ONDANKS VERLIES TOCH GEWONNEN

ONDANKS VERLIES TOCH GEWONNEN

ODIN 59 1

1 - 3

sc Heerenveen

2'
Assist: Ron Scheffer
9'
Michel Vlap (intikker)
46'
Nemanja Mihajlovic
Marco Rojas
54'
Sam Lammers (schot)
77'
Sam Lammers
Daniel Høegh
86'
Michel Vlap
Jordy Bruijn
87'
Pelle van Amersfoort (schot)

Competitie

Achtste finales BV

Datum

19 december 2018 18:30

Scheidsrechter

L.E. Cantineau

Accommodatie

Friendship Sports Centre
Beemsterstraat 652
1027ED
AMSTERDAM
tel. 06-21534464

Het eerste van ODIN’59 heeft woensdagavond in Eredivisionist sc Heerenveen toch de meerdere moeten erkennen in het bekertoernooi vlak voor de winterstop. In een uitverkocht Telstar-stadion kregen de toeschouwers een leuke, aanvallende pot voetbal voorgeschoteld die vele mensen nog lang zal heugen. Alleen: uiteindelijk win je niet en ga je de kerst in met de gedachte dat je niet doorbekert en dat was jammer want de Geel-Blauwe Leeuwen waren niet de mindere van Heerenveen maar scoorden maar 1 keer (2’ Mitchel Bormann) en de Friezen 3 maal (9’ Michel Vlap. 54’ Sam Lammers, 87’ Pelle van Amersfoort). Het gevolg hiervan was de 1-3 op het scorebord na afloop maar iedere toeschouwer toonde wel respect en trots voor het collectief ODIN’59 team. Jammer genoeg was hiermee het succesvolle TOTO KNVB-bekertoernooi voor ODIN ten einde. ODIN’59-sc Heerenveen: 1-3 (rust:1-1).

Wat een wedstrijd! ODIN’59 kwam vroeg in de wedstrijd al aan de leiding door een prima schuiver in de lange hoek (in de 2e minuut) van Mitchel Bormann na balverlies van Nemanja Mihajlovoc. Bormann speelde een uitstekende wedstrijd. Als hij leert om als rechtsachter op het juiste moment op de bal te gaan en deze af te pakken dan kan oud AZ’er Hugo Hovenkamp eindelijk rekenen op een waardig opvolger in de voetballerij.


De vraag was: valt dit doelpunt en deze voorsprong niet te vroeg? Kan ODIN’59 de voorsprong uitbouwen en de nul achter houden? Heerenveen drong verschillende malen aan maar gelukkig had Nemanja Mihajlovic zijn vizier niet op scherp en schoot na 5 minuten voetballen hoog over het doel van de uitstekende Barry van Dijk.

4 Minuten na die vuurpijl gebeurde toch wat niet had moeten gebeuren. Na een onrustige scrimmage voor het doel goalie Barry van Dijk kon de ODIN-achterhoede de bal onvoldoende wegkrijgen en ramde Michel Vlap de bal hoog onder de lat tegen de touwen: 1-1. 

ODIN leek verre van onder de indruk hiervan. Het werd een gelijkopgaande wedstrijd en reclame voor het nederlandse bekervoetbal. Het was een groot voetbalfeest. De ambiance in het Telstar-stadion was fantastisch en ook de kritische voetbalkenner kon genieten. Nicky Eekhout bijvoorbeeld met zijn fantastische sliding(s) op de bal in een duel met Michel Vlap zelfs in het eigen doelgebied met gevaar voor een strafschop, was een lust voor het oog. De sliding is zo loepzuiver. 

In de beginfase leken de ODIN-spelers soms wat te gehaast en dat had waarschijnlijk te maken met de spanning op de wedstrijd. Toch speelden de Geelhemden na verloop van tijd met een vrij en onbevangen voetbalgevoel en dat leverde een mooie wedstrijd op.
Jammer dat na een overtreding op Thom de Vries een vrije trap van Jeffrey Klijbroek (afstand circa 22 meter van doelman Warner Hahn) uit de hoek werd geplukt door de Heerenveense keeper.

Heerenveen was vooral gevaarlijk omdat ze via de vrij opkomende Mihajlovic goede diagonale voorzetten voor het doel van Barry van Dijk kon geven. Na zo’n voorzet ontstond er een goede samenwerking van voorhoede en het aansluitende middenveld bij de Friezen en waren ze gevaarlijk. Toch toonde ODIN’59 zich gelijkwaardig aan de eredivisionist en je kon merken dat de Friezen met angst in de benen naar Velsen waren gereisd. Daar had aan ODIN-zijde meer van geprofiteerd kunnen worden! Een heerlijke actie van de bere-sterke Ahmed al Mahdi, die niet van de bal gezet wilde worden, had een beter vervolg verdiend.

Na een half uur voetballen was de concentratie wat weg bij ODIN’59 en Heerenveen kreeg een ogenschijnlijk overwicht. Ze bouwden weer via de vrij opkomende Nemanja Mihajlovic een aanval op maar gelukkig voor ODIN had hij opnieuw zijn vizier verre van op scherp staan. Hoog over.

Vlak voor rust een prachtig afstandschot van Yuki Kobayashi van de Friezen, maar de in bloedvorm verkerende ODIN-goalie Barry van Dijk pareerde voortreffelijk. De Heerenveener Michel Vlap liet ook zien dat hij zeker kan voetballen en in de draai ging zijn schot net naast het ODIN-doel. Aan de andere kant ook een mooi afstandschot van Jeffrey Klijbroek (van ongeveer 30 meter) maar achteraf bleek dat hij nog vijf meter had kunnen doordribbelen. Naast.

De teams gingen rusten met een 1-1 gelijke stand.

Na de thee speelde Heerenveen sneller en op de counter richting hun supporterslegioen dat geposteerd stond op de tribune achter het doel van Barry van Dijk, waar de Friese aanhang hun team luidkeels aanmoedigde.
Het publiek kreeg ook na de thee een leuke pot voetbal geserveerd. Beide teams deden niet veel voor elkaar onder. Sterker nog: in bepaalde fases van de tweede helft was ODIN’59 beter. De sfeer in het stadion was grandioos en de ODIN-fans scandeerden en zongen: “Ga staan als je voor ODIN bent” en bijna het hele stadion stond op. Barry van Dijk moest zich vlak na rust naar de hoek strekken na een schot van Yuki Kobayashi en redde met een heerlijke save.

In de 54e minuut dan echter een domper voor ODIN. De van PSV gehuurde spits en Heerenveener Sam Lammers kon na onzekerheid achterin bij ODIN en een scrimmage het leer keihard achter Van Dijk in het dak van het doel rammen. Het stond: 1-2. De Friezen bouwden nu op via de vrije man Marco Rojas (na rust ingevallen voor Nemanja Mihajlovic) en zetten steeds voor via deze steeds op rechts-midden vrijstaande man. ODIN-trainer Richard Plug ging na 66 minuten speeltijd wisselen. Aanvaller Eelke de Graaf kwam met zijn lengte erin ten koste van Thom de Vries.

Twintig minuten na rust de kans op de gelijkmaker en die had ODIN ook verdiend. In de 68e minuut zwijnde Heerenveen echt: de bal wilde maar niet over de Heerenveense doellijn na een kopbal van Nigel Hardenberg en een schot van Mitchel Bormann. Keeper Warner Hahn en een verdediger konden het leer nog net van de lijn halen. Dat had de gelijkmaker moeten zijn en dat zou voor ODIN ook verdiend zijn geweest.

In deze fase van de wedstrijd hadden de ODIN supporters het gevoel dat eerder de 2-2 zou vallen dan de Heerenveense 1-3. De inzet was groot en er volgden mooie aanvallen van Heemskerkse zijde via de ingevallen middenvelder Bas Kansen en aanvaller Nigel Hardenberg. Maar de bevrijdende gelijkmaker viel niet. Een volley van Nicky Eekhout ‘keek’ keeper Hahn naast.

Met nog 10 minuten te spelen besloot trainer Plug tot va banque en werd verdediger Milo Cremers met zijn lengte naar voren (naast aanvaller Eelke de Graaf) gesommeerd. Toen de gelijkmaker niet viel kon Heerenveen gebruik maken van de ruimte om snel op te bouwen en scoorde een andere Heemskerker in Friese dienst, Pelle van Amesfoort, vlak voor tijd de 1-3.

De ingevallen Jurjen Dikker scoorde nog bijna na doorkoppen van Milo Cremers (in de extra tijd), maar jammer was dat scheidsrechter Luca Cantineau juist de laatste 10 minuten een aantal curieuze beslissingen tégen ODIN’59 nam. Tot die tijd had de leidsman juist prima gefloten, maar ook hij trapte in de vertragingstactiek van de eredivisionist in de laatste fase van deze mooie wedstrijd. Zo verloor een sterk collectief ODIN deze enerverende maar ook sportieve pot voetbal. De Gele Leeuwen konden met rechte rug en opgeheven hoofd het veld verlaten.

De ODIN spelers maakten als dankbetuiging een rondje rond het veld en zo namen ze afscheid van het ODIN- publiek maar vooral ook van het Heerenveen legioen dat achter de goal van Van Dijk geherbergd stond. Deze beantwoorden deze afscheidsronde van de Heemskerkers met een sportief en fantastisch applaus en zo lieten ook de Friese supporters zich van hun beste kant zien.

En zo verloor ODIN van de ploeg uit de Ere-divisie, die bijna het mooiste shirt van de Ere-divisie draagt en zijn de geelhemden uitgeschakeld voor de beker. Maar wat een mooie voetbalavond! “Verloren en toch gewonnen” scandeerde een trotse ODIN’59 supporter en het bleef nog lang gezellig in het Telstar stadion. ODIN strandde met opgeheven hoofd in de beker.

Na de winterstop volgt op zaterdag 12-1-18 de competitiewedstrijd ODIN '59 - Achilles '29 op Sportpark Assumburg. Aanvang: 14.30 uur.

De ODIN’59 redactie wenst u vredige en gezellige feestdagen toe en ziet u graag in het nieuwe jaar op of langs de velden!

ODIN'59: Barry van Dijk (k), Jordi Tiktak, Milo Cremers, Mart Willemse, Ron Scheffer© (65’ Bas Kansen), Nigel Hardenberg, Thom de Vries (56’ Eelke de Graaf), Ahmed al Mahdi (81’ Jurjen Dikker), Nicky Eekhout, Jeffrey Klijbroek en Mitchel Bormann

Heerenveen: Warner Hahn (k), Sherel Floranus, Kik Pierie, Sam Lammers (77’ Daniël Høegh), Ben Rienstra@, Arber Zeneli, Lucas Woudenberg, Nemanja Mihajlovic (46’Marco Rojas), Michel Vlap (86’Jordy Bruyn), Pelle van Amersfoort en Yuki Kobayashi

Verdere spelers op de bank bij ODIN’59: Mike van Vliet (k), Tim van Gelder, Milan Vissie, Stan de Boer, Billy Tavares, Jim Hulleman, Frits Kramer.
 

  De samenvatting van FOXSports
Barry Joren van Voetbalprof.com liep met ons mee afgelopen woensdag

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!