88'

3e divisie A

16 maart 2019 15:00

F.E. (Erik) ter Brake

Het eerste van ODIN'59 heeft onnodig de punten in Groningen laten liggen en met 3-1 verloren van Jong FC Groningen. In een met windstoten geteisterde wedstrijd zat het venijn hem in de staart. ODIN nam al in de 10e minuut de leiding door een doelpunt van Eelke de Graaf na voorbereidend werk van Nigel Hardenberg. Vijf minuten later was het alweer 1-1 door de Groninger Matthijs Hardijk die na een afstandschot de bal gedragen door de wind over goalie Mike van Vliet knalde. FC Groningen bleek het meest effectief in het benutten van de kansen in de eindfase van de 2e helft. In de laatste 10 minuten van de wedstrijd gaf ODIN’59 het weg en scoorden de Groningers 2 keer binnen 5 minuten via doelpunten van Daniël Bouman (83’/2-1) en Daniël van Kaam 3-1/88’). Einduitslag: 3-1 (rust: 1-1).

ODIN’59 speelde vandaag niet met keeper Barry van Dijk, maar wel Mike van Vliet. Verder niet inzetbaar: Milo Cremers, Thom de Vries, Ahmed al Mahdi en Bas Kansen. De geelhemden begonnen aan een wedstrijd onder bizarre weersomstandigheden in een klinisch en sfeerloos complex. Ondanks het in het oog springende prestigieuze nieuwe hoofdgebouw, is er onder andere weinig ruimte voor toeschouwers langs het veld, geen scorebord, geen speaker, geen zittribune etc.

De stormwind joeg dwars over het veld en dat had veel invloed op het voetbalgebeuren binnen de lijnen maar dat gold voor beide teams. Voor rust boden beide ploegen het publiek een redelijk leuke wedstrijd. Er werd vlijtig gevoetbald. ODIN’59 speelde onder leiding van aanvoerder Ron Scheffer en uitblinker Klijbroek goed combinatievoetbal en de geelhemden hadden, ondanks dat Groningen misschien meer kansen kreeg, toch vaker moeten scoren voor rust. Dit vooral als voorschot op de komende 2e helft waarvan je had kunnen weten dat door de harde wind tegen, Groningen meer op de helft van ODIN zou gaan voetballen. De opstomende Jordi Tiktak had zijn vizier niet op scherp of ging te lang door met uitkappen en leek over-geconcentreerd in deze wedstrijd.

Het werd een wedstrijd met 2 verschillende gezichten en helften. Groningen mocht blij zijn dat scheidsrechter Erik ten Brake Lars Kramer in de 40e minuut ‘slechts’ met geel bestrafte nadat hij de snellere Billy Tavares torpedeerde. Anders was Tavares vrij voor keeper Jan Hoekstra komen te staan. Onbegrijpelijk, zeker ook omdat de avond voor deze wedstrijd in de ere-divisie scheidsrechter Makkelie via de VAR voor zo’n soortgelijke vergrijp rood gaf. Er is een gemis aan arbitrale eenduidigheid. Is het dan toch een naar klassejustitie riekende benadering in dit soort wedstrijden van amateurs en profs dat scheidsrechter Ter Brake Lars Kamer liet staan?
De daaropvolgende vrije trap werd knap genomen door Jeffrey Klijbroek. De bal kaatste via de paal terug in het veld. Dat had een doelpunt verdiend! ODIN verzuimde vlak voor rust de score uit te bouwen na een kopbal van Nicky Eekhout na een corner van Klijbroek, maar keeper Jan Hoekstra pareerde.

Na rust een gretig combinerend FC Groningen met de wind in de rug en zoekend naar openingen die zich nauwelijks aandienden gezien de invloed van de harde wind. Voorzetten of corners draaiden te ver over of langs het doel van Mike van Vliet. Duwfouten op spits De Graaf van Groningse zijde werden door scheidsrechter Ter Brake over het hoofd gezien. Ondanks dat ODIN sporadisch voor het doel van goalie Hoekstra verscheen, kreeg Nigel Hardenberg toch de grootste kans van de wedstrijd voor ODIN om de leiding te nemen na een prachtige voorzet van Jeffrey Klijbroek. Meegereisde ODIN-supporters sprongen al een gat in de lucht maar de kopbal van Hardenberg belandde in het zijnet en de vermeende goal was gezichtsbedrog vanaf de zijkant.

Mitchel Bormann speelde vandaag een ongelukkige wedstrijd en ging in de fout door een mislukte sliding op de bal na een counter van Groningen waardoor na een uur voetballen de thuisclub op voorsprong kwam. Daniël Bouman kon na een voorzet van Matthijs Hardijk intikken: 2-1. Daniel van Kaan strooide nog wat meer zout in de wond door vlak voor tijd (88') met een geplaatst afstandschot binnenkant paal nog de 3-1 te laten aantekenen. Einduitslag: 3-1.

Een teleurstellende nederlaag voor ODIN’59 dat door onvoldoende te scoren en persoonlijke dekkingsfouten achterin verloor en hierdoor van de 5e naar de 8e plek op de ranglijst duikelde en door Jong FC Groningen nu wordt gepasseerd. Jong FC Groningen hield door deze overwinning zijn ongeslagen status van na de winterstop met 6 keer winst en 3 gelijke spelen en zij staan nu zesde op de ranglijst.

Aangezien de keukens na de wedstrijd bij FC Groningen voor de jongens reeds vroegtijdig gesloten waren, werd door de ‘Vrienden Van ODIN’59’ nog een warme hap aan de spelers op de terugweg aangeboden bij een beruchte en gerenommeerde amerikaanse voedselketen in Joure, om vervolgens laat in de avond in Heemskerk weer terug te keren.

Komende zaterdag wacht de thuiswedstrijd ODIN’59 - ONS Sneek op Sportpark Assumburg. Aanvang: 14.30 uur. Kom onze jongens aanmoedigen. U bent van harte welkom!

Opstelling Jong FC Groningen: Jan Hoekstra (k), Lars Kramer, Daniël Bouman, Luuk Wouters, Thijs Dallinga, Matthijs Hardijk, Kellian van der Kaap©, Kellian Margaritha (79' Gerald Postma), Mees Gootjes, Daniël van Kaam, Taepmahoe Sopacua.

ODIN’59: Mike van Vliet (k), Jordi Tiktak, Mart Willemse, Ron Scheffer©, Nigel Hardenberg, Eelke de Graaf, Nicky Eekhout, Jeffrey Klijbroek, Billy Tavares (82’ Tim van Gelder), Mitchel Bormann (84’ Jurjen Dikker) en Jim Hulleman.

Verder op de bank bij ODIN'59: Barry van Dijk (res. keeper), Milo Cremers, Milan Vissie.

Verdere wissels bij Jong FC Groningen: Pelle Boevink (k), Marijn Ploem en Tim Riksman.

Geel: Lars Kramer, Mees Gootjes (Jong FC Groningen).