Hoe zou het toch zijn met.....?: Roelf Jan Tiktak

17 april 2019 11:00


Oftewel: Herinnert u zich deze nog, nog, nog.....??!! Een oude slogan van wijlen Radio Veronica, die verwees naar een goede oude plaat of hit. Ditmaal in deze rubriek een legendarische voetbalhit. Er zijn nog 5 competitie-wedstrijden voor het eerste van ODIN’59 te gaan. Komende zaterdag wacht de thuiswedstrijd tegen het Zeeuwse Hoek. Zelden mist de vader van één van de populairste spelers van ODIN 1, Jordi Tiktak, een wedstrijd van zijn zoon. Over wie we het hebben? Oud profvoetballer Roelf Jan Tiktak. Na 4 seizoenen ODIN verkast zijn zoon, Jordi, naar FC Lisse. Hoe heeft zijn vader de ODIN’59-periode beleefd?

Deze rubriek gaat onder andere over spelers die hun sporen hebben verdiend bij ODIN’59, maar nu ook over een ex-voetballer die door een profloopbaan het een en ander heeft betekend voor de nederlandse voetbalsport en omgekeerd. Roelf Jan Tiktak heeft als oud-voetbalprof totaal ruim 300 competitiewedstrijden gespeeld bij SC Veendam (1976-1980), Sparta Rotterdam (1980-1982), AZ ‘67(1982-1985), opnieuw Sparta Rotterdam (1985-1986) & AZ (1986-1990) en is de vader van ODIN-rechtsback Jordi Tiktak. Hij is op zaterdag veelal te vinden op de velden van Sportpark Assumburg en mist bijna geen wedstrijd van het eerste (en tweede) van ODIN’59.


Oud-profvoetballer Roelf-Jan Tiktak is op de wereld gekomen op 6 mei 1958 in Veendam. De jeugdige Roelf-Jan leerde de eerste beginselen van het voetbalspel op 9-jarige leeftijd bij PJC
(Pekelder Boys Jupiter Combinatie) uit Nieuwe Pekela en hij was nog maar veertien jaar toen de Pekelder overschrijving aanvroeg naar Veendam. Bij Veendam voetbalde hij 4 seizoenen. Van 1976 t/m 1980. Hij 'timmerde' bij Veendam dusdanig aan de weg dat oefenmeester Barry Hughes vroeg of hij wel voor Sparta wilde voetballen. "Zo gezegd, zo gedaan!" Tiktak: “We hadden een geweldig elftal met Ruud Geels, René van der Gijp, Louis van Gaal en Danny Blind”.

Ik ben daarna uitgeleend voor 1 jaar aan Sparta. “Bij Sparta heb ik Europacup 3 gespeeld tegen HSV en Borussia Monchengladbach. Ik heb daarna nog 4 jaar bij AZ'67 gevoetbald en ook de degradatie meegemaakt,” vertelt de Pekelder, die getrouwd is met Betty de Rooij uit Veendam en al geruime tijd woonachtig in ’t Kruys bij Heerhugowaard. Roelf-Jan en Betty kregen één zoon, de nu 23 jarige Jordi Tiktak, die na dit seizoen ODIN’59 verruilt voor FC Lisse.

Hieronder volgt een vraaggesprek:

Hallo Roelf Jan. Hoe is het?
Met mij gaat het goed. Ik heb een goede gezondheid en werk al geruime tijd als verzekeringsadviseur bij De Verzekeringswinkel, aan de Oudegracht, in Alkmaar. Naast mijn voetbalcarrière heb ik altijd gewerkt en was ik een zogenoemde semi-prof. In mijn tijd bij AZ heb ik ook gewerkt voor Wastora, destijds eigendom van de gebroeders Molenaar.

Wat zijn je mooiste herinneringen in je prof-tijd?
“Dat zijn er heel veel. Maar ik word nog altijd gelinkt aan Internazionale, tegen wie ik met AZ in het seizoen 1982-1983 thuis de winnende goal maakte (filmpje: https://youtu.be/nG9NLam7JGU 1982 AZ - Inter 1 - 0). Mensen van mijn generatie vergeten mijn naam niet snel. Volgens mij was het ook de laatste goal die AZ in Europees verband scoorde voordat ze onder Co Adriaanse weer de UEFA Cup ingingen.” Ik heb goede en markante trainers gekend. Onder andere Piet de Visser en Barry Hughes. “Ik had ook graag nog in het buitenland gespeeld. In mijn beginperiode bij AZ maakte ik bijna een transfer naar Genoa in Italië. Daar speelde Jan Peters ook op dat moment. FC Groningen is ook een club waar ik voor had willen spelen, maar dat kon ik niet maken als oud-speler van Veendam. Het was toen echt haat en nijd tussen die clubs.”

Je hebt zelf moeten stoppen als profvoetballer door een hardnekkige blessure. Speelt dat nog mee wanneer je naar je zoon kijkt?
Neen, niet dat ik me zorgen maak dat hem iets overkomt. Wel voel ik als het ware weleens de pijn als je zoon in de wedstrijd geblesseerd raakt. Dat heeft dan te maken met het vader-zoon gevoel, denk ik. Het is niet zo dat doordat ik zelf ben moeten stoppen, ik huiverig ben voor een mogelijke carrière als prof voor mijn zoon.

Ben jij vanuit Groningen naar het ‘Westen’ voldoende geïntegreerd?
Het ging vooral om het vertrek uit Groningen naar Rotterdam (Sparta). Ik ‘kwam’ in een heel andere mentalitieit. Een stad die erg geleden had in de 2e Wereldoorlog en dat verleden galmde na. Ik vond de mensen daar ook warm en met humor. Heb een goede tijd gekend.

Daarna van Groningen naar Rotterdam en toen Alkmaar. Ik kende toen al mijn huidige vrouw en de moeder van Jordi, Betty, waar ik al 37 jaar gelukkig mee getrouwd ben.

Gaat Jordi nog voor de ambitie om ook profvoetballer te worden?
Ja, waarom niet. Wat is mooier dan van je hobby je beroep te maken? Dat ik noodgedwongen moest stoppen door een blessure heeft geen invloed op wat hij ambieert. Het is nu zijn (voetbal)leven.

Wat ga je missen van ODIN?
Naast de gezelligheid van ODIN’59, vooral ook Gerard Hulleman (vader van speler Jim Hulleman). Maar bij Lisse ken ik de vader van Jordi Buijs. Dat is ook een leuke voetbalman waar ik waarschijnlijk veel mee ga optrekken rond FC Lisse.

Zijn er nog dingen die je naar ODIN’59 wil benadrukken?
Ja, ik vind ODIN een ideale club voor uitblinkers, bijvoorbeeld in de 2e Klasse, om als opstap te fungeren naar hoger voetbal. Het is niet alleen een gezellige club maar de professionele insteek is ook hoger.

Ik zie vaker spelers in 1e of 2e Klasse lopen die hoger zouden kunnen voetballen. Maar ja: “hoe zit zo’n speler in elkaar? Bijvoorbeeld: mentaal?” ‘Het blijft altijd de vraag hoe dat uitpakt en hoe de klik trainer-speler is’.

Hoe is Jordi bij ODIN’59 gekomen?
Via de huidige assistent-trainer, Peter vd. Slikke. Die kende Jordi via het zaalvoetbal (wat Jordi nu niet meer doet, na een zware blessure/beenbreuk in de zaal van een tijd terug). V.d. Slikke tipte Richard Plug en toen werd, na een goed gesprek, de opstap gemaakt. Richard Plug kwam toen kijken bij SVW’27 en Jordi speelde niet eens zijn beste wedstrijd maar Plug vroeg hem voor ODIN te komen spelen, na een positief gesprek.

Heb je verder nog complimenten richting de club ODIN’59?
Ik vind het ODIN’59 Internationale Jeugdtoernooi (Heemskerkcup) een zeer goed initiatief. Het meespelen van Jordi in zijn eerste jaar hier (2015), hielp ook mee aan een goede opstap naar het eerste en of eventueel hoger voetbal op de langere termijn. Jordi werd het eerste seizoen uitgeroepen tot 'talent van het jaar'.

Welk systeem vind je het beste?
Het huidige systeem van ODIN 1 werkt goed. Waarom zou je dat dan veranderen? Tiktak of andere backs kunnen mee naar voren. Werkt prima!

Heb je verder nog tips of kritiek?
Ze zijn bij ODIN’59 goed bezig maar er komt te weinig door via de jeugd. Neem nou Niels Jager, die speelt de sterren van de hemel in het tweede en zat voor dit seizoen in de voorbereiding bij de selectie. Toch is er naarmate het seizoen vorderde geen appèl meer op hem gedaan. Ligt dat aan Niels of aan de club of aan een wisselwerking? Barry van Dijk is tot nu toe de enige man uit de regio Heemskerk. Dat spelers niet doorkomen geldt ook voor Mathijs Krijgsman of Stef Halbersma. Vader Tiktak komt op voor jongens uit de ODIN–jeugd (red.).

Wat vind je van de overstap van Jordi naar FC Lisse?
Hij heeft ambities. Het liefst had hij nog hoger gemikt. FC Lisse is echter een begrip. Zeker in de Bollenstreeek. Lisse is een goed georganiseerde club.

Ik vernam dat op korte termijn het complex wordt verbouwd (voor 2 miljoen Euro). Het ‘Technische Hart’ van de club lijkt goed. Jordi hoopt zich daar in de kijker te spelen. Het voetbalplezier gaat echter boven alles. Jordi zal reizen van Heerhugowaard naar Lisse met zijn 3 andere spelers: o.a. Jeffrey/Niels Buijs & Jordi. Ze wonen in de regio bij elkaar. Belangrijk is dat je in gezelschap 3 of 4 keer per week op en neer kan reizen. Dat reist lekkerder.  

Veel geluk!
En zo eindigt het geprek met de vader van Jordi Tiktak: Roelf Jan Tiktak. Een open, sympathieke man die graag en gedegen over voetbal en andere menselijke dingen praat en je serieus neemt en respecteert. Hopelijk speelt Jordi nog 5 mooie wedstrijden voor ODIN’59. Succes!


Duel Frank Rijkaard (Ajax) - Roelf/Jan Tiktak in AZ-tijden.


Sparta 1981-'82. Boven v.l.n.r: Dick Advocaat, David Loggie, Bernard Heuser, Jan Formannoy, Henk Dirven, Ronald Lengkeek, Adrie Van Tiggelen. Midden v.l.n.r: Adrie Andriessen, Edwin Olde Riekerink, Ron Van der Berg Louis van Gaal, Bert Jansen en Geert Meijer. Onder: Roelf-Jan Tiktak, Danny Blind, trainer Barry Hughes,Robert Verbeek en Wout Holverda.


AZ'67 - PEC Zwolle. Uitslag: 1-2
Rick Talan volgt de actie van Roelf Jan Tiktak.

(Foto's: uit archief Roelf Jan Tiktak)

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!