Özgür Aktas

2e ronde (32) BV

17 december 2019 19:45

C. (Clay) Ruperti

Het eerste van ODIN’59 heeft ditmaal niet voor een verrassing in de bekerwedstrijd tegen eredivisionist Vitesse kunnen zorgen op de dag van haar 60 jarig bestaan. Het verloor kansloos van een uit een crisis worstelend Vitesse dat genadeloos afrekende met fouten van de ploeg van Anthony Correia voor rust. Hierdoor werd de wedstrijd al binnen zes minuten in de eerste helft beslist en was het al game over na doelpunten van Thomas Buitink (1-0/24’), Ossama Darfalou (2-0/28’), Patrick Vroegh (3-0/30’) en Tomáš Hájek(4-0/41’). ODIN'59 ging nog op zoek naar de eretreffer maar die viel niet. Eindstand: 4-0 (rust: 4-0). Vitesse gaat door dit resultaat naar 8e finale van de TOTO KNVB Beker.

Jammer voor de wel sfeer makende ODIN-supporters in een sober Gelders GelreDome. ODIN'59 stapelde in een periode voor rust fout op fout in de opbouw en de voorste linie bij ODIN'59 kon met uitzondering van Brandsma geen bal vasthouden of rendement halen uit persoonlijke duels. Zo kwam het projectiel bij balverlies weer terug richting goalie Meendering. Na 24 minuten resulteerde dit in een eerste doelpunt van Vitesse en daarna volgden er in korte tijd nog meer.

Nadat er dus voorin te vaak persoonlijke duels verloren werden kwam men bij ODIN'59 achterin snel weer onder druk. En dat allemaal op de 60e clubverjaardag van het helemaal in blauw gestoken ODIN 1. Achterin moest er daardoor vaak herstellend opgetreden worden en men maakte overuren om orde op zaken te stellen. De opkomende backs, normaal een gedegen wapen bij de Gele Leeuwen, hadden vandaag hun dag niet of het te druk met verdedigen om tot de juiste opbouw te komen. Zo vielen binnen 6 minuten voor rust drie doelpunten als rijpe appels van de boom en leek de wedstrijd al vroeg gespeeld.

Wat was het? Keek men te zeer op tegen de nummer 9 van de Eredivisie? Was men te overgeconcentreerd? Lag het griepvirus te zeer op de loer? Aanvoerder Ron Scheffer had de dag voor de wedstrijd tijdens de aanlooptraining het veld in Heemskerk met griep verlaten en zich voor deze wedstrijd afgemeld. Ron was wel de bus nagereisd en viel in de 2e helft van de grote wedstrijd nog in. Andere spelers zoals Dustin Mijnders waren ook beïnvloed door het griepvirus maar wel fit genoeg om te spelen. Door de afwezigheid van Scheffer begon Milo Cremers als vervanger centraal achterin en werd aanvoerder. ODIN'59 trainer Correia begon in een 1-5-2-3 systeem waarbij het middenveld op dit ruime GelreDrome veld het niet meer kon bijbenen.

De eerste 7 minuten van de wedstrijd hield ODIN'59 redelijk stand en gaf niet eens veel weg. Na een minuut of 8 was het wel bijna raak. Bryan Linssen zette een aanval goed op richting Thomas Buitink en deze gaf in een keer voor op Oussama Darfalou maar de Algerijn kwam net een teenlengte tekort om de bal naast ODIN goalie Joost Meerding te werken. De nul achterin bij ODIN'59 bleef staan en naarmate dit volgehouden werd zou het Vitesse kunnen frustreren waarna mogelijk door ODIN'59 aan de andere kant toegeslagen kon worden. In minuut 24 was het dan toch raak voor de thuisclub. Matúš Bero vond Buitink en de behendige spits wipte de bal koelbloedig over ODIN’59 doelman Joost Meendering en de voor Vitesse verlossende 1-0 prijkte op het scorebord.

6 Minuten later en na een half uur spelen dan de 0-2. Een vrije trap van van Vitesse werd wel nog door Lars Boekel van de lijn gekopt maar daarna verdween de bal via doelman Joost Meendering toch in het doel. Doelpuntenmaker Darfalou vierde deze tweede treffer van de wedstrijd op een voor hem traditionele wijze. De meeste voetbal beleving kwam ondanks de achterstand echter van de ODIN-aanhang.

Niet lang na de 0-2 vergrootte Patrick Vroegh de marge tot drie en leek het al geen wedstrijd meer te worden. Milo Cremers zorgde nog voor een gevaarlijk kopballetje na een vrije trap van Dustin Mijnders. Een prachtpass van Vitesse kant op Darfalou werd nog door de in eerst instantie verkeerd gepositioneerde Nicky Eekhout verhinderd maar hij herstelde zich door zich voor zijn schot te gooien. Toch scoorde Vitesse vlak voor rust nog de 4-0 doordat rechtsback Boekel de bal niet kon wegwerken en Tomáš Hájek het doelpunt op zijn naam kreeg.

Na de thee werd door ODIN-trainer Correia meteen ingegrepen. De teleurstellende Jayson Halman werd vervangen door Ahmed al Mahdi. ODIN’59 begon meteen goed aan het tweede bedrijf. Niels Jager schoot na een goede aanval net naast. Je hoopte als ODIN-supporter op wat meer vuur in het spel en zeker niet op een grote afstraffing door Vitesse.

Dat laatste gebeurde niet. Door een kopbal van Milo Cremers na een vrije trap leek ODIN'59 iets aan die hatelijke 4-0 op het scorebord te willen doen. De speaker kondigde in de zestigste minuut de 60e verjaardag van ODIN’59 aan en de ODIN-aanhang barstte in een’lang zullen wij leven’ uit onder een algeheel applaus op de vooral van Vitesse zijde matig bezette tribunes. In de 65e minuut dan de wissel van aanvoerder Milo Cremers voor de alsnog invallende Ron Scheffer die de aanvoerdersband overnam.

Het kwam daarna zelfs tot een klein veldoverwicht van ODIN'59 op zoek naar de eretreffer. Jammer dat ‘Achie’ in een kans net niet goed timede. Een eretreffer had gekund maar de Heemskerkse formatie wist zich geen raad met het brede en ver uit elkaar spelende Vitesse dat de wedstrijd flegmatiek uitspeelde. Ze loerden wel op een verdere verhoging van de eindstand, maar die kwam niet.

Na de wedstrijd kun je zeggen dat ODIN de eerste helft ruim verloor met 4-0 en de tweede met 0-0 gelijkspeelde, maar de eindstand is 4-0. Indrukwekkend was verder het afscheid van de spelersgroep in het GelreDome na afloop van de wedstrijd van het ODIN-supporters legioen. In deze sportieve wedstrijd kreeg geen enkele ODIN'59-speler een kaart. De enige acteur die een gele prent kreeg was Vitesse-speler Bero die Mart Willemse hardhandig onderuit haalde. ODIN'59 ging naar huis met een leuke ervaring rijker tegen een ere-divisionist uit Arnhem, maar nam wel afscheid van de Toto KNVB Beker met een nederlaag.

ODIN’59 rondde met deze wedstrijd een prima eerste helft van het seizoen 2019-2020 af met een goede klassering in de 3e Divisie (derde). Na de winterstop wordt niet de strijd in de Beker vervolgd maar wel de competitie met als eerste wedstrijd uit tegen de nummer 2 van de 3e Divisie: DVS Ermelo op 11 januari 2020.

Voor nu wenst de ODIN'59-redactie U Prettige Kerstdagen en de Beste Wensen voor het nieuwe jaar 2020 toe!

Opstellingen:

Vitesse: Kostas Lamprou (k), Julian Lelieveld, Max Clark, Riechedly Bazoer, Bryan Linssen @ (46' Jay-Roy Grot), Ouassama Darfalou (69' Ouassama Tannane), Tomáš Hájek, Matúš Bero, Thomas Buitink, Danilho Doekhi (84' Özgür Aktas), Patrick Vroegh

Verder op de bank bij Vitesse: Remko Pasveer (k), Bilal Bayazit (k), Armando Obispo, Tim Matavž, Nouha Dicko, Navarone Foor.

ODIN’59: Joost Meendering (k), Lars Boekel, Milo Cremers (65' Ron Scheffer), Jayson Halman (46' Ahmed al Mahdi), Sietse Brandsma, Thom de Vries (69' Mart Willemse), Nicky Eekhout, Koen Tros, Niels Jager, Dustin Mijnders, Jim Hulleman.

Verder op de bank bij ODIN'59: Mike van Vliet (k), Jurjen Dikker, Daan Driever, Mouad Ben Chekh, Bas Kansen.