Wat betekent een gele of rode kaart?

Wat betekent een gele of rode kaart?

11 maart 2020 17:30


Aanleiding voor deze notitie zijn de gebeurtenissen rond het opstellen van een geschorste speler. Dit heeft geleid tot een enorme boete (€ 300) voor de vereniging, drie punten in mindering voor het elftal en een wedstrijd die moet worden overgespeeld.
Blijkbaar is niet iedereen goed op de hoogte van het strafsysteem bij de KNVB.

Een gele kaart betekent een officiële waarschuwing en heeft verder geen direct gevolg, wel wordt het genoteerd. Bij vijf gele kaarten volgt er automatisch een schorsing voor 1 wedstrijd. De kosten voor een gele kaart zijn € 15,60  en voor de jeugd € 7,10, deze kosten worden verhaald op de speler

Twee gele kaarten in één wedstrijd is een indirecte rode kaart. De speler moet het veld verlaten en is de volgende wedstrijd automatisch geschorst, beide gele kaarten worden niet bij de gewone gele kaarten opgeteld. De kosten, hoger dan bij een gele kaart, worden vermeld in het bericht van de KNVB. Ook hier zijn de kosten voor de speler.

Een rode kaart betekent dat de speler het veld moet verlaten en hij is ook de volgende wedstrijd geschorst. De speler ontvangt een schikkingsvoorstel, daarin staat de straf die de speler opgelegd krijgt. Als de speler het schikkingsvoorstel ontvangt en al een wedstrijd er naast gestaan heeft, wordt die wedstrijd meegeteld bij het aantal geschorste wedstrijden.

Als een speler niet akkoord gaat met het schikkingsvoorstel en beroep aantekent, is hij toch de eerstvolgende wedstrijd geschorst!

Het is af te raden om niet akkoord te gaan met het schikkingsvoorstel, het leidt in 99% van de gevallen tot een zwaardere straf! Bovendien moeten dan de speler, de tegenstander en de begeleiding verklaringen opstellen en insturen. Dit moet altijd in overleg met de secretaris of wedstrijdsecretaris! De bijkomende kosten worden allemaal doorberekend aan de speler! 

Rode kaart opgelopen? Accepteer je straf en leer ervan!

Het staken van wedstrijden moet ten allen tijden voorkomen worden. Als een wedstrijd, om wat voor reden dan ook uit de hand dreigt te lopen, wordt van de trainers/begeleiders verwacht dat zij het hoofd erbij houden en zich niet mee laten slepen in de emoties van anderen. Zorg dat je altijd in gesprek blijft met de scheidsrechter en de begeleiding van de tegenpartij. Samen een wedstrijd tot een goed einde brengen is dan ook een overwinning!

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!