreeg Thom de Vries ook nog een mogelijkheid om de wedstrijd in het slot te gooien. Thom wilde afleggen op Jeffrey Klijbroek maar verspeelde de bal terwijl hij via de buitenkant alleen had moeten doorgaan. Helaas geen 3 of 4-0. Het afmaken van kansen in een zwakkere fase van de wedstrijd blijft een aandachtspunt voor ODIN’59. Jeffrey Klijbroek schoot een vrij trap prima in, maar Diteweg pareerde.

Met nog een kwartier op de klok zette trainer Paul Raveneau van Sneek alles op alles en gooide er 2 verse krachten (Lanting en G.Prijor) in. De ODIN achterhoede begon overuren te maken. Toen was het dan toch raak: in minuut 81 scoorde Martijn Barto stiekem uit een hoekschop. Je had het gevoel dat, als een 3e doelpunt voor ODIN’59 niet valt, het nog moeilijker zou worden. En wat niemand van de thuisclub hoopte, gebeurde toch: in blessuretijd kopte Barto ook nog de gelijkmaker achter Barry van Dijk binnen: 2-2.

Hoofdtrainer Plug was natuurlijk niet te spreken over het niet uitbouwen van de voorsprong van zijn manschappen. “We begonnen scherp. Deze wedstrijd moet je op slot gooien wanneer er wat minder gevoetbald wordt. De kansen waren er. We speelden het merendeel van de speeltijd goed. Zonde dat je het dan nog weggeeft”.

ODIN '59 verloor twee punten en ONS Sneek won er één.

Volgende wedstrijd op zaterdag 30-3-19: Ajax-ODIN’59. De aanvang in Amsterdam is: 14.30 u.

Opstelling ODIN'59: Barry van Dijk (k), Jordi Tiktak, Milo Cremers, Mart Willemse, Ron Scheffer©, Nigel Hardenberg (61’ Billy Tavares), Thom de Vries (68’ Bas Kansen), Nicky Eekhout, Jeffrey Klijbroek, Mitchel Bormann en Jim Hulleman (80’ Eelke de Graaf)

ONS Sneek: Barry Ditewig (k), Nick Kuipers, Ale de Boer© (46’ Martijn Barto), Frits Dantuma, Yume Ramos, Denzel Prijor, Klaas De Vries, Jelle de Graaf (74’ Michael Lanting), Nick Burger (74’ Genridge Prijor), Curtrick Gonzalez en Sergino Fatima.