90'

2e ronde (32) BV

31 oktober 2018 19:45

I.G.M. Oostrom

ODIN’59 heeft vlak voor haar zestigjarig bestaan voetbalgeschiedenis geschreven door in de tweede ronde van het TOTO-KNVB Beker toernooi eredivisionist FC Emmen in en uit Drenthe met 1-3 te verslaan en zich zo bij de laatste 16 clubs in het bekertoernooi te knallen. FC Emmen nam wel de leiding door een afstandschot in de 18e minuut van Glenn Bijl maar in de 35e minuut trok Ahmed al Mahdi (‘Achie') de stand gelijk en na rust was het Nigel Hardenberg die de Gele Leeuwen naar een 1-2 (penalty) en 1-3 schoot/kopte. Einduitslag: 1-3.

Na een half uur voetballen vroeg een Emmen-fan tussendoor waar ODIN’59 vandaan kwam? Ik vertelde hem: “Uit Heemskerk, vlakbij IJmuiden in het westen van Noord-Holland”. “O.K.”  was zijn antwoord. Na de wedstrijd FC Emmen-ODIN’59 moet inmiddels elke betrokken voetballiefhebber uit Emmen weten waar Heemskerk ligt. ODIN zette zich gisteravond op de (voetbal)kaart door eredivisionist FC Emmen met een 1-3 uitslag in diepe rouw achter te laten en met zo’n 300 uitzinnige in geel-blauw getooide supporters via de Drentse duisternis weer richting Noordzee kust te reizen.

ODIN’59 schreef voetbalgeschiedenis door middel van een positieve Hoogoven-mentalitieit: hard werken, niet opgeven en als team voor elkaar knokken. De ploeg bood opperste voetbal-weerstand aan een 3 niveaus hoger spelend FC Emmen. Deze wedstrijd zal de boeken ingaan met de vraag: ‘Waar was jij op 31 oktober 2018 toen ODIN’59  FC uit Emmen uit het bekertoernooi kegelde?' Nou, de meegereisde supporters naar het verre Emmen konden zeggen ‘wij waren erbij!’

Met 3 volle bussen en de rest op eigen gelegenheid konden ze het nauwelijks geloven. Het aanmoedigingsvolume en ondersteunen van de ODIN-supporters via de linker tribune tijdens de hele wedstrijd was indrukwekkend en klonk van begin af aan zeer bemoedigend voor de ODINspelers beneden op de groene mat van stadion 'De Oude Meerdijk'. Hoofdtrainer Richard Plug ‘liep’ voorop, zij het op krukken (knieprothese).

In deze van begin af aan leuke pot voetbal nam FC Emmen echter de leiding via een counter na 18 minuten nadat Jordi Tiktak te ver was uitgestapt en Nicky Eekhout Glenn Bijl niet kon bijbenen waardoor hij de ODIN-goalie Barry van Dijk met een afstandschot het nakijken gaf: 1-0. Daarvóór had Emmen keeper al tot het uiterste moeten gaan na afstandschoten van Thom de Vries (13’) en Al Mahdi (14’). Eigenlijk was ODIN in die beginfase al gevaarlijker en had voor moeten staan.

Nadat menig aanwezige toeschouwer verwachtte dat FC Emmen deze voorsprong verder zou uitbouwen, herstelde ODIN zich van deze achterstand en kreeg kansen. Diverse keren bleek dat FC Emmen vaak keurig combinerend niet door de as kon penetreren van de Heemskerkers met als sluitpost de geconcentreerd keepende Barry van Dijk. In de 35e minuut was het dan ook raak. De sterk spelende Ahmed al Mahdi knalde mooi de gelijkmaker binnen: 1-1. Na een paar gevaarlijke acties had ODIN voor de thee zelfs de leiding kunnen nemen na een rush van Nigel Hardenberg (hij hield in) en bijna door middenvelder Jurjen Dikker na doorkoppen van Milo Cremers. In de 42e minuut vertrouwde Emmen trainer Dick Lukkien het al niet en gooide voor de thee al een verse Emmen speler in de strijd: Hilal Ben Moussa voor Luciano Slagveer. Emmen bleef in dit eerste bedrijf echter aanvallend zwak na ellenlange in de breedte combinerende acties. ODIN’59 was in het eerste bedrijf zeker niet de mindere qua mogelijkheden om te scoren en bleef gevaarlijk door diep te spelen.

Na de thee begonnen de bezoekers al met een aanval maar de opgestoomde Milo Cremers kwam enige kracht tekort met een kopbal voor het doel van Emmen keeper Dennis Telgenkamp. FC Emmen trainer Lukkien wisselde in de 54e minuut weer: Anco Jansen voor Reuven Niemaijer. ODIN’59 leek te gaan wankelen. Een mooie Emmen aanval werd door keeper Barry van Dijk gepareerd. Na een uur voetballen kwam bij de Heemskerkers de gepasseerde maar goed invallende Eelke de Graaf voor aanvaller Thom de Vries. Het Emmen publiek juichte een keer tevergeefs voor een treffer dat door gezichtsbedrog een doelpunt leek maar toch duidelijk in het zijnet belandde. Jammer dat ‘Achie’ niet aflegde bij een mooie aanval van ODIN en daardoor Milo Cremers zodanig moest corrigeren bij een Emmen counter dat hij dat met geel moest bekopen.

Na bijna 3 kwartier voetballen een toegekende strafschop voor ODIN’59 door een overtreding van Emmen van Canar Cavlan op Eelke de Graaf binnen de beruchte lijnen. Nigel Hardenberg schoot deze pingel onberispelijk in de linkerhoek naast doelman Telgenkamp: 1-2. FC Emmen bleek mentaal aangeslagen hiervan en de Emmense spreekkoren leken te verstommen. Uit hun monden nu fluitconcerten en ingezette teleurstelling. Het spel van Drentenaren werd er hierdoor niet beter op. Nadat Jordi Tiktak handig een vrije trap meekreeg kopte Nigel Hardenberg na een vrije trap van Ron Scheffer tegendraads doelpunt nummer 3 binnen: 1-3.

Het ODIN’59 legioen raakte in extase. Hing hier dan een sensatie in de lucht? Ja, want ODIN’59 consolideerde deze voorsprong tot ver in blessuretijd. Zelfs Drentenaar Nick Bakker werd door scheidsrechter Oostrom ‘gespaard’ nadat hij de doorgebroken Ahmed al Mahdi torpedeerde toen die met alleen nog doelman Telgenkamp voor zich hardhandig tegen de grond werd gewerkt (90’). De laatste wedstrijdminuten leken voor de Heemskerse aanhang nog vrij lang te duren. Maar ODIN hield stand en zorgde voor een grote verrassing in deze bekerronde.

Door deze stunt van ODIN’59 voelde de lange terugreis erg kort en was de euforie groot bij de diep in de nacht thuiskerende Heemskerkers. FC Emmen trainer Dick Lukkien was na de wedstrijd in rouwstemming maar toonde veel respect voor ODIN’59. Wat een geweldige avond!

FC Emmen: Dennis Telgenkamp (k), Stef Gronsveld, Nick Bakker, Gersom Klok, Anco Jansen© (53' Reuven Niemeijer), Hilal Ben Moussa (42' Luciano Slagveer), Keziah Veendorp (77' Easah Suliman), Michael Chacon, Canar Cavlan, Glenn Bijl en Jafar Arias

ODIN'59: Barry van Dijk (k), Jordi Tiktak, Milo Cremers, Nicky Eekhout, Mart Willemse, Tim van Gelder (78' Frits Kramer), Nigel Hardenberg (87' Billy Tavares), Ron Scheffer©, Jurjen Dikker, Thom de Vries (59' Eelke de Graaf) en Ahmed al Mahdi.

Spelers op de bank bij ODIN'59: Mike van Vliet (reserve keeper), Milan Vissie, Bas Kansen en Mitchel Bormann.