Hussam Dowaah (schot)

3e divisie A

4 mei 2019 14:30

R.N. (Roel) de Cock

Het eerste van ODIN’59 heeft de 1e van de 4 resterende competitie-wedstrijden met 3-5 (rust: 2-3) verloren van de rode lantaarndrager van de 3e Divisie A,  De Dijk, uit Amsterdam. Doelpunten genoeg op Sportpark Assumburg maar op tactisch en technisch gebied een Noord-Hollandse derby met weinig voetballend vernuft of überhaupt de allure van een derby. Het werd voor de geelhemden een thuiswedstrijd om snel te vergeten. De doelpunten van ODIN’59 kwamen op naam van Thom de Vries (2 keer) &  Jeffrey Klijbroek.

Hoofdtrainer Richard Plug begon deze Noord-Hollandse derby achterin zonder de geschorste goalie Barry van Dijk, Mitchel Bormann (geschorst) en Milo Cremers (disciplinair geschorst, maar wel op de bank). De ploeg lijkt door deze nederlaag een glanzend seizoen in mineur af te sluiten. Het onmogelijk geachte gebeurde: 5 tegendoelpunten in een wedstrijd tegen de onderste.

Het tweede van ODIN’59 schonk de aanvoerdersband vandaag aan het eerste met de aanmoediging er een leuke en goede voetbal-wedstrijd van te maken. Een mooi gebaar van de aanvoerder van ODIN 2, 'Tieboe' (Stefan van Dijk). Kennelijk was het voor een aantal spelers onvoldoende stimulans om ook goede dingen te doen met deze bal.

Een aantal ODIN supporters scandeerden na de wedstrijd “dat het altijd aan het eind van een seizoen zo gaat omdat de motivatie weg-ebt”, of dat ODIN’59 “beter uit speelt dan thuis”, allemaal clichés die eindelijk dan maar eens doorbroken zouden moeten worden. Je zult altijd zelf de slingers moeten ophangen wil je een leuk feestje kunnen bouwen.

ODIN’59 begon slecht aan deze wedstrijd en in de tweede minuut stond het al 0-1 door een misverstand achterin. Wellicht in de veronderstelling van vermeend buitenspel wachtte zowel de laatste Heemskerkse linie als ook keeper Mike van Vliet te lang met ingrijpen en kon Amsterdammer Kubilay Koylu bijna de bal in het ODIN-doel lopen: 0-1 (2’). Na een kwartier voetballen trok Thom de Vries de stand weer gelijk. Na een goede voorzet van Billy Tavares schoot De Vries met behulp van de paal de 1-1 achter doelman Borman. Thom de Vries die steeds beter begint te draaien scoorde een minuut later de 2-1 en eenieder die  een ODIN-hart heeft, hoopte en verwachtte een verder uitbouwen van deze voorsprong.

Maar ODIN’59 kon deze voorsprong niet consolideren want in de 19e minuut scoorde De Dijk na een goede combinatie namens Zakaria Bourik weer de gelijkmaker (2-2). De Dijk dat de laatste strohalm aanpakte om nog enige kans op klassenbehoud te bewerkstelligen begon zijn kans te ruiken. Binnen bijna 20 minuten vier goals! Leuk voor het neutrale publiek maar minder voor de voetbalkenner.

Doelpunt nummer 3 leek bijna in de maak voor de bezoekers, maar ODIN-goalie Mike van Vliet kon dit nog net met zijn vingertoppen vermijden. Door persoonlijke fouten achterin werd het toch 2-3 voor De Dijk. Deze situatie leek veel op hun eerste goal. Kubilay Koylu ontsnapte aan de buitenspelval en passeerde keeper Van Vliet: 2-3. De wedstrijd ging op en neer, het leek wel een oefenpot. Vlak voor rust (43’) een spervuur aan doelpogingen van ODIN’59: eerst schoot Jurjen Dikker op de paal en vervolgens volgde Jim Hulleman met een pegel op doel maar het leverde geen treffer op.

Na de thee besloot trainer Plug met hetzelfde elftal aan het 2e bedrijf te beginnen. In de 52e minuut werd een prima voorzet van Jordi Tiktak net overgekopt door Thom de Vries. Een doelpunt hing in de lucht en in minuut 57 was het dan ook raak. Jeffrey Klijbroek wachtte om op het juiste moment de 3-3 binnen te knallen, na een goede pass van Ron Scheffer. Wel de gelijkmaker maar ODIN’59 speelde nog steeds onder zijn stand. Zou ODIN’59 nu doordrukken?

Neen. Plug gooide nog wissels in de wedstrijd maar het mocht niet baten. Fanatiek aanmoedigend kreeg hij zijn ploeg niet aan het voetballen zoals we dat graag zien. ODIN werd zelfs nog op een nederlaag getrakteerd door doelpunten van Damiën Menzo (84’) en Hussam Dowaah (86’). Als De Dijk vandaag had verloren, was wellicht het doek voor de Amsterdammers gevallen (definitieve degradatie). Nu schoot het met deze uit-overwinning ook niet zoveel op omdat Eemdijk van ASWH won (1-0) en de achterstand op Eemdijk of SJC wellicht te groot is om nog nacompetitie en voor eventueel klassenbehoud te kunnen spelen.

De wedstrijd ging als een nachtkaars uit. Hopelijk geldt dit niet voor de resterende wedstrijden met volgende speeldag het treffen uit tegen DVS’33 Ermelo, de club waar Richard Plug volgend seizoen als hoofdtrainer actief wordt. Einduitslag: 3-5 (rust: 2-3).

Opstelling ODIN'59: Mike van Vliet (k), Jordi Tiktak, Mart Willemse, Ron Scheffer©, Jurjen Dikker, Eelke de Graaf, Thom de Vries (81' Milo Cremers
), Nicky Eekhout, Jeffrey Klijbroek, Billy Tavares (66' Nigel Hardenberg) en Jim Hulleman

Verder op de bank bij ODIN’59: Sven Koning (k), Tim van Gelder en Bas Kansen.

De Dijk: Nick Borgman (k), Hjalmar Oomens, Djamai Werkzam, Hussam Dowaah, Judah Berefo, Zakaria Bourik (78’ Damian Menzo), Kubilay Koylu, Brian Groothuesheidkamp, Bilal Amarzagouio©, Jawhar Ahannach en Marc Baardman (75’ Younes Rabiu).

Verder op de bank bij De Dijk: Mounir Darrazi en Kay Hilverink (k).