Dr Schaepmanlaan 2
2211AV
NOORDWIJKERHOUT
tel. 0252-373533

Wederom een zes-punten wedstrijd, werd vorige week VV G.O.E.S. in de laatste minuut verslagen, ditmaal hadden we het Noordwijkerhoutse VVSB tegenover ons staan. Op de ranglijst staan ze voorlaatste doch qua verliespunten hebben we evenveel, visueel staan we wat hoger omdat er een wedstrijd meer is gespeeld. Alle hens aan dek en met minimaal een punt terug naar Heemskerk om hen onder ons te houden. Na een goede seizoenstart is VVSB het winnen verleerd, op 4 september versloegen ze Excelsior ’31 in Rijssen en dat was hun laatste overwinning. Van de noodzaak van een overwinning op concurrent ODIN ’59 waren ze dan ook goed op de hoogte, snel combinerend zetten ze de Heemskerkers onder druk om zo snel mogelijk een voorsprong te forceren. Veelvuldig werd de snelle en behendige Raygivano Dompig gezocht doch in de 10e minuut was het Richelo Fecunda die plots alleen voor Joost verscheen. Met snel uitkomen kon hij de inzet pareren en behoedde zijn ploeg voor een snelle achterstand. Nadat de Noordwijkerhoutse aanvalsgolf was weggezakt kreeg ODIN ’59 meer vat op het Zuid-Hollandse spel. Ietwat uit het niets braken ze de score open doordat Sam goed voorbereidend werk van Niels met een prachtig schot afrondde, 0-1. Pal voor rust een uitstekende mogelijkheid om de voorsprong uit te bouwen, eerst stuitte Ahmed op doelman Thom Jonkerman en uit de rebound vond hij oud ODIN-speler Nicky Eekhout op zijn weg.

De tweede helft was identiek aan de vorige 45 minuten, VVSB deed er alles aan om op gelijke hoogte te komen doch had het vizier niet op scherp staan of vonden keeper Joost op hun weg. In de 66e minuut kregen ze loon naar werken en trof Danny Bakker met een schitterend gekruld schot doel, 1-1. Deze tegenslag kwamen de geel-blauwen uit Heemskerk snel te boven, ruim een minuut later knalde Ahmed, uit de draai, de 1-2 binnen. Een grote geruststelling en VVSB was weer terug bij “af”. De laatste 20 minuten werd een alles-of-niets spel voor de Zuid-Hollanders, zonder echt veel kansen te creëren bleef de druk op het Heemskerkse doel aanwezig. Het hard werkende Noord-Hollandse collectief wilde koste-wat-het kost de zéér belangrijke 3 punten binnenhalen en slaagde daar uiteindelijk in.

Het was al donker toen we het prachtig aangelegde Sportpark “De Boekhorst” bereikten. Het park had het afgelopen jaar een schitterende “upgrade” gekregen en valt nu in de categorie “mooi – mooier – MOOIST”. Jammer dat de wedstrijden zich nu zonder publiek moeten afspelen, met een volle tribune en veel mensen langs de lijn zal je hier een heerlijke voetbalsfeer hebben. Helaas, de huidige omstandigheden vragen een andere aanpak en zonder publiek moest de kelder-kraker gespeeld worden. Zoals hierboven al aangegeven, VVSB is de laatste weken flink naar beneden gezakt terwijl de ODIN-formatie puntje bij puntje bijeen sprokkelt om aansluiting met de middenmoot te behouden.

Beide teams waren ervan doordrongen dat ze beslist niet mochten verliezen, zelfs een gelijkspel zou niet genoeg zijn om aan de onderste regionen te ontsnappen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de thuisploeg het heft in handen nam. Behoudens enkele speldenprikken van de Heemskerkers was het meeste balbezit voor de “paarsen”. In de 10e minuut resulteerde dit bijna in een vroege voorsprong toen Richelo Fecunda oog in oog met Joost kwam te staan. Vakkundig pareerde hij de inzet maar was kansloos toen, nog geen minuut later, Raygivano Dompig door de verdediging slalomde maar tot ieders opluchting voor een schot op de paal koos. Daarna kwam ODIN ’59 meer in de wedstrijd en verscheen vaker voor het Noordwijkerhoutse doel. Dat dit ook snel succes zou hebben had iedereen gehoopt maar niet verwacht. Luke en Niels deden het voorbereidende werk aan de rechterkant waarna laatstgenoemde de bal teruglegde op Sam die met een schitterend schot de bal over doelman Jonkerman zwiepte, 0-1 ! Gezien het spelbeeld tot dusver wellicht niet terecht maar je moet ze wel maken. De Bollenstreek bewoners moesten nu extra op zoek naar de gelijkmaker, kregen ook wel kansen maar vonden telkens de uitstekend keepende Joost op hun weg. Sterker nog, ze kropen door het oog van de naald toen vlak voor het rustsignaal Ahmed bijna succes had. Een van richting veranderd schot van hem werd ternauwernood van de doellijn gehaald en in de rebound blokkeerde Nicky Eekhout zijn inzet vlak voor de doellijn. Dat had een mooie opsteker geweest kort voor de thee.

Je kon verwachten dat de tweede helft zich nadrukkelijker in en om het ODIN-doel zou afspelen. Hoewel VVSB veel meer balbezit had deden ze er weinig mee, tot echt grote kansen kwamen ze niet. Het was eigenlijk het spelletje dat de Noord-Hollanders graag spelen, zij de bal, wij de counter. Tot die snelle omschakeling kwamen ze niet, de ploeg werkte keihard en streed voor elke meter. Dat het toch 1-1 zou worden kwam doordat Danny Bakker met een uitgekiend gekruld schot vanaf de hoek van het strafschopgebied de verre hoek langs Joost wist te vinden. Hij maakte dankbaar gebruik van de  vrije ruimte die hem even geboden werd. Was ODIN ’59 aangeslagen ? Eigenlijk wel, maar toonde veerkracht ! De wil om te winnen was aanwezig en na een afgeslagen aanval van VVSB was daar het moment waarop de Heemskerkers patent hebben. Razendsnel gingen ze er aan de linkerkant van het veld vandoor, speelde Sam vrij die vervolgens de bal op de opgekomen Ahmed aflegde die vanuit de draai raakschoot, 1-2 ! Een aanval uit het boekje en nog geen twee minuten na de gelijkmaker liepen de Zuid-Hollanders weer achter de feiten aan. “Pompen of verzuipen”, dat was het enige dat de Noordwijkerhouters voor ogen hadden. Er waren nog ruim twintig minuten te spelen, een spannende slotfase diende zich aan. Met lange, hoge ballen trachtte VVSB de ODIN-verdediging te ontwrichtten maar met Dustin, Sem en Mart achterin heb je een aardige luchtmacht die hier wel raad mee weet. En anders stond Joost er nog, hij was vandaag een flinke sta-in-de-weg voor de ploeg uit de Bollenstreek. Ondanks het veldoverwicht lukte het VVSB niet om de score nogmaals in balans te brengen.

Verdiend of niet, de 3 punten die de Heemskerkers mee naar huis namen kwamen wellicht onverwacht maar geven meer lucht in de strijd om de onderste plaatsen. Aansluiting met de middenmoot heeft hiermee een stevige zet in de rug gekregen. Op basis van inzet niets aan te merken, af en toe slordig maar er werd hard gewerkt en dat is de basis om een stevige middenmoter te worden !!!

Volgens het programma zouden we a.s. zaterdag 4 december thuis tegen Excelsior ’31 uit Rijssen moet aantreden. Gezien de omstandigheden waarin we nu (weer) verkeren heb ik er een hard hoofd in dat er dit jaar nog gevoetbald gaat worden. Vrees dat de winterstop ingegaan is en, bij een positieve ontwikkeling, we op 15 januari 2022 naar Staphorst kunnen afreizen…….