Jaren '00 - ODIN'59

Jaren '00

Jaren '00

De jaren '60 De jaren '70 De jaren '80 De jaren '90 De jaren '00

De jaren ’00, naar de top van het amatervoetbal

De vereniging had zich uit de dip van de beginjaren ’90 gewerkt en plannen voor de toekomst gemaakt. Er was gekozen voor groei en ambitie, niet alleen in woorden, maar ook in daden. “Het roer moest om” had de voorzitter geschreven en het roer ging daadwerkelijk om! Het kampioenschap van het eerste team in de derde klasse was daar een gevolg van, maar het was pas een begin. Het bracht veel enthousiasme teweeg en vol ambities ging men de eenentwintigste eeuw in. Ideeën en plannen waren er genoeg, nu nog de realisatie daarvan!

De voetbalvereniging had, ook financieel gezien, de omvang van een bedrijf gekregen. Te groot voor één penningmeester. Het idee ontstond om een vierkoppige financiële commissie te formeren, de leden daarvan beheerden samen alle financiële zaken van de vereniging en de voorzitter van de commissie kwam als coördinerend penningmeester in het bestuur. Ook voor het secretariaat werden de taken verdeeld over meerdere mensen. Voor de post voetbaltechnische zaken werd een betaalde manager voetbaltechnische zaken aangetrokken.
Ook filosofeerde het bestuur over de sponsoring. Daar moest aan gewerkt worden, er kwam een sponsorcommissie die actief op zoek ging naar sponsoren.
 
Al heel lang werd er af en toe door een meisje bij de jongens meegevoetbald. Er kwamen steeds meer meisjes, dientengevolge werd besloten dat ODIN ’59 met specifiek meisjesvoetbal ging starten, dat wil zeggen meisjesteams in meisjescompetities. Een nieuwe tak aan de verenigingsboom.
Om het voetballen voor de jeugd goedkoper te maken werd een kledingsfonds opgericht.  Voor € 10,- per seizoen had ieder jeugdlid een compleet tenue tot zijn beschikking, de uniformiteit was daarmee gewaarborgd, zowel binnen een team als binnen de vereniging.
De reeds eerder opgerichte Stichting ODIN ’59 Voetbalselecties, ter ondersteuning van het selectievoetbal, werd omgevormd tot een stichting met als doel de vereniging gelegenheid tot het beoefenen van sport te geven. De nieuwe stichting, Oud-Haerlem, huurt het complex van de gemeente en koopt al het voetbalmateriaal. De vereniging huurt dat dan weer van de stichting. Op die manier kan de vereniging jaarlijks duizenden euro’s besparen.
 
Niet alleen qua organisatie veranderde er veel, ook aan het complex werd hard gewerkt. In 2001 werd het derde veld omgebouwd tot een wetraveld (= wedstrijd-traingsveld), voorzien van lichtmasten. Hiermee werd met name de trainingscapaciteit vergroot. Gelijkertijd werd de kleedaccomodatie met vier nieuwe kleedkamers uitgebreid en werd er aan de bestaande kantine een nieuwe vleugel gebouwd. Daarin was een grote bestuurskamer/sponsorruimte, een bespreekruimte, een redactiekamer en een opberghok voor de onderhoudsploeg opgenomen.
Een jaar later werd er voor de jongste categorie leden, de Kabouters, een speciaal stadion aangelegd. In 2005 werd er op de bestaande tribune een radiokamer, met goed zicht op het veld, gebouwd. 
In de zomer van 2007 werd er door de vrijwilligers een fantastische prestatie geleverd. De kantine en keuken uit de jaren ’70 werd helemaal gestript en volledig gerenoveerd. Het resultaat was een moderne ruime keuken met een kantine die een moderne uitstraling heeft.
In het jubileumjaar 2009 besloot de gemeente het hoofdveld te voorzien van kunstgras.
 
Sportief gezien ging het de vereniging ook voor de wind. Na het kampioenschap in ’99 en de daarmee gepaard gaande promotie naar de tweede klasse zat de spirit erin. Al in het tweede jaar in deze klasse werd ODIN ’59 weer kampioen en zo kon de club zich in 2001 eerste-klasser noemen. Het eerste jaar eindigde de ploeg op de vijfde plaats en een jaar later op de derde plek, door vreemde uitslagen op de laatste speeldag werd de nacompetitie net gemist.
Die troostprijs, de nacompetitie, werd in het seizoen ’03-’04 waarin de ploeg op een vierde plaats eindigde, wel gehaald. Er werd daarin zowel tegen Beursbengels als tegen Zuidvogels gelijk gespeeld, maar promotie zat er niet in.
Het volgende seizoen werd door GVVV gedomineerd, voor ODIN ’59 was er een vijfde plaats. Maar in het seizoen ’05-’06 deed Odin tot op de laatste dag mee om het kampioenschap. Eén wedstrijd voor het einde stonden ODIN ’59 en Huizen samen op kop. In het voorlaatste duel ontmoetten de ploegen elkaar, ODIN ’59 verloor met 1-0. De strijd leek voorbij, alleen bij verlies van Huizen op de laatste speeldag zou het nog kunnen. Huizen verloor inderdaad die laatste wedstrijd, maar ODIN ’59 ook. Het sprookje was uit. In de nacompetitie was, na deze teleurstellende afloop, geen eer meer te behalen.
Het seizoen daarna leverde niets op. Het seizoen ’07-’08 werd een ander verhaal. Volendam werd kampioen, ARC werd tweede en ODIN ’59 met één punt minder derde. Het werd nacompetitie, daarin wonnen zowel ARC als ODIN ’59 hun eerste wedstrijd. Hun onderlinge treffen moest de beslissing brengen. ODIN ’59 leek op het periodekampioenschap af te stevenen, maar in de allerlaatste seconde van de blessuretijd scoorde ARC en eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. Door de betere eindklassering in de competitie mocht ARC verder. Zij promoveerden uiteindelijk naar de hoofdklasse.
In het seizoen 2008-2009 was de ploeg oppermachtig, steeds meer achtervolgers haakten af. Met een fantastische slotreeks, met wekelijks rijen dik supporters langs de lijn, werden de laatste concurrenten afgeschud en dat resulteerde in een kampioenschap. Op 2 mei 2009, in het 50-jarigjubileumjaar, promoveerde ODIN ’59 naar de Hoofdklasse, het hoogste amateurniveau in Nederland.
In het eerste jaar op dat niveau draaide de ploeg goed mee en sloot de competitie af met een negende plaats. Promotie naar de nieuw te vormen topklasse zat er niet in.
In de afgelopen tien jaren werd ODIN ’59 twee keer kampioen en bereikte daarmee het hoogste amateurniveau. Vijftig jaar had de club er over gedaan om vanuit het niets zo ver te komen.In het seizoen ’09-’10 was ODIN ’59 de jongste zaterdagvereniging in de hoofdklasse. Maar niet alleen het eesrte team was zo ver gekomen, het tweede team was al in het seizoen ’04-’05 naar dat niveau gepromoveerd en heeft zich al die jaren weten te handhaven. ODIN ’59 is goed vertegenwoordigd op het hoogste amateurniveau.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!