Hoe zou het toch zijn met........Cock Mulder?

16 oktober 2017 11:00


In deze rubriek “Hoe zou het toch zijn met....?” komen oud eerste elftalspelers of stafleden van ODIN’59 aan het woord die hun sporen hebben verdiend bij de club. In deze column gaan wij keeperstrainer van onder andere Barry van Dijk, Cock Mulder, polsen over zijn wel en wee bij ODIN’59 en hoe het nu met hem gaat.

“Hoe zou het toch zijn met......Cock Mulder?"
Een paar maanden geleden bij mooi weer en vóór een wedstrijd van het eerste stond ik een babbeltje te maken met Cock Mulder en nog een aantal van een groep oudgedienden die hun sporen hebben verdiend bij de Geelblauwen. Over de afrastering van het hoofdveld viel per ongeluk mijn brillenkoker met daarin mijn zonnebril aan de kant van het hoofdveld. Tot mijn verbazing sprong de kwieke Cock Mulder met één actie over de afrastering, raapte het projectiel op en sprong als een jong hert weer over diezelfde afrastering terug naar de andere kant en gaf me mijn bezit weer terug. Ik bedankte hem met open mond. Hoe gaat het met deze nog zo vitale zeventiger die nog regelmatig op het ODIN’59-complex te vinden is?

Hoe is het met jou, Cock?
Oh prima en met jou?

Hoe ben jij ooit bij ODIN’59 terecht gekomen, Cock?
Ik voetbalde bij sv Beverwijk. We kochten een huis een paar honderd meter van sportpark Assumburg. Daarna was ik snel actief voor ODIN’59. Nooit spijt van gehad. Integendeel.

Dieptepunt in je carrière?
Dat ik Sander v.d. Veen een keer per ongeluk in de kleedkamer heb opgesloten en hij daardoor bijna zijn debuut voor het eerste niet kon maken en een week moest uitstellen…. Neen, neen, geintje. Het ergste vond ik het ontslag van een trainer van de hoofdmacht middenin het seizoen in het verleden. Soms een noodzakelijk besluit maar oh zo moeilijk voor mezelf toen mijn advies werd gevraagd als leider van het eerste van ODIN’59.

Hoogtepunt(en)?
Dat zijn toch de periodes met hoofdtrainers Hennie van Es en Cees Bruinink. Vooral met Cees Bruinink. Die trainers presteerden goed. Ze waren niet gemakkelijk maar je zag de trainingen met de week beter worden en jeugdspelers braken door. Hij haalde ook spelers van ‘buiten’ bij de selectie en het niveau steeg met uiteindelijk het behaalde kampioenschap in het seizoen ’98-‘99.

Wat vind je van het huidige ODIN?
Er zijn spelers die ‘van buiten komen’. Dat zijn er veel. Maar begrijpelijk als je 3e Divisie speelt. De jeugdafdeling speelt ondanks de huidige inhaalslag te laag. We zijn nu bezig het niveau op te krikken. Het duurt een tijd voordat spelers vanuit de jeugd weer doorbreken naar de A-selectie. Dat is een verschil met de hoogtijdagen van vroeger.

En het veldspel?
Ik vind het twee-spitsensysteem niet noodzakelijk. Waarom geen driemansvoorhoede?? Verder vind ik de huidige hoofdtrainers bij clubs niet zo open als bijvoorbeeld Bruinink, Van Es of Bakker vroeger. Je kunt leren door open te zijn.

Je houdt echt van het spelletje voetbal hé?
Ja, zeker nu mijn kleinzoon bij Ajax voetbalt. Hij is nu bijna 10 jaar. Zijn vader, één van onze 2 zonen, is ook keeper en trainer van DEM. Mijn kleinzoon heet Finn Mulder. Hij houdt ook van vissen. Hij moet 4 keer per week bij Ajax trainen. We hebben binnen de familie afspraken gemaakt wie hem per toerbeurt naar ‘de Toekomst’ brengt. Ik ben eigenlijk van huis uit een Feyenoord-supporter maar we genieten van de Ajax-opleiding. Vooral met Ajacied Edwin van der Sar, ooit één van de beste keepers van Nederland, doen we we zeer leuke ervaringen op. Mijn kleinzoon heeft weleens een week lang keeperstraining van hem gehad en Van der Sar is een keer spontaan op bezoek gekomen thuis bij mijn (klein)zoon, om te komen kijken of een grote foto van Edwin aan de muur hing. Verder zit in de trainingsstaf van mijn kleinzoon ook onder andere als trainer: Simon Tahamata. Nu een goede veldtrainer. Finn is buiten de trainingen bij Ajax (E’tjes) ook actief het oefenen bij DEM met zijn vader. Ik geef daar ook trainingen. Finn is nog jong maar het gaat goed met zijn ontwikkeling.

Welke weg ben je gegaan als voetballer?
Als voetballertje zat ik tot de B-junioren bij De Kennemers. Vervolgens ging ik naar sv Beverwijk tot en met de A-junioren en ben doorgestoten naar de selectie. Nadat ik een huis kocht, heb ik nog 4 jaar voor sv Beverwijk gevoetbald. Daarna ging ik naar ODIN en ben ik bij de veteranen gaan spelen. Ik was zo ongeveer 30 jaar toen ik naar de veteranen van ODIN’59 ging.

Leider
Ik ben leider geweest van de jeugdelftallen van mijn 2 zonen bij ODIN en werd trainer van de B1 en daarna keeperstrainer. Ik was 15 jaar leider van het eerste van ODIN’59 en deed dat in mijn eentje. Ik heb met genoegen als leider samengewerkt met Joop de Vries (toen voorzitter) en bestuurslid Louis de Bruijne (huidige voorzitter). Dat was een mooie tijd. Er was veel vertrouwen en vrijheid. Verder heb ik in het jeugdbestuur gezeten en een korte periode in het hoofdbestuur (ik ben gestopt door tijdgebrek). Oh ja, ik was ook een periode scheidsrechter.

Barry van Dijk
Verder heb ik 15 jaar samengewerkt als keeperstrainer met onder andere de huidige keeper van het eerste, Barry van Dijk. Ik heb er mooie herinneringen aan overgehouden en volg hem nu natuurlijk nog. In wedstrijden van het eerste met hem ging ik altijd langs de lijn ter hoogte van de zestien meter staan. Barry en ik konden soms met één oogopslag aan elkaar zien of merken wat fout of goed ging in een wedstrijdsituatie. Aan in de dug-out zitten had ik een hekel.

Wat vind je van de huidige situatie bij ODIN?
Momenteel is Colin van der Meijden keeperstrainer bij ODIN. Colin en ik werkten lange tijd samen. Hij heeft net als ik het diploma Oefenmeester 1. Ik heb alle vertrouwen in Colin. Ik hoop dat hij lang bij ODIN’59 blijft. In deze tijd is alles moderner en anders dan vroeger, zo ook de keepertrainingen van Colin vd Meijden. Ook de huidige selectie-keepers zijn tevreden over hun keeperstrainer. De huidige keeper van het tweede Brian Koppert (overgekomen van DSK) heeft grote pech. Hij is bij een wedstrijd van het tweede in Amsterdam zwaar geblesseerd geraakt en heeft zijn pols gebroken en een scheurtje in zijn schouderblad opgelopen. Ik wens hem vanaf deze plek veel sterkte en beterschap toe!

Welke hoofdtrainers heb je meegemaakt?
Dat waren zo uit mijn hoofd: Hennie van Es, Fred de Boer (“nu ACV uit Assen, dus die komen we nog tegen”), Ron van Aanholt, Rens Bras, Weer Hennie van Es en vervolgens met Rowdy Bakker was er samenwerking met mij als keeperstrainer van de selectie.

Wat doe je het liefste?
Met de jeugd werken. Van de F tot de A junioren. We hebben op ons Assumburg-complex op een trainingsavond soms 26 jongens op een keeperstraining. Ik geniet van dat veldwerk. Ik heb 3 assistenten, die ik waardeer. Ik hoop dat we dit verder kunnen ontwikkelen en hoop ook dat onze accomodatie op deze locatie blijft. Hier liggen onze voetbalroots. Nieuwe faciliteiten op deze plek zouden mooi zijn.

Heb je veel foto’s uit het voetbalverleden van ODIN?
Neen, niet veel. Ik was een eenling en er hangt één foto met mij erop in de kantine. Vroeger zeiden trainers vaak: “Zoek het maar uit met je keeper”.

Houdt je vrouw ook van voetbal?
Neen. Mijn vrouw komt van Velsenoord. We zijn 45 jaar getrouwd. Ze is van Ierse origine. Ik kom oorspronkelijk uit Beverwijk. We hebben 2 zonen gekregen. ODIN’59 is mijn club. Je vrouw moet gezien de vele tijd die in het voetbal gaat zitten, achter je staan. Ze is weleens komen kijken maar het sloeg niet bij haar aan. We hebben wel danswedstrijden gedaan en ik heb het voetbal en zij meer culturele dingen zoals toneel. Je moet allebei elkaars hobby’s respecteren. Beide zoons waren voetbalkeepers. Moeder ging wel mee naar wedstrijden van de jongens maar ik hield meer van het voetbalspelletje. Ze kon het niet opbrengen te blijven kijken maar de (voetbal)was werd wel gedaan.

Beroep?
Van beroep was ik vroeger constructie-bankwerker. In ons bedrijf was Frans van der Slikke nog een periode mijn chef. Hij deed dat goed. Hij was streng als het nodig was en mild als het moest. In mijn militaire dienst heb ik nog gespeeld in het nederlandse militaire elftal, met spelers zoals Barry Hulshof (Ajax) en Eddy Achterberg (FC Twente en assistent trainer bij Schalke 04) met de bijnaam ‘De Keu”. “Die kon soms hard en geniepig spelen”, aldus Cock.

Hoe ben je Feyenoord fan geworden?
Ik was als opgroeiende keeper maar van één man fan. Dat was van Feyenoordkeeper Eddy Pieters Graafland. Een prachtige doelman. Vaak helemaal in het zwart gestoken en een mooie kerel om te zien. Piet Kraak was keeper bij Stormvogels/IJmuiden. Daar heb ik later veel van geleerd. Ik ben van de generatie Frans de Munck. De zwarte panter. Tijdens een voetbaluitstapje  met de ODIN-A-selectie in Turkije wist ik een quizvraag waarbij Ton Thie (geb.: 28-10-1944, voormalig keeper van Hermes DVS en ADO Den Haag in vroegere tijden ) het antwoord op de vraag was. De hele selectie keek me vragend aan, toen ik het antwoord wist en reageerde zo van: “Wie is dat, Ton Thie?”

Waar staat ODIN’59 met de Kerst?
Ik hoop boven de rode streep. Ook hoop ik dat we in deze klasse blijven dan kunnen we verder doorgaan met de ontwikkeling van een betere jeugd- en seniorenafdeling binnen de vereniging. Klassebehoud van het eerste moet haalbaar zijn. Ik hoop dat ze binnenkort voor een verrassing kunnen zorgen.

Cock, bedankt voor je openhartigheid in bovenstaand interview en nog veel plezier bij ODIN'59.
Afz.: De ODIN’59 redactie.


Selectie ODIN'59 seizoen 2009-2010

Hoofdtrainer Cees Bruinink in 1999 na het behaalde kampioenschap, op de schouders van v.l.n.r. Richard Klijn, Oskar van Son, Dennis van Gelderen en Willem de Vries.

ODIN'59 1 Seizoen 1995-'96.
Bovense rij v.l.n.r.: Alex Meijer, Dave de Pagter, Richard Klijn, Frans de Bree, John vd. Velde, Hennie van Es (trainer), Danny Metanic, Torsten vd. Welle, Sebastiaan de Bruijne, Cock Mulder, Jose de Calle.
Onderste rij v.l.n.r.: Sander vd. Veen, Robin Welp, Roberto Castro, Steven Blokzijl, Gerco van Huisstede, Carlo Mers, 'F-je van de week', Ben Limmen (grensrechter).

Selectie ODIN'59 seizoen '08-'09. Middelste rij uiterst rechts: Cock Mulder (keeperstrainer).

K.N.V.B.-kamp 1985 in Zeist. Begeleiding: Kees Kuys, Cock Mulder, Udo van Slooten & Martin Heijblok.

Het eerste van ODIN'59 seizoen '90-'91.
Bovenste rij v.l.n.r.: Patrick Harsveld, Ben Limmen (grensrechter), Cock Mulder (leider), Jenno Leesntra, Rene Welbergen, Florian Beentjes, Jose Calle, Peter Wijker, Gerco van Huisstede, Fred de Boer (trainer), Joop de Vries (voorzitter). Onderste rij v.l.n.r.: onbekende ODIN-supporter, Bart Schraa, Carlo Busman, Peter van der Slikke, Willem Kremer, Harry van Es, Perry Hartman & Frank van Zijl.
Onderste rij
uiterst rechts: Cock Mulder.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!