Moeizame winst op DEM E5, ODIN '59 E4 bekert verder

3 - 2

DEM E5

E-pupillen, E4, Groep 3 042

31 augustus 2013 11:00

Wie het laatste kwartier zag moet gedacht hebben dat ODIN E4 bezig was de bekerwedstrijd tegen DEM E5 te verliezen. Wie alleen de eerste vijf minuten van de wedstrijd had gezien moet helemaal hebben gedacht dat de ploeg van Jorge Rodriguez zou worden weggespeeld. Degenen die de hele wedstrijd hebben gekeken konden na afloop opgelucht adem halen. ODIN E4 won met 3-2 en bekert verder. Een wisselvallige wedstrijd die soms goed was en soms ook niet om aan te zien. Maar in deze fase van het toernooi telt alleen de overwinning, het mooie en constante voetbal komt later wel.

Eerder deze week had ik al een gevoel dat het wel eens lastig kon worden. Afgaande op de training van met name donderdag zag je een zekere nonchalance en overmoed in de ploeg sluipen. Het technische duo (Batman en The Boy Wonder) deed er alles aan om de zaak op scherp te krijgen maar helemaal gerust was ik er niet op.
Jorge moet de coaching vandaag alleen doen. Erik heeft om onduidelijke redenen juist deze zaterdag uitgekozen om de buitenboel te schilderen. Ik ga er van uit dat hij het geheel uitvoert in het geel-blauw van ODIN ‘59, anders is het geen excuus.. De eerder gespeelde oefenwedstrijd tegen DEM E5 (6-2 winst) blijkt geen maatstaf te zijn als we kijken naar de spelers die Rordy Maurik vandaag kan opstellen. Het is duidelijk dat het geraamte van zijn elftal anders is dan twee weken geleden. Anders en beter, dat wordt al snel duidelijk.

De eerste vijf minuten van de wedstrijd zijn vanuit ODIN oogpunt dramatisch. Ballen springen van de voet, spelers lopen uit positie, duels worden nauwelijks aangegaan en als dat al het geval is dan worden ze verloren. Tot overmaat van ramp laat het grootste keeperstalent uit de ODIN-jeugd een afstandschot door zijn handen hobbelen. Daar was ik al bang voor, 0-1.
Langs de kant begint de vijfde colonne te mopperen maar opvallend genoeg blijft trainer Rodriguez positief coachen en dat sorteert effect. Ineens begint het te lopen en vanaf minuut 10 is de eerste helft helemaal in handen van ODIN. Het begint allemaal met een vlijmscherpe counter. Van achteruit wordt de bal ineens vooruit geschoten naar Kyan die met een soepele voetbeweging Bram lanceert. De rechtsbuiten sprint met een verdediger in de rug op de keeper van DEM af. Ik hou mijn adem in, naast me schreeuwt de vader van Luuk “scoren Bram!”, en gehoorzaam als hij is schiet Brinkman onhoudbaar de 1-1 op het bord. De wedstrijd kantelt.
Ballen komen ineens wel aan. Achterin hebben Martijn, Jesse en Thimo de boel onder controle. Op het middenveld speelt Siemen een uitstekende wedstrijd waarin hij geen duel meer verliest. Voorin zijn afwisselend Gianluca, Kyan, Bram en Luuk gevaarlijk. Ruben kan ondertussen rustig met zijn fans achter het doel praten. Dat de 2-1 valt is dan ook geen verassing. Van rechts wordt de bal voor geslingerd en ongelukkigerwijs kopt één van de DEM spelers de bal achter zijn eigen keeper.

Na de rust gaat ODIN in eerste instantie goed door. Heel goed zelfs. De kansen rijgen zich aaneen en het is Siemen Vink die met een prachtig afstandschot een kroon op zijn eigen wedstrijd zet. In veilige haven zo verwachten we langs de kant en een lichte ontspanning maakt zich van mij meester. Maar dat is te vroeg gejuicht want om onverklaarbare redenen zakt het spel van ODIN na de 3-1 ver weg.
De verdediging staat te ver naar voren en voorin gunt men elkaar de bal niet. Alles waar Rodriguez de hele week op heeft gehamerd lijken de spelers te zijn vergeten. Er wordt opengedraaid naar de verkeerde kant, er wordt niet afgespeeld, er wordt niet meer gekaatst en nauwelijks onderling gecoacht. Een oude voetbalwet komt een kijkje nemen: als je ‘m zelf niet maakt dan valt ‘ie aan de andere kant..
Eerst is Ruben nog attent als een lange bal achter de verdediging valt. Een waarschuwing. Vervolgens komen we goed weg als uit een corner de bal snoeihard op de lat wordt gekopt. Maar bij een nieuwe diepe bal gebeurt het onvermijdelijke, Ruben staat er alleen voor en kan de zaak niet meer redden, 3-2 en nog 10 minuten te gaan.

DEM heeft vooraf berekend dat ze aan een gelijkspel voldoende hebben om verder te bekeren. Maurik wisselt offensief en gaat achterin 1 op 1 spelen. Volkomen onnodig wankelt ODIN en enkele toeschouwers krijgen een hartverzakking. Nog een keer valt de bal achter de laatste linie, maar gelukkig weet Ruben de aanvallers zo ver naar de zijkant te dringen dat er slechts een schot in het zijnet volgt.
Dan wordt er afgefloten. Gelukkig. Deze wedstrijd geeft tot stof tot nadenken, maar eerst de overwinning vieren. Volgende week hebben we aan een gelijkspel genoeg om verder te bekeren.

Na afloop is Thimo Bijvoet de gelukkige om de bokaal Speler Van De Week over te nemen. Glunderend neemt hij de beker in ontvangst. In de eerste helft kwam Thimo een keer vrij voor de keeper. Hoewel het schot nu nog werd gestopt ben ik er van overtuigd dat het eerste doelpunt van zijn voet nu heel snel gaat komen. Ik zal juichen!