83'

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse A

18 april 2015 14:30

Luinge, R.

Een dubieuze arbitrale beslissing van scheidsrechter Roelof Luinge, die aanvoerder Ron Scheffer al enkele minuten na rust met een tweede gele kaart buiten de lijnen stuurde, bepaalde het beeld van de wedstrijd in het tweede bedrijf. Dankzij een 0-2 voorsprong plukte ODIN’59 toch de vruchten van de eerdere arbeid in de eerste helft en wist een 1-2 zege op hekkensluiter Volendam met hangen en wurgen over de streep te trekken.

Het eerste bedrijf was ODIN’59 grotendeels heer en meester op het kunstgras in Volendam. De start was veelbetekenend met een ultrasnelle treffer via het hoofd van Dennis Greuter uit de allereerste hoekschop van de voet van Osman Tosun, die in de basis startte deze middag. Een inzet van Bas Ent leverde de hoekschop op en bepaalde indirect het lot van de thuisploeg, 0-1. Pas na 25 minuten kwam Volendam iets onder de Heemskerkse druk vandaan. De sympathieke trainer Tijs Schipper kreeg echter een tweede domper voor de kiezen toen Nick Molenaar de bal in de eindfase voor rust opzichtig met de arm beroerde en arbiter Luinge resoluut naar de stip wees. Penaltykiller bij uitstek Thom de Vries verzaakte niet en verdubbelde de voorsprong vanaf 11 meter, zijn favoriete plek, 0-2. Bij een fraaie voorzet van Bas Ent was Milo Cremers nog behoorlijk dreigend op slag van rust, maar de thuisploeg kwam goed weg.

Enkele minuten na de thee werd aanvoerder Ron Scheffer na een eenvoudige overtreding op Kevin Giele door arbiter Luinge geslachtofferd met een tweede gele kaart waardoor hij het resterende deel van de wedstrijd met rood verstek moest laten gaan. Het was voor Volendam met een 0-2 achterstand pompen of verzuipen. Tegen de 10 man van trainer Mark Evers leek dat een haalbare kaart want de rollen waren behoorlijk omgedraaid. ODIN’59 bleef echter met hangen en wurgen lang op de been, alhoewel Thom de Vries op aangeven van doelpuntenmaker Dennis Greuter de wedstrijd na een dik uur had kunnen beslissen.

De equipe van Schipper joeg in hoog tempo op de aansluiting die lang werd voorkomen door de Heemskerkse defensie, waarbij de sterke Osman Tosun, met nog een klein kwartier op de klok, de arena moest verlaten na een behoorlijke krampaanval. Uiteindelijk viel de aansluiting even later toch nog via de 19 jarige Daan Ibrahim , 1-2. In de late slotfase was het zelfs nog behoorlijk billenknijpen voor de nummer 2 van de hoofdklasse A met kansen voor Joey Tol en een knappe poging via Bart Jonkerman, die niet tot resultaat leidden. In blessuretijd had ODIN’59 het duel op slot kunnen gooien met een spaarzame uitbraak via De Vries, die de ingevallen Amin Ouass de kans gunde. Ouass trof echter geen doel.

Voor het Volendam van trainer Tijs Schipper is het verlies een dramatische ontknoping in een moeilijk seizoen. Met nog 3 wedstrijden op de agenda moeten er wonderen gebeuren wil de ploeg behouden blijven voor de hoofdklasse A. Volendam had evenwel bij winst goede zaken kunnen doen, want de nummer één na laatst Bennekom verloor thuis met 0-2 van koploper SteDoCo. ODIN’59 is nog altijd in de race om de kampioensplek, maar de stand lijkt behoorlijk in het voordeel van SteDoCo dat 5 punten los staat. Ex betaald voetbal scheidsrechter Roelof Luinge speelde deze middag zijn eigen wedstrijd. De leidsman liet zich tijdens de wedstrijd verbaal behoorlijk laatdunkend uit over diverse Heemskerkse spelers en gaf daarmee zijn populariteit, wellicht ongewild, een behoorlijke knauw.

Basiself ODIN’59: B. van den Brink, S. van Dijk, Tol, Ent, Groen, Greuter, Hols, Tosun, Scheffer, De Vries, Cremers.

Basiself Volendam: K. Tol, Mooyer, Molenaar, Jonkerman, S. Tol, Kwakman, Plat, Veerman, Ibrahim, J. Tol, Giele.