Jordao Pattinama

Mannen zaterdag, 1, 3e divisie A

13 augustus 2016 14:30

Keijl, G.

Voor ODIN'59 brak er zaterdag een nieuw tijdperk aan in de geschiedenis van de Geel/Blauwen. Sinds het behaalde kampioenschap in de Hoofdklasse acteren de Heemskerkers een trede hoger in de Nederlandse voetbalpiramide in de nieuw gevormde Derde Divisie. De ouverture was onder de rook van Rotterdam in Capelle aan de IJssel waar na negentig minuten het eerste competitiepunt en het eerste competitiedoelpunt een feit waren.

Op 5 september 2009 speelde ODIN'59 voor het eerst in de landelijke Hoofdklasse, het Veenendaalse DOVO kwam op bezoek in Heemskerk. ODIN'59 verloor met 1-2. Hoe toevallig dat ook de laatste wedstrijd in de Hoofdklasse een nederlaag tegen DOVO bleek te zijn!
Remko Hoek scoorde in 2009 de eerste van in totaal 311 Hoofdklassegoals voor de Heemskerkers en zaterdag viel de eer te beurt aan Milo Cremers om de eerste treffer in de Derde Divisie op zijn naam te schrijven. De aan de goal voorafgaande aanval was er een om van te smullen. Thom de Vries, aangespeeld door Jim Hulleman, zag Cremers geheel vrij opkomen over de linkerkant, twijfelde geen moment en stuurde de bal keurig richting de lange verdediger die met een geplaatst schot keeper Nick van der Ploeg het nakijken gaf.

Onwennige eerste minuten

ODIN'59 begon nog wat onwennig aan de wedstrijd. En dat resulteerde na ruim een kwartier spelen in de eerste grote kans van de wedstrijd. Capellespits Tim Vincken werd met een lepe steekpass vrij voor Barry van Dijk gezet maar de ODIN'59goalie voorkwam uitstekend de openingstreffer. ODIN'59 leek zich na die kans voor de thuisploeg te herpakken, groeide snel in de wedstrijd en twee minuten later lag de bal er bijna in bij Van der Ploeg. Eelke de Graaf toucheerde de voorzet van Thom de Vries met zijn teen maar de inzet ging rakelings naast. Vervolgens kwamen er nog wat mogelijkheden maar de vrije trap van Jim Hulleman en de kans van Milo Cremers bleken niet gevaarlijk.
Na bijna een half uur spelen verslikte keeper Van der Ploeg zich zowaar in een hoge, vrij simpele bal van Jim Hulleman waar een gemene stuit inzat. De alerte Thom de Vries kon niet profiteren en de goalie grabbelde de bal naar zich toe. In de tegenstoot kreeg Dave van der Steen een enorme kans voor Capelle maar Van der Steen schoot van heel dichtbij de bal hoog over.
De eerste gele kaart in de Derde Divisie kwam op naam van Milo Cremers die moest ingrijpen nadat een verdedigingsactie van Capelle niet werd bestraft door de verder uitstekend leidende scheidsrechter Keijl. Uit de toegekende vrije trap kwam ODIN'59 weer snel in balbezit en counterde het snel uit. De Graaf speelde Jeffrey Klijbroek aan die met een verrassend schot probeerde de score te openen. Van der Ploeg ranselde het leer uit zijn goal. De hoekschop zorgde nog wel voor gevaar maar leverde niets op.
Dat was anders na 37 minuten toen Thom de Vries Milo Cremers de assist gaf op de eerste ODIN'59treffer van het seizoen 0-1. Na de openingstreffer ontsnapte Lars Boekel nog aan de aandacht van de Capelleverdedigers. Boekel dacht de buitenspelval te omzeilen toen hij door Nigel Hardenberg de diepte werd ingestuurd. Maar het arbitrale trio zag dat toch anders en floot de rechtsback terug. Op slag van rust vloog een schot van Eelke de Graaf nog over en dus brak de rust aan met een 0-1 voorsprong.

Prima tweede helft

Na rust ontpopte de wedstrijd in een interessant duel waarin beide ploegen kansen creëerden. De eerste in de tweede helft was voor Jim Hulleman die zijn inzet naast zag gaan. In de 57ste minuut leidde een aanval van de thuisploeg tot een hoekschop die door invaller Gerrit-Jan Rothman panklaar op het hoofd van de inlopende Kai Fens werd binnengekopt: 1-1. Vlak na de aansluitende treffer ontstond er opnieuw een gevaarlijke situatie voor de ODIN'59goal uit een hoekschop. Dit keer zonder gevolgen.

ODIN'59 zorgde in het restant van de wedstrijd voor de meeste dreiging en creëerde flink wat mogelijkheden. Eelke de Graaf bracht Nigel Hardenberg in scoringspositie, Lars Boekel zag na een mooie pass invaller Cerilio Cijntje overschieten. Vervolgens werd een schot van De Graaf gepareerd door keeper Van der Ploeg en de bal wilde niet in de touwen.
Aan de andere kant redde Barry van Dijk nog met de vuisten op een inzet van Bram de Bruin.

ODIN'59 had zelfs in de slotfase nog de kans op de drie punten want de ingevallen Erik Lensen kon zijn debuut bekronen als hij de vrije trap van Ron Scheffer had binnengekopt en in de blessuretijd werd Hardenberg nog een keer de diepte ingestuurd, legde af op De Graaf maar ook die kans bracht niet de volle winst.

Er was nog wel een ander mooi moment in de wedstrijd toen zowel ODIN'59 verzorger Mark Eeltink als Capelle verzorger Arie van der Steen zich ontfermden over De Graaf en Cremers, beiden ODIN'59, die ongelukkig met elkaar in botsing waren gekomen. Zo zie je maar dat voetbal verbroedert.

Trainer Richard Plug

Als mogelijke oorzaak van de matige start van de wedstrijd zei trainer Richard Plug na afloop: “Het is ons debuut op dit niveau en dat was op gras waar we misschien ook even aan moesten wennen”. Ondanks het gelijke spel had de trainer toch wel vrede met de uitslag. “Ik kan uiteindelijk wel leven met het gelijke spel maar heb toch een beetje een katterig gevoel. De goal die we tegen krijgen komt uit een dood spelmoment, daar waren we vorig jaar ijzersterk in en daar worden we nu in geklopt”. “De tweede helft wel een hoop mogelijkheden gezien, eerste twintig minuten waren wat onwennig daarna groeide we in de wedstrijd, al met al een terecht gelijkspel”, concludeerde ODIN'59 trainer Richard Plug.

Opstelling Capelle: Nick van der Ploeg (k), Frank Karreman, Kai Fens, Burak Dogan, Rutger de Bos, Jordao Pattinama (83. Bram de Bruin), Tim Vincken, Quincy Oosterom (46. Gerrit-Jan Rothman), Dave van der Steen (72. Joey Kleijn), Jami Jaliens en Dwight Krolis ©.

Opstelling ODIN'59: Barry van Dijk (k), Milo Cremers, Ron Scheffer ©, Nigel Hardenberg, Eelke de Graaf, Thom de Vries (66. Cerilio Cijntje), Lars Boekel, Jeffrey Klijbroek (76. Erik Lensen), Nick Burger, Denzel Meijer en Jim Hulleman.

Uitgebreide samenvatting en interview met Denzel Meijer en Richard Plug door 251Online