87'

kwalificatieronde 1 BV

17 augustus 2019 14:30

P. (Preston) Henshuijs

Het eerste van ODIN’59 bleef zaterdag met moeite overeind tegen de Brabantse zondag-3e divisionist Gemert in de voorronde van de KNVB-beker. Einduitslag: 3-1 (rust: 2-0). De Heemskerkse doelpunten kwamen op naam van Jim Hulleman (1-0/17’), Jurjen Dikker (2-0/27’) & Sietse Brandsma (3-1/87’). Gemert-spits Thijs van Pol scoorde vlak voor rust de tegentreffer en verkleinde toen de stand tot 2-1 (43’) na een toegekende strafschop van scheidsrechter Preston Henshuijs.

ODIN’59 heeft de eerste officiële K.N.V.B.-wedstrijd van het seizoen gewonnen. In eigen huis wonnen de mannen van hoofdtrainer Anthony Correia de eerste bekerwedstrijd. In een wedstrijd waarin de geelhemden voor rust het betere van het spel hadden, had ODIN kansen om na de 2-0 ook de 3-0 te maken. Vlak voor rust kregen de gasten uit Brabant echter de kans om te counteren en was ODIN’59 in de omschakeling niet snel genoeg in hun formatie, waardoor Gemert voor het doel van goalie Joost Meendering kon verschijnen en een discutabele strafschop gegeven werd. In plaats van 3-0 voor de gastheren knalde Thijs van Pol de bal onberispelijk binnen waarna de marge opeens maar 1 doelpunt werd.

ODIN’59 begon meteen beter dan Gemert. Al in de 4e minuut kreeg spits Sietse Brandsma een goede kans op zo’n 12 meter van Gemert-doelman Bono Barten na een goede voorzet van Jim Hulleman. Sietse hield de rust niet voor de goal. Over.

Gemert manifesteerde zich als een ploeg die niet onder de indruk leek van de kansen van ODIN’59 en loerde op de counter. De Heemskerkse ploeg gaf echter niet veel weg, behoudens een fout in de omschakeling door te weinig organisatievermogen op het middenveld. Middenvelder Jurjen Dikker was bij een aanval al te ver vooruit om in te zakken en nadat Gemert achterin de zoveelste kans ongevaarlijk had gemaakt waren er geen controlerende ODIN-middenvelders die de Brabantse dieptepass eruit haalden. ODIN kon van geluk spreken dat de grillig fluitende scheidsrechter Preston Henshuijs buitenspel gaf en de Gemert-counter affloot. Het kwam de scheids op furieuze protesten vanaf de Gemert-bank te staan.

Nadat er hands gemaakt werd na goed doorgaan van Mart Willemse tot in hun strafschopgebied kreeg ODIN’59 een strafschop. Uitblinker Jim Hulleman schoot de bal onberispelijk achter doelman Barten.

Daarna ontstond er een matte fase in de wedstrijd, maar in de 26e minuut volgde een goede aanval van Gemert met na een overstap na een voorzet en een strak schot van Mark Westerlaken. Goalie Joost Meendering stond echter op de goede plek en verrichtte een prima redding.

Na bijna een half uur dan de 2-0. Jurjen Dikker scoorde behendig na een goede breedtepass van Jayson Halman. Er kwamen meerdere kansen voor Halman (die à la Robben naar binnen draaide en goed schoot) en Hulleman maar ODIN’59 ontbeerde meedogenloosheid. Vervolgens gaf de scheidsrechter een discutabele penalty tegen ODIN’59 die ook nog geel opleverde voor de uitstekend spelende Mart Willemse. Thijs van Pol pakte het kadootje uit: 2-1 (43’).

ODIN’59 begon (te) mat na de thee. Gemert had veel balbezit en de persoonlijk duels werden vaak door de geelhemden verloren. Je vroeg je af of de wil om te winnen nog aanwezig was? Na een uur voetballen vond trainer Correia het welletjes en gooide de eerste verse krachten erin (57’ Bas Kansen voor Nicky Eekhout en 60’ Daan Driever voor Jurjen Dikker), maar er ontstond weinig verbetering. ODIN'59 kwam moeilijk onder de druk van Gemert uit en het chaotische spel resulteerde zelfs in een 2e gele kaart van Mart Willemse die daardoor het veld moest ruimen. Zwaar gestraft. Aanvoerder Ron Scheffer kwam handen & voeten tekort in het centrum van de verdediging.

Met nog een kwartier op de klok wisselde trainer Correia, Jayson Halman voor Thom de Vries. De vraag was of deze wissel goed uitpakte voor het met 10 man overgebleven ODIN-team. Gemert gaf nog eens extra gas in de laatste fase van de wedstrijd, maar de Brabanders voetbalden goed tot de zestien en dan smoorde elke aanval. In de 87e minuut viel de verlossende treffer. De uitstekend dribbelende Thom de Vries gaf een afgeketste bal op doel die via een goed getimede kopbal van Sietse Brandsma over doelman Bono Barten in het netje belandde: 3-1. De laatste stuiptrekkingen van Gemert door de lange centrale verdediger Bram Jacobs naar voren te sturen leverde nauwelijks rendement op. ODIN’59 won ondanks een matig tweede bedrijf en gaat door naar de volgende ronde.

Komende zaterdag 24 augustus een nieuwe uitdaging. Uit voor de competitie tegen Excelsior’31 in Rijssen (Overijssel) dat vandaag voor de beker DEM thuis met 2-1 versloeg en dus ook de volgende bekerronde bereikte.

Opstelling ODIN'59: Joost Meendering (k), Lars Boekel, Mouad Ben Chekh, Ron Scheffer©, Nicky Eekhout (57’ Bas Kansen), Mart Wilemse, Jim Hulleman, Jurjen Dikker (60’ Daan Driever), Koen Tros, Jayson Halman (76’ Thom de Vries) en Sietse Brandsma

Verder op de ODIN-bank: Niels Jager, Mike van Vliet (k).

Gemert: Bono Barten (k), Willem den Dekker, Justin Houwer (67’ Reva Kreekels), Thijs van Pol©, Joost Habraken, Joop Daniëls, Bram Jacobs, Coen Brouwers, Lars Teuben, Mark Westerlaken en Jens Leyten.