116'

kwalificatieronde 1 Q1

29 augustus 2020 17:00

J.J.M. (Jerôme) Vries

De 1e voorronde voor plaatsing in het “grote” KNVB-bekertoernooi bracht ons tegen AWC uit Wijchen. Een vereniging die zich voor de voorronde geplaatst heeft doordat ze bij de beste vier teams behoorden in de districtsbeker Oost. Twee jaar geleden troffen we in de 1e voorronde “buurman” Alverna. Het zou een moeizame zege worden met het venijn in de staart. Maar liefst 5 doelpunten vielen er in de extra tijd ! Binnen tien minuten kopte Niels B. ons op voorsprong doch een garantie voor succes was het niet. De Gelderlanders bleven in de wedstrijd doordat de Heemskerkers geen vuist konden maken en veelal met foutieve passes elkaar probeerden te bereiken. De 2e helft hetzelfde beeld met een iets aandringend AWC dat een alles-of-niets tactiek inzette dat in de 67e minuut succes had middels een doelpunt van Dennis Straten. De volle 90 minuten leverden van beide ploegen een tegenvallend potje voetbal op.
Daarentegen was de verlenging vermakelijker, door doelpunten van Nicky en Niels J. namen we voor het wisselen een (ruime) 3-1 voorsprong en toen in de 2
e helft van de verlenging andermaal Niels J. voor de 4e keer het net vond leek de strijd beslist. Ondanks een gemiste strafschop aan AWC-zijde scoorde de ploeg twee maal vlak achter elkaar wat de laatste minuten bijzonder spannend maakte. Het bleef echter bij deze stand waardoor we met een zucht van verlichting het veld verlieten, de volgende voorronde was bereikt.

Een zwaar bewolkte lucht maar geen spetter gevallen in het mooie Wijchen. Dat was bij ons wel anders maar het vochtige frontje liet de Gelderse plaats ongemoeid. Langs de lijn zal er dan ook meer over het weer dan over voetbal zijn gesproken, het was niet best wat beide teams lieten zien. Na 7 minuten kopte Niels B. ons al snel op voorsprong, doch bevrijdend werkte dit niet. ODIN ’59 speelde meer tegen zichzelf dan tegen de groen-witten. Behoudens een schot van Koen, dat net over ging, gebeurde er de 1e helft weinig. AWC kon niet profiteren van de Heemskerkse worsteling, een enkele keer moest Joost handelend optreden doch gevaarlijk werden ze niet.

De 2e helft verschilde weinig van de 45 minuten daarvoor. Het lukte maar niet een bres in de Wijchense verdediging te slaan. De opbouw bleef moeizaam en voorin kon de bal niet vastgehouden worden. Dit gaf AWC meer en meer het gevoel dat er wat te halen viel. Langzaam voerden ze de druk op het ODIN-doel op. Was er eerst nog een waarschuwing doordat een enorme kans gemist werd, in de 67e minuut was het wel raak. Een snelle uitval van AWC bracht de bal bij Dennis Straten die hard en hoog van dichtbij binnenschoot, 1-1. Vervolgens werd het spannender, het leek er op dat de ploeg die zou scoren als winnaar van het veld zou lopen. Een doelpunt zou in de reguliere speeltijd niet meer vallen al was er een reflex van Joost voor nodig om de bal uit het doel te houden. Hoewel ODIN’59 frisser oogde (langere voorbereiding…..?) kwam het optische overwicht niet in de score tot uitdrukking. Na een matige 90 minuten kondigde scheidsrechter J. Vries de verlenging aan.

De extra tijd bracht meer spanning en sensatie. Al in de 3e minuut onderschepte Mart een foutieve AWC-pass en kon, vanaf links, op volle snelheid op weg naar de AWC-goalie. Zijn schot uit een lastige hoek werd ternauwernood gekeerd doch zou de opmaak zijn van een ODIN-offensief. Drie minuten later de beloning voor een aanvallender en beter spelend ODIN’59. Was het eerst Jim die met een bekeken stiftbal hun keeper dacht te verschalken doch zijn inzet met een uiterste krachtinspanning net over de lat getikt zag worden, uit de daaropvolgende hoekschop knikte Nicky ons naar een 2-1 voorsprong. AWC leek aangeslagen, helemaal toen Niels J. na een snelle actie van Ahmed de 3-1 tegen de touwen schoot.

In deze fase van de wedstrijd zagen we eindelijk het ODIN dat we gewend zijn !

De laatste (?) 15 minuten leken een formaliteit, de Gelderlanders hadden een gevoelig tik gekregen en binnen een minuut na de hervatting slalomde Mart langs hun achterlijn voorbij twee tegenstanders en liet Niels J. zijn actie afmaken, droog tikte hij de bal voor de vierde keer achter de doellijn. De gevoelige tik werd een harde klap en AWC leek knock-out. Toch gaven ze zich niet gewonnen, enerzijds sloop er wat onzorgvuldigheid in het Noord-Hollandse spel, anderzijds werd het nu echt “alles-of-niets” voor de thuisspelende ploeg. Een onnodige overtreding in ons strafschopgebied leverde de groen-witten een strafschop op. De man van het eerste AWC-doelpunt kreeg de gelegenheid de spanning in de wedstrijd terug te brengen doch stuitte op Joost die met zijn voeten de bal tot corner verwerkte. Net als tegen Rijnsburgse Boys keerde hij een penalty ! De euforie was echter van korte duur, in twee minuten tijd leek de wedstrijd volkomen te kantelen. In de 114e en 116e minuut scoorde Daan de Bruijn 2x waarvan de laatste met een wonderschone omhaal vanaf de rand van het strafschopgebied. Toen werd het echt billenknijpen want de laatste vier minuten was het alle-hens-aan-dek ! Slimme, tijdrekkende, acties van Ahmed en Lars bij hun cornervlag zorgde ervoor dat de seconden uiterst langzaam voorbij tikten. Het zou zo blijven, maar wat ging het moeizaam ……

Met de schrik vrij, dat kan je gerust stellen. Snel vergeten en het resultaat onthouden. Dat brengt ons naar de volgende voorronde in Goes. Begin oktober een avondje Zeeland, wie had dat kunnen denken.

A.s. zaterdag 5 september speelt ODIN’59 de eerste competitiewedstrijd tegen het gepromoveerde Staphorst op eigen terrein, aanvang 14:30 uur. U bent van harte welkom maar denk aan alle “veiligheidsregels” !!!

Opstelling AWC Wijchen :

De Kluis (k), Sven Jansen (104' Vinay Saltani), Idar Kramer, Nicky van de Groes (@), Fren Stevens (62’ Daan de Bruijn), Boy Visser (102' Maximilliano Mondi), Safa Kizir, Job van de Groes (78' Jorn Reuvers), Daan Pauwels (104' S. Aandekerk), Dennis Straten en Youri Hubers (78’ Teun Vlassak).

Overige wisselspelers AWC :

Tijn van de Groes

Opstelling ODIN ’59 :

Joost Meendering (k), Lars Boekel, Niels Buijs (104’ Dustin Mijnders), Mart Willemse (110’ Mouad Ben Chekh), Ron Scheffer (@), Luke Vahle (63’ Thom de Vries), Nicky Eekhout, Koen Tros (75’ Nick Burger), Piet Halman (63’ Ahmed al Mahdi), Niels Jager en Jim Hulleman.

Overige wisselspeler ODIN ’59 :

Romain de Jong (k).

Samenvatting en interviews met Ron Scheffer en Ted Verdonkschot

Het mooiste doelpunt van de wedstrijd was de 3-4 van onze tegenstander. Maar wij bekeren door!!