77'

3e divisie A

30 maart 2019 14:30

M. (Martijn) Vos

Het eerste van ODIN’59 heeft verdiend de drie punten uit Amsterdam meegenomen naar Heemskerk en met 1-2 gewonnen van de amateurs van Ajax. Beide Heemskerkse doelpunten kwamen op naam van Thom de Vries. De eerste goal viel al na 8 minuten. Na een verre ingooi van Mitchel Bormann werd de bal verlengd en kon Thom de Vries de bal behendig inschieten: 0-1. In de 54e minuut scoorde De Vries weer nu na een prachtige aanval van ODIN’59 en met zijn linkerbeen in de lange hoek: 0-2. Na ruim een uur spelen redde Kenneth Misa-Danso voor Ajax de eer door tegen te scoren uit een counter. ODIN’59 had de wedstrijd al voor rust op slot kunnen gooien door beter de kansen te benutten. Einduitslag: 1-2 (rust: 0-1).

Je kon bij binnenkomst het gras ruiken op het veld rechts van De Toekomst maar ODIN’59 speelde tegen de amateurs van Ajax op het kunstgrasveld het meest links gelegen. Het was lekker weer. Niet te warm of te koud. Ook leuk voor de vele wissels die talrijk bij beide ploegen op de bank zaten. Zonnetje op je smoel en genieten maar!

Het eerste half uur was ODIN’59 heer en meester en achterin werd Ajax duidelijk gemaakt dat de Heemskerkse defensie één van de beste van deze klasse is. Trainer Richard Plug had zijn spelers op het hart gedrukt onbevangen te spelen en te genieten. Dat werd zeker het eerste half uur gedaan. ODIN’59 speelde zeer goed en de Amsterdammers mochten in hun handen knijpen dat de score niet hoger dan 0-1 uitpakte. ODIN’59 met vooral uitblinkers in Cremers, Willemse, Tiktak en Bormann, tikte Ajax constant uit en creëerde kansen zat.

Jammer was dat na de sterk spelende Jordi Tiktak in de 18e minuut goed doorging nadat hij was diepgestuurd maar op 12 meter zijwaarts van het Ajax-doel zelf schoot omdat geen ODIN speler aangesloten was en gepositioneerd op de 16 meter stond. De gretige Tiktak mikte nu zelf op doel en was een corner via keeper Veenboer het enige rendement. Dat zijn toch kansen op doelpunten, mits goed uitgevoerd.

Na een ingooi van de uitstekende Mitchel Bormann werd in een kopduel van een Ajacied met Milo Cremers de bal door deze eigen Ajax-speler doorgekopt en kwam de bal bij Thom de Vries die het leer hard achter goalie Stephan Veenboer joeg: 0-1. Thom de Vries kreeg even later geen vrije trap na een duw op de zestien meterlijn.

De schamele tegenstootjes van Ajax maakten nauwelijks indruk. Martijn Sterk schoot hoog over en had zijn vizier niet op scherp. Na een half uur van in hoog tempo voetballen begon ODIN’59 minder gefocust te geraken en gemakkelijk te worden (hakkies zonder te kijken, etc.). Een mislukte omhaal van Sonny Pronk bevorderde echter niet bepaald zijn zelfvertrouwen en dat van zijn Ajax-medespelers. Ajax wist niet zo goed hoe ze de verdediging van ODIN moest breken.

De hardwerkende Jim Hulleman maakte een prachtige sliding op de bal maar blesseerde zich even. Hij kon snel weer doorgaan. Door het hoge tempo werd er een groot appèl gedaan op de ODIN-middenvelders. Het leek of sommigen er (al) na een half uur conditioneel doorheen zaten. ODIN’59 speelde goed maar de score had hoger kunnen oplopen bijvoorbeeld als de bal sneller van links naar rechts was verplaatst (naar de opkomende Bormann) via het middenveld.

Na de thee weer een gretig ODIN’59. In de 54e minuut een juweel van een aanval van de geelhemden afgerond met een goal van Thom de Vries. Deze prachtige aanval opgezet door Hulleman op Tiktak, een rush van laatstgenoemde naar binnen en via Eelke de Graaf en Jeffrey Klijbroek afgelegd op Thom de Vries die een schijnbeweging maakte en vervolgens met zijn chocoladebeen de 14e treffer in deze competitie op zijn naam bracht: 0-2.

Ajax wilde wat terugdoen maar Ricardo Fransberg schoot onbegrijpelijk hoog over. In de 61e minuut een counter van de gastheren, Ron Scheffer werd op het midden overlopen en Kenneth Misa-Danso kon na eerst een redding van keeper Van Dijk toch de 1-2 aantekenen. Trainer Rose zette alles op alles en gooide er nog een verse kracht tegenaan.

Ondanks balverlies voorin bij ODIN’59 en het weggeven van het middenveld, faalde Ajax jammerlijk doordat kansen van Ruben Adneij, Ricardo Fransberg (redding Van Dijk) niet verzilverd werden. Na een overtreding op Tiktak die geblesseerd 'achterbleef',  weigerde Ajax de bal uit te spelen en kwam het tot een grimmig duel tussen Ron Scheffer en Jack van Moerkerk die zich daarna afreageerde. Je zou zeggen: dat soort dingen hoort niet bij een club met de Griekse godennaam.

Nadat de ingevallen Ajacied Kevin Owusu Asare in blessuretijd slap nog een kans verprutste, floot referee Vos de wedstrijd af en won ODIN’59 ondanks het billenknijpen in de laatste fase de wedstrijd verdiend, zij het nipt, en schrijft 3 punten bij. ODIN'59 klom twee plaatsen en staat nu op de 6e plek met 45 punten uit 27 wedstrijden. Ajax neemt de 12e plaats in met 35 punten uit 27 wedstrijden.

Volgende speeldag, zaterdag 6 april 2019, wacht de wedstrijd: ODIN’59-ASWH.

Aanvang op Sportpark Assumburg: 14.30 uur. U bent van harte welkom!

Opstelling Ajax: Stephan Veenboer (k), Jake Wollgarten, Siver Abdulrahman, Roy Deken, Jack van Moerkerk, Bart Spil, Ricardo Fransberg, Glenn van Zoolingen© (46’ Ruben Adneij), Sonny Pronk (63’ Kevin Owusu Asare), Marijn Sterk en Kenneth Misa-Danso

ODIN'59: Barry van Dijk (k), Jordi Tiktak, Milo Cremers, Mart Willemse, Ron Scheffer©, Eelke de Graaf (84’ Nigel Hardenberg),Thom de Vries (65’ Jurjen Dikker), Nicky Eekhout, Jeffrey Klijbroek, Mitchel Bormann en Jim Hulleman (65’ Billy Tavares).

Verder op de bank bij ODIN’59: Tim van Gelder, Bas Kansen, Milan Vissie, Mike van Vliet (res. keeper).