“Hoe zou het toch zijn met……Sander van der Veen?”

24 april 2017 16:30


In deze rubriek “Hoe zou het toch zijn met..?” komen oud eerste elftalspelers van ODIN’59 aan het woord die hun sporen hebben verdiend bij de club. In deze column gaan wij oud eerste elftalspeler Sander van der Veen polsen over het wel en wee bij ODIN’59 en hemzelf. Sander van der Veen was één van de sterkhouders van ODIN’59 in de periode dat het eerste uitstekend draaide bij de zaterdagamateurs. Sander van der Veen is samen met Richard Klijn en Torsten van der Welle goed voor 800 competitiewedstrijden en 8 kampioenschappen.

Sander van der Veen stond onder andere bekend om zijn loopvermogen, werd daar waar nodig ingezet maar speelde het liefst rechtshalf. Zijn debuut in het eerste van ODIN'59 maakte hij op zijn zestiende levensjaar in een uitwedstrijd bij DZS (De Zilveren Schapen uit Wijdewormer) en viel in als rechtsbuiten en eindigde de wedstrijd als keeper.
Elk seizoen was er grote concurrentie van buitenaf voor zijn positie waarop menig voetbalkenner zei dat hij het niet zou redden maar hij speelde zich dan toch weer in de basis. Dat is de echte Hoogovensmentaliteit waarmee je een heel eind komt.
In de krant werd hij een keer beschreven als de man die alleen maar goed was voor het in de weg lopen en het afschieten van vuurpijlen……en hij gaf toe: “daar zat geen gelogen woord bij”. Hij heeft echter meer dan 250 wedstrijden in het eerste van ODIN’59 gespeeld en is trots dat hij twee kampioenschappen mee heeft mogen maken. De sympathieke Heemskerker: “ODIN’59 is altijd mijn club geweest. Ik heb me er altijd erg thuis gevoeld. Ik heb nooit de behoefte gehad naar een andere club te gaan”.

Hieronder volgt een vraaggesprek.

Naam:
Sander van der Veen

Bijnaam?:

Bambi, omdat ik weleens moeite had om te blijven staan op het veld

Woonplaats?:
Ik ben geboren en getogen in Heemskerk

Broers/zussen?:
Ik heb twee jongere broers Mark en Jef

Beroep:
Ik werk als Coördinator Service & Infrastructure management bij 'Tata Steel' R&D in IJmuiden.

Hallo Sander, hoe is het met je?
Het gaat goed met me. Ik heb het druk maar het gaat goed. Sinds kort is het gezin uitgebreid met een geweldige hond, dus weer een kind erbij.

Ben je nog betrokken bij de club?
Nee niet direct, alleen als speler van het 4e, voorheen zat ik nog wel in de Technische Commissie van de jeugd maar door het volgen van een studie is dat op een laag pitje komen te staan. En als ik zelf niet moet voetballen ben ik toeschouwer van de C3 waar mijn oudste zoon Luc in speelt. Verder sponsor ik de kantine op de zaterdagmiddag!

Hoe gaat het in het 4e?
Top, we hebben een mooie ploeg. Naast dat we nog zeer fanatiek voetballen is er veel gezelligheid! Al heb ik wel het idee dat er af en toe sprake is van leeftijdsdiscriminatie! De spelers van boven de 40 worden wel een stuk minder in de basis gezet. We hebben ons dit seizoen gehandhaafd in de Reserve 2e klasse. Er is een mooie mix van oud, ouder en over de datum.

Hoe ben je ooit begonnen als voetballer?
Ik was een jaar of negen en ben een keer met een buurjongen meegegaan, die speelde bij Inter Heemskerk. Ik zat op dat moment nog op judo maar dat was toch niet mijn ding.

Hoe ziet jouw voetbalgeschiedenis/loopbaan & verloop eruit bij ODIN?
Ik heb eerst een jaar bij Inter Heemskerk gespeeld tot de boekhouder er met de kas vandoor ging. Daarna ben ik overgestapt naar ODIN’59 en begonnen in de D3. Vervolgens alle selectie-elftallen doorlopen om daarna als A-junior in het 1e te debuteren. Het had overigens niet veel gescheeld of ik had mijn debuut een week moeten uitstellen aangezien Cock Mulder me per ongeluk in de kleedkamer had opgesloten!

Wat voor een speler was jij?
Een hardwerkende speler die op meerdere posities uit de voeten kon. Ik heb dan ook overal gestaan, zelfs op doel.

Voor welk systeem heb je een voorkeur?
Mijn voorkeur heeft het  1-4-4-2 systeem, al zie ik bij het vierde ook regelmatig de kerstboomvariant voorbij komen!

Is je leven erg veranderd sinds je gestopt bent bij het eerste?
En of mijn leven is veranderd, zeker tien kilo! Ik ben kort na de geboorte van onze tweede gestopt bij het eerste.
Ik moest wel een knop omzetten wat betreft de wedstrijdbeleving. Die is iets anders bij het vierde!

Standaardvraag: wat waren je sterke punten als voetballer van het eerste en onvermijdelijk: welke de mindere?
Dat kunnen anderen beter vertellen maar ik kan van mezelf zeggen dat ik veel uithoudingsvermogen had en snel was. Qua techniek: daar heb ik niet voor in de rij gestaan.

Wat vind je van het huidige eerste/selectie?
Door mijn eigen wedstrijden zie ik niet veel wedstrijden van het eerste. Wat ik zie in het huidige eerste is een erg sterke ploeg, met een hoop snelheid en kracht. Afgelopen zaterdag had het kwartje net zo goed onze kant op kunnen vallen. Volgens mij stond het redelijk goed. Voor mijn gevoel staan ze op dit moment zelfs iets te laag in de stand. Ik vind het knap dat ODIN’59 met beperkte middelen van de 3e klasse naar de 3e Divisie is opgeklommen. Verder geniet ik nog van Barry van Dijk, een topkeeper! Leuk dat ook ik nog met hem gevoetbald heb.

Zijn er dingen die je veranderd zou willen zien bij de club ODIN'59?
Het zou mooi zijn als de jeugd op een hoger plan kan komen dat beter aansluit op het huidige selectie-niveau.

Wie heb je als trainers gehad? Dat zullen er heel wat zijn?
Als ik alleen kijk naar de trainers van het eerste zijn dat Ron van Aanholt, Hennie van Es, Cees Bruinink, Jacques Koster en Rowdy Bakker.

De beste(n)?
De beste…vind ik moeilijk te beoordelen, ik heb van alle trainers wel wat geleerd maar Cees Bruinink sprong er wat dat betreft bij mij bovenuit.

Wat was je hoogtepunt bij ODIN'59?
Toen ik tot speler van het jaar werd verkozen.

Dieptepunt?
Ik ben achteraf eigenlijk een jaar te vroeg gestopt waardoor ik het kampioenschap naar de hoofdklasse gemist heb. En absolute dieptepunten waren het verlies van teamgenoot en maatje Ton Sminia en het overlijden van trouwe ODINsupporter en maatje Lars van der Koelen.

Partner?
In Mei ben ik alweer 25 jaar samen met Marlous. Hiervan zijn we alweer bijna 15 jaar getrouwd. En nog steeds gelukkig!

Kinderen?
Drie stuks, Luc is 13 jaar en voetbalt ook bij ODIN’59, Eva is 9 jaar en is een ballerina en Tyn wordt binnenkort 4 jaar en gaat dan naar zwemles! Wellicht daarna ook naar ODIN’59. Een heerlijk stel!

Vakantieland?
Ik heb niet echt een favoriet. Als het er maar lekker warm is. We hebben sinds vorig jaar een caravan en zijn toen met het gezin naar de Ardèche geweest. Dit jaar gaan we 4 weken naar Spanje. Daarnaast vind ik vliegen ook erg fijn, een paar jaar terug o.a. naar Curaçao geweest en dat is zeker voor herhaling vatbaar.

Bewondering voor?
Mijn vrouw, gezien zij regelmatig vier kinderen en een hond moet opvoeden!

Favoriete speler in het algemeen?
Mijn favoriete voetballer is Lionel Messi, al heb ik daar thuis altijd discussies over met Luc want die vindt dat Ronaldo beter is. Als ik naar ODIN’59 kijk en dan naar de spelers waar ik mee heb gespeeld dan was mijn favoriete speler Ton Sminia. Hij was zo rustig aan de bal en behendig in de kleine ruimte. Als ik me weer eens op zat te naaien zei hij ”San, het is maar een spelletje!”

Trots op?
Mijn vrouw en kinderen

Favoriete eten?
Oosterse Keuken, Chinees.

Mooiste tenue?
Uit-tenue Nederlands Elftal EK 2012

Lelijkste tenue:
Geen idee, daar ben ik niet zo mee bezig

Beste boek?
Ik ben niet zo’n lezer. Wat ik momenteel lees zijn studieboeken omdat dat bij een studie hoort. Ik kijk liever naar een goede film.

Beste film?
Mijn favoriet is en blijft Star Wars

Welke muziek kan je bekoren?
Pearl Jam, Foo Fighters, Muse e.a. Ben niet zo’n liefhebber van Nederlandstalige muziek in tegenstelling tot mijn huidige teamgenoten!

Ambities? Bv. bij de club:
Op dit moment ligt mijn prioriteit meer bij mijn gezin en mijn werk

Eindklassering eerste?:
Ik hoop dat ze naar de 14e plek opklimmen maar dat zal nog een Hell of a Job worden.

Slogan? 
“Fouten zijn kansen om iets te leren”.

 
Twan Quadackers, 'Effie v.d. Week' op 12 november 2005, viert de 7-0 overwinning op WVHEDW samen met links Sander van der Veen en rechts van hem: Rik Stals en Sem van 't Hof.

ODIN'59-Beursbengels. Sander van der Veen dwingt zijn tegenstander op de knieen.Jordi Noorderhoek kijkt toe.

ODIN'59/Kampioen 2000-2001 o.l.v. trainer Cees Bruinink. Sander van der Veen: achterste rij, 5e van rechts.Onderste rij, links vooraan: Danny Hols (toen het 'Effie van de Week').


De ODIN-broeders RiSaTo (Richard, Sander en Torsten).
Goed voor zo'n 800 competitiewedstrijden en 8 kampioenschappen.Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!