Nachtegaalsteeg 1
3862WJ
NIJKERK GLD
tel. 033-2452937

”Sparta Nijkerk “uit” altijd lastig”. Wat voor de corona-crisis een kraker van jewelste had moeten worden (21 maart 2020) was nu de ouverture van de seizoenstart 2021–2022. Beide teams hadden een niet al te beste voorbereiding achter de rug dus spanning genoeg wat deze eerste wedstrijd zou brengen. Er was voldoende publiek aanwezig op het prachtige sportpark “De Ebbenhorst”. Heerlijk om weer gewoon “voor het echie” te kunnen spelen ! Nu maar hopen dat het sportief en (vooral) gezond blijft gaan zoals we gewend waren. De zon liet zich deze middag niet veel zien maar de temperatuur was er wel.

In mijn ogen zijn de Nijkerkers toch wel een van de favorieten voor de titel. Direct na het beginsignaal van scheidsrechter Paarhuis zetten ze stevig druk op de Heemskerkse defensie. Het wedstrijdverloop zou op deze manier verlopen, een spelletje dat ODIN ’59 graag speelt en in de razendsnelle omschakeling het gevaarlijkst is. De 1e helft verliep doelpuntloos al was er wel een engeltje bij Joost nodig om de bal via de binnenkant van de paal miraculeus terug in het veld te brengen. Het spelbeeld in de 2e helft veranderde niet, vlak na het begin viel de openingstreffer nadat eerst de lat een doelpunt in de weg stond. Doordat de bevrijdende treffer voor de Spartanen uitbleef, bleef het billenknijpen voor het Nijkerkse publiek. ODIN’59 drong sterk aan maar kon de Gelderlandse sluitpost niet verschalken. Pas in de 94e minuut haalde heel Nijkerk opgelucht adem. Niet onverdiend kwam aan de Noord Hollandse dadendrang een beslissend eind.

Hoewel de eerste paar minuten van de wedstrijd in het voordeel van Sparta Nijkerk waren, was de eerste kans voor ODIN ’59. Een lange, diepe bal van Mart bracht Clifton alleen voor de Gelders goalie doch vanuit een lastige hoek zocht hij het doel te hoog. Daarna was er vrij veel éénrichtingsverkeer gericht op het Heemskerkse doel. Gelukkig hadden de Spartanen het vizier nog niet op scherp staan en hadden we alle geluk van de wereld toen de bal via de binnenkant van de paal niet in het doel rolde maar keuring voor de gevreesde lijn, langs de andere paal, het doelgebied verliet. Zo bleef het ODIN-doel onder vuur liggen met af en toe een Heemskerkse counter. Voor de drinkpauze moesten beide keepers handelend optreden om een doelpunt te voorkomen. Tot aan de rust bleef de brilstand gehandhaafd, Frits van Turenhout (wie kent hem nog ?) zou zeggen “nulll – nulll”.

Het tweede bedrijf werd een kopie van de eerste met dit verschil dat de bal er nu na een minuut of acht wel in ging. Was er eerst een waarschuwing met een bal op de lat (het engeltje werd er afgeschoten), twee minuten later lag ie wel in de touwen. Met een soort volley liet Bryan Burgerhout Joost kansloos en plofte de bal snoeihard in het doel. De Nijkerkers namen geen gas terug en wilden zo snel mogelijk het duel definitief beslissen. Niet lang na de volley spatte een Gelders schot hard op de paal en kaatste met dezelfde snelheid en baan weer terug het veld in. Langzamerhand kantelde de wedstrijd en kreeg ODIN ’59 wat meer ruimte en mogelijkheden om de score gelijk te trekken. Enkele corners en vrije trappen volgden, helaas zonder resultaat. Dat Sparta Nijkerk in de 94e minuut het vonnis velde (weer Bryan Burgerhout) was eigenlijk voor de statistieken en een domper voor het hardwerkende ODIN ’59.

Een nederlaag die wellicht ingecalculeerd was tegen deze tegenstander, maar wat een verschil met de wedstrijden in de voorbereiding. Het team stond goed, het “automatisme” ontbrak hier en daar, maar toonde een flinke portie werklust. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst ! Een toekomst die a.s. zaterdag (thuis) begint tegen VVOG uit Harderwijk dat met 3-3 gelijk speelde tegen DOVO na een 3-0 voorsprong. Aanvang 14:30 uur en heb begrip en respect voor de corona-regels die nog steeds van toepassing zijn.