Drie keer is scheepsrecht: ODIN’59 wint op Friese bodem met 0-2 van Harkemase Boys

Harkemase Boys

0 - 2

26'
Assist: Jim Hulleman
Berwout Beimers
69'
Kevin Mennega
Nourdin Bourazma
74'
Jochem van Putten
Pier Veldman
82'
Mark Bruintjes
89'

3e divisie A

2 februari 2019 14:30

Preston Henshuijs

Het eerste van ODIN'59 heeft na voorafgaande 2 nederlagen een zeer noodzakelijke overwinning behaald op Harkemase Boys uit het gelijknamige Harkema met 0-2. “Drie keer is scheepsrecht” , moeten de geelhemden gedacht hebben mede doordat ze de afgelopen 2 seizoenen de uitwedstrijden in Harkema verloren. Ditmaal kon een overwinning voor de Noord-Hollanders bijgeschreven worden door een doelpunt van Mitchel Bormann (kopbal/26') na een goede afgemeten corner van Jim Hulleman. Vervolgens na rust in de 89e minuut eindelijk de 0-2 via de ingevallen Eelke de Graaf, die na goed voorbereidend werk van middenvelder Jeffrey Klijbroek de 0-2 liet aantekenen. Achterin werd verdienstelijk de nul gehouden. Einduitslag: 0-2 (rust: 0-1)

ODIN'59 heeft het plezier in voetballen voor een deel weer terug veroverd door uit te winnen van historisch gezien één van de betere amateurverenigingen van Noord-Nederland: Harkemase Boys. Harkema is een redelijke middenmotor in de 3e Divisie, die graag de aansluiting bij de top wil maken, maar deze winst smaakt als een zoete overwinning voor ODIN'59. De geelhemden hadden op sportpark De Bosk nog nooit een eerdere competitiewedstrijd gewonnen. Maar wat nog belangrijker was dat het frivole spel van ODIN'59 van de eerste helft van dit seizoen bij vlagen weer terug was te zien.

Op het natuurgras van sportpark De Bosk kun je het gras nog ruiken. Wat heerlijk. De mat lag er prima bij. ODIN’59 zonder de geblesseerde Mart Willemse en Jurjen Dikker kwam goed voor de dag. Er werd door de Heemskerkers voor elke meter hard gevochten. Dat leverde mooie duels op en de achterste lijn gaf niet veel weg. De wil om te winnen was zeker groter dan de angst om te verliezen.

Het was een leuke wedstrijd om te zien, zeker voor de neutrale toeschouwer. De eerste 15 minuten waren redelijk gelijkopgaand, met een iets gevaarlijker Harkemase Boys. Het bleek vandaag een wedstrijd met heerlijke dieptepasses op een prima wat vochtig veld. Een steekbal van Harkema met vervolgens een schotje van aanvoerder Henny Bouius werd gelukkig wegens hands afgefloten. Een andere mogelijkheid van de thuisploeg van Iloba Ochona werd verrassend gemist. Pier Veldman was echt gevaarlijk met een bijna niet te missen kans voor de Friezen.

In de 20e minuut nam ODIN'59 bijna de leiding maar een schot van Jeffrey Klijbroek ging net naast. In de 26e minuut was het dan wel raak. Uit een geplaatste corner van Jim Hulleman kon Mitchel Bormann de bal achter keeper Erick Jansema koppen: 0-1.

Een minuut later werd het bijna 0-2. Na een precieze hoekschop van aanvoerder Ron Scheffer op Milo Cremers, werd zijn kopbal gepareerd door keeper Jansema. Middenvelder Jeffrey Klijbroek dribbelde vaak goed door de menigte Harkema spelers maar dreef dat soms te ver door. Het verrassingseffect om een keeper te verschalken is juist om eerder van grotere afstand te schieten. Jeffrey kan dat. Nicky Eekhout voorkwam andermaal de gelijkmaker door een schot van de lijn te werken. Diezelfde sterk spelende Eekhout redde daarna opnieuw na een bijna niet te missen Harkema kopbal. De thuisploeg miste voor rust nog een paar goede kansen, maar je voelde dat er al wat wanhoop ontstond na zoveel gemiste kansen. Thom de Vries ‘bood’ aanvaller Al Mahdi nog een kans op 0-2 maar hij miste. 'Achie' werd omvergelopen binnen de beruchte lijnen.

Vlak voor de thee had ODIN'59 nog meer mogelijkheden op vergroting van hun voorsprong na kansen van Ahemd al Mahdi en Milo Cremers. Conclusie van de eerst helft was dan ook dat ODIN’59 met een ruimere voorsprong de kleedkamers had kunnen opzoeken, mits ze op de juiste momenten gescoord hadden.

Na de thee wisselde trainer Plug de teleurstellende Nigel Hardenberg voor Eelke de Graaf (59’). Ahmed al Mahdi probeerde het met een goed afstandschot maar dat was een te gemakkelijke prooi voor keeper Erick Jansema.

Niet lang na rust kletste Berwout Beumers van Harkema na een fout achterin bij ODIN met een hard schot de bal op de vuisten van goalie Barry van Dijk. Milo Cremers bouwde bijna de voorsprong verder uit voor ODIN na een goede combinatie met Mitchel Bormann. ODIN'59 bleef strooien met mooie aanvallen vanuit een goed georganiseerde verdediging.

Een juweel van een aanval daarna: na een verre en goede ingooi van de uitstekend spelende Jordi Tiktak kwam de bal bij middenvelder Jeffa (Klijbroek) die een een-twee aanging met Cremers, maar keeper Jansema excelleerde. Eelke de Graaf liet al merken aanwezig te zijn met zijn invalbeurt, werkte hard en scoorde een buitenspeldoelpunt, maar die tellen niet. Even later schoot Al Mahdi snoeihard op de paal na een goede kaats van De Graaf. De ODIN-machine draaide bijna weer als vanouds met opnieuw een kans voor Mitchel Bormann. Er waren mogelijkheden genoeg voor de Heemskerkers, maar de tweede goal viel maar niet.

Met nog een kwartier op de klok gooide Harkema trainer Tieme Klompe alles op alles. Hij wisselde snel achter elkaar en zocht een laatste redmiddel. Na 4 corners achter elkaar voor de Friezen bleef ODIN'59 overeind. Sterker nog: na voornoemd Harkema-offensief kwam ODIN’59 met een goed uitgevoerde messcherpe counter en kon Billy Tavares, Jeffrey Klijbroek bereiken en Jeffa kon uitstekend afleggen op Eelke de Graaf. De lange spits wachtte geduldig af om vervolgens op het juiste moment af te drukken: 0-2. De wedstrijd was nu gespeeld en De Graaf kreeg zelfs nog de kans op 0-3. Gelukkig voor Harkemase Boys kwam het niet zover. ODIN’59 behaalde een belangrijke en mooie overwinning.

Het Harkemase clublied geschreven op de melodie van een oude hit uit de sixties (The Equals, 'Baby come Back') werd vlak na de wedstrijd luid ingezet en de speaker trachtte het voetballeven weer wat te relativeren. Het maakte het samenzijn na de wedstrijd alleen nog gezelliger. De geelblauwen lieten deze middag op de mat zien weer bij vlagen het plezier in voetbal teruggewonnen te hebben. Iets wat de afgelopen wedstrijden enigszins dreigde weg te ebben.

Door dit resultaat klimt ODIN'59 een plek op de ranglijst van de 8e naar de 7e plaats. Harkemase Boys blijft 6e nog net boven ODIN'59 omdat ze met een gelijk aantal van 32 punten wel een wedstrijd minder hebben gespeeld. Ze moeten nog inhalen tegen DOVO. De volgende speeldag 9 februari 2018 wacht de wedstrijd ODIN’59 – DOVO op Sportpark Assumburg. Dat wordt een lastige klus, maar wel een wedstrijd om komende trainingsweek met goede training naar toe te leven. Aanvang wedstrijd: 14.30 uur. We heten u alvast van harte welkom.

Opstelling Harkemase Boys: Erick Jansema (k), Jens Jurn Streutker, Iloba Achuna, Joris Voest, Pier Veldman (82’ Mark Bruintjes), Henny Bouius (a), Robert Stelpstra, Noureddine Boutzamar (74’ Jochem van Putten), Jesse Renken, Dennis van Duinen en Berwout Beimers (69’ Kevin Mennenga)

ODIN'59: Barry van Dijk (k), Jordi Tiktak, Milo Cremers, Ron Scheffer©, Nigel Hardenberg (59’ Eelke de Graaf), Thom de Vries (66’ Billy Tavares), Ahmes al Mahdi (82’ Bas Kansen), Nicky Eekhout, Jeffrey Klijbroek, Mitchel Bormann & Jim Hulleman

Verdere ODIN’59-spelers op de bank: Mike van Vliet (k) & Tim van Gelder.

Bij Harkemase Boys: Jouke Bosje (res. keeper), Simon IJzerman & Willem Huizing.