Hoe zou het toch zijn met.....Wim Nieuwenhuis?

17 december 2017 22:30


In deze rubriek “Hoe zou het toch zijn met..?” komen oud eerste elftalspelers of stafleden/trainers van ODIN’59 die hun sporen hebben verdiend bij de club aan het woord. In deze column gaan wij redelijk ver terug in de tijd. Het betreft dit keer een oud trainer van ODIN 1: Wim Nieuwenhuis. Hij werd met het toenmalige vlaggenschip kampioen in het seizoen 1974-1975. We gaan hem polsen over zijn wel en wee bij ODIN’59, hoe het nu met hem gaat en wat hij van het huidige ODIN’59 vindt.

 “Hoe zou het toch zijn met......Wim Nieuwenhuis?"
Hij is zowat elke thuiswedstrijd van het eerste van ODIN’59 aanwezig. “Wie is die witte daar”, vroeg hij een keer tijdens de wedstrijd van het eerste (‘zeg maar Wim hoor en jij hoeft geen ‘u’ te zeggen, alsjeblieft..). Wim had het een aantal jaren geleden langs de lijn over de Blonde Motor van ODIN’59: middenvelder Jim Hulleman. “Dat is een goeie”, aldus de oud-trainer. Hij had gelijk. “Daar moet je zuinig op zijn, die is trouwens volgend seizoen vertrokken”, aldus Wim. Vooralsnog heeft Wim Nieuwenhuis nog geen gelijk gekregen. “De Witte’ voetbalt nog steeds bij ODIN’59 en hij is gegroeid in zijn ontwikkeling als voetballer en mens. Wim Nieuwenhuis houdt van voetbal maar is ook kritisch over iemands mening en kan goed naar een ander luisteren. Hoe gaat het met deze nog zo vitale ODIN’59-man die regelmatig bij thuiswedstrijden op het ODIN’59-complex te vinden is?

Hoe is het met jou, Wim?
Uitstekend, goed gezond. Ik waardeer trouwens zeer dat de ODIN-redactie me uitnodigt voor dit vraaggesprek.

Welke weg ben je gegaan als voetballer?
Eigenlijk een heel eenvoudige weg. Als 17-jarige werd ik opgesteld bij v.v. Kinheim te Velsen-Noord na de fusie met V.V.B. nu v.v. Velsenoord. Vele jaren heb ik als linker middenvelder gespeeld. Een aantal jaren heb ik 4e en 3e Klasse Zaterdag competitie gespeeld.

Als trainer?
Mijn licentie gehaald en mijn ‘carriere’ begonnen bij Jong Hercules in Beverwijk. De toenmalige voorzitter van ODIN’59, de heer Bruggenkamp, vroeg mij om trainer van ODIN’59 te worden. Na 3 jaar Jong Hercules vond ik dat een uitdaging. Na ODIN ben ik naar U.S.V.U. (1 van de fusieclubs later verenigd tot FC Uitgeest) gegaan en toen naar v.v. Limmen. Na Limmen werd ik weer gevraagd voor Jong Hercules te gaan werken, wat geen succes was. Ik had nooit terug moeten gaan. Na dat in mijn ogen mislukte jaar heb ik nog 4 jaar S.D.Z. (Samenspel Doet Zegevieren) een club uit Amsterdam getraind.

Hoogtepunten?
3 Kampioenschappen met Jong Hercules. Kampioenschap met ODIN’59 seizoen 1974-1975.


Welke hoofdtrainer heb jij als voetballer meegemaakt?
Tijdens mijn voetbalcarriere: onbekende trainers!

Wat vind je het leukste aan voetbal?
De strijd, de spanning, maar vooral het niet te vermijden “trainersoog”; welk systeem speelt de tegenstander? Wat zijn de eventuele wijzigingen na de rust? Wat wijzigt de teainer/coach in zijn systeem? Dat zijn nog altijd de punten waar je als voormalig trainer/coach naar kijkt, maar niet met de bedoeling dat ik via de zijlijn het anders gedaan zou hebben gedaan. Alhoewel: zeker of soms wel bij een achterstand.

Wat vind je van het huidige ODIN’59?
ODIN’59 is in zijn totaliteit een goed georganiseerde voetbalvereniging met als bekroning: het spelen in de Derde Divisie.

Wat vind je van het veldspel?
Gezien de beschikbare spelers is echt technisch voetbal minder haalbaar en verval je vaak in werkvoetbal, wat op zich geen problem is. Ik bewonder de grote inzet van de jongens ook weer afgelopen wedstrijd tegen ASWH.

Je houdt echt van het spelletje voetbal hé?
Voetbal is niet alleen bepalend voor mij geweest, maar de vele jaren als trainer (24) en supporter ervaar ik nog altijd als heel plezierig.

Wie is je favoriete speler bij ODIN’59?
Jim Hulleman

Wat gaat goed en wat kan beter bij de club?
Hier kan ik geen antwoord op geven. Ik ben ervan overtuigd dat ODIN’59 in de volle breedte uitstekend fungeert en het hoort niet tot mijn competentie om wijzigingen of (kritische) opmerkingen te maken.

Van welke speler en welke club buiten ODIN ben je fan en waarom?
Club? Misschien voor sommige tegen het zere been, maar mijn favoriete club in Nederland is P.S.V. Over de grenzen heen is dat Barcelona. Mijn favoriete speler is Iniësta van Barcelona. Wat een drive heeft die man!!

Houdt je vrouw ook van voetbal?
Gelukkig wel. Ze was bij thuiswedstrijden altijd aanwezig! Zelfs op de fiets naar S.D.Z. in Amsterdam, 22 kilometer van IJmuiden, uiteraard bij goed weer!!

Heb je kinderen en wat is je habitat?
Eén dochter, die ook regelmatig met mijn vrouw meeging naar de thuiswedstrijden vroeger. Habitat? Mag ik zeggen: IJmuiden.

Beroep en wat houd je nu bezig?
Gemeente-politiek (fractiesecretaris), vrijwilligerswerk onder andere elke maandagmiddag het verzorgen van licht klassieke muziek in een verzorgingshuis in IJmuiden en af en toe help ik op de rolstoelbus bij afwezigheid van de vaste bestuurder (ook een vrijwilliger). Verder ben ik secretaris van de bewonerscommissie van ons appartement.

Wat zijn je hobby’s?
Besturen en organiseren. Onder andere ben ik campagneleider voor de komende gemeenteraadverkiezingen van maart 2018.

Waar staat ODIN aan het eind van het seizoen?
Ik hoop van harte op een veilige plaats. Laten we de 3e Divisie maar trouw blijven.

Welk advies of raad zou je de jongens mee willen geven?
Blijf vertrouwen houden!! Houd het “simpel”! Misschien overbodig, maar het koppie naar beneden heeft altijd een negatieve invloed. Tevens wil ik nog even vermelden dat ik vertrouwen heb in de coaching dat de 3e Divisie in beeld blijft.

We danken oud-ODIN'59 trainer Wim Nieuwenhuis voor dit vraaggesprek en hopen hem nog vaak op sportpark Assumburg te begroeten en wensen hem, zijn familie een Gelukkig Kerstfeest en een Goed, Gezond en Sportief 2018 toe.
De ODIN'59 redactie.

 

 

 

 

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!