Jari de Jonge

3e divisie A

20 april 2019 14:30

P. (Preston) Henshuijs

Alleen de ‘Topper van de Week’, Liam Veth, wist het doel voor ODIN’59 te vinden maar die goal telt zoals bekend niet mee voor de officiële wedstrijd. Het eerste bleef steken op een 0-1 nederlaag tegen Hsv Hoek uit Zeeuws- Vlaanderen. ODIN’59 zakt door deze nederlaag van plaats 7 naar 8 in de Derde Divisie A. In een voor rust weinig hoogstaande wedstrijd werd Jonathan Constansia van Hsv Hoek matchwinnaar door in de 9e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd te scoren. Na een rode kaart voor keeper Barry van Dijk moest ODIN’59 ruim een helft met 10 man verder en ondanks de grote inzet van de geelhemden na de thee kwam er geen verandering meer in de nipte 0-1 score tegen dit stugge Hoek.

Met twee offensieve middenvelders (Hardenberg/Klijbroek) samen met aanvoerder Ron Scheffer werd het een lastige middag voor de geelhemden uit Heemskerk. De persoonlijke duels werden niet altijd in Heemskerks voordeel gewonnen. Al na 4 minuten kreeg Hoek een strafschop toegekend maar goalie Barry van Dijk kon de door Sidy Ceesay genomen pingel knap uit zijn doel ranselen. Was dit een wake-up call voor ODIN’59? Neen! Na 9 minuten speeltijd was het toch raak. Namens de Zeeuwen mocht Jonathan Constansia dwars door de Heemskerkse defensie pingelen en rondde 1 op 1 met Barry van Dijk beheerst af: 0-1.

Na bijna een kwartier kreeg Thom de Vries een bijna niet te missen kans op de gelijkmaker. Een klein duwtje was evenwel net genoeg om de Heemskerker topscorer uit balans te brengen. Net niet erg genoeg voor een strafschop. In deze wedstrijd vielen wel 2 momenten van mogelijk toekennen van een strafschop voor ODIN’59 (2 keer hands in min. 20 en 48’) op, maar scheidsrechter Preston Henshuijs wuifde een mogelijke Heemskerkse pingel weg en gaf Jim Hulleman zelfs een gele kaart na zijns inziens te furieus verbaal protesteren hiervoor.  Emoties over vermeende onthouding van een strafschop kan niet volgens deze scheidsrechter. En als de speler nou eens gelijk heeft? Voetbal is passie.

De scheidsrechter floot wisselvallig en tuinde steeds in het opzichtig vallen of de rolacties van Sidy Ceesay die voor gedrag van zijn trainer toch een onvoldoende moet hebben gehaald vandaag. Af en toe ging hij door het lint. Akindayini maakte het helemaal bont door in te lopen op de reeds de bal klemvast hebbende keeper Van Dijk. De keeper moest behandeld worden. Jeffrey Klijbroek had daarna nog de gelijkmaker op zijn schoen maar zijn schot op zo’n 14 meter van het Hoek-doel werd door keeper Vin Vercouteren gepareerd (23’).

De furieus met rook uit zijn neus rondstomende Constansia liep ziedend te tieren naar zowel scheidsrechter als ook naar zijn assistent. Toen had deze hyper speler allang voorzien moeten worden van minstens geel. Nadat een Hoek-aanval vervolgens buitenspel was, kwam Van Dijk ver uit zijn goal en Constansia trapte veel te hoog richting hoofd van goalie Van Dijk. Vaak wordt er door 'de late vlagregel' ondanks buitenpel nog driftig doorgegaan door de spelers. Er ontstond een scrimmage waarbij zowel Costansia als ook Van Dijk doorgingen. Barry van Dijk werd door scheidsrechter Henshuijs uiteindelijk voorzien van een rode kaart waar voor beide spelers geel meer op zijn plaats was geweest. ODIN moest verder met 10 man. En centrale verdediger Milo Cremers werd 'geofferd' voor reservekeeper Mike van Vliet.

Hierna was het geen wedstrijd meer. Ondanks de grote inzet van ODIN’59 viel de na rust wel verdiende gelijkmaker niet. Sterker nog: in de 84e minuut had Hoek-aanvoerder Reguillo Vandepitte de wedstrijd op slot kunnen gooien maar hij speelde de bal recht in de handen van de verdienstelijk vervangende keeper Mike van Vliet. Mitchel Bormann kreeg nog eens onterecht geel omdat Hoek daarvoor de eerste overtreding maakte. ODIN’59 stond voor deze wedstrijd onderaan in het kaartenklassement met slechts 22 kaarten in 29 wedstrijden. Zeer sportief. En nu in deze wedstrijd kwamen er pardoes 7 stuks bij (6 keer geel & 1 rode). Curieus!

Toch moet ODIN’59 het bij zichzelf zoeken. Een vandaag sterker Hoek was deze 30e speeldag beter dan ODIN’59 dat na een zwakke eerste helft na de thee met 10 man weliswaar veel inzet en wilskracht toonde, maar het afmaken of de juiste creativiteit ontbraken te veelvuldig. Door hun snelle combinaties en doordat de Zeeuwen vaker sterker in de duels waren, kon Hoek met de 3 winstpunten weer richting Zeeland afreizen.

Komende zaterdag 27 april toasten we op onze koning en de volgende speeldag, zaterdag 4 mei, wacht de volgende (thuis)wedstrijd op Sportpark Assumburg tegen De Dijk. Een Noord-Hollandse derby. Aanvang: 14.30 uur. Graag tot dan & Vrolijk Pasen!

Opstelling ODIN'59: Barry van Dijk (k), Jordi Tiktak, Milo Cremers (44’ Mike van Vliet (k)), Mart Willemse, Ron Scheffer©, Nigel Hardenberg (68’ Eelke de Graaf), Thom de Vries (61’ Billy Tavares), Nicky Eekhout, Jeffrey Klijbroek, Mitchel Bormann en Jim Hulleman.

Hsv Hoek: Vin Vercouteren (k), Gert Jan van Leiden, Kim van den Bergh, Reguillo Vandepitte©, Fabian Wilson, Karim Bannani, Jonathan Constansia, Sidi Ceesay (69’ Sven Mbikulu) Daniël Akindayini, Marijn Wijkhuijs, Gianni Tiebosch (90’ Jari de Jonge).

De persconferenie met Hugo Vandenheede en de voor de Rinus Michels Award genomineerde Richard Plug.