Maurice van der Wilt

Mannen zaterdag, 1, 3e divisie A

29 oktober 2016 14:30

Winkel, T.R.

ODIN’59 heeft een goede kans om de punten mee naar Heemskerk te nemen in het Zuidhollandse dorp Hoornaar laten liggen.Tegen het plaatselijke SteDoCo werd bij vlagen powerplay gespeeld en creëerden de Geelblauwen in deze elfde competitiewedstrijd een aantal kansen die benut hadden kunnen en moeten worden. Nu leed ODIN’59 zijn 4e competitiewedstrijd op rij door niet te scoren. Uitslag: 1-0.

De moed moet trainer Richard Plug en zijn assistent Rick Schotvanger in de schoenen zijn gezakt om te zien dat ODIN’59 met 11 tegen 10 man de laatste 32 minuten tegen SteDoCo niet wist te scoren. De Hoornaar Remco Buist kreeg namelijk in de 58e minuut rechtstreeks rood na een overtreding op de doorgebroken gelegenheidsspits Denzel Meijer. In de man meer situatie vanaf dat moment, wilde trainer Plug vooral via de flanken door de vleugelspelers Hardenberg en Seijs (later Cijntje) de spitsen en aansluitende middenvelders bedienen met goede voorzetten. De ODINbuitenspelers wisten echter onvoldoende de achterlijn te halen en bovenal niet zelf tot scoren te komen.

Algemeen bekend is dat via de zijkanten langs je tegenstander komen van buitenspelers niet de makkelijkste weg is in het voetbal, maar trainer Plug koos toch voor een 1-4-3-3 systeem gezien de afwezigheid van de geblesseerd geraakte Thom de Vries in een oefenwedstrijd van afgelopen dinsdag (uitgeschakeld tot na de Kerst) en de voor deze wedstrijd ziek afgemelde spits Eelke de Graaf. Anders had wellicht de trainer voor een systeem met 2 spitsen in deze wedstrijd gekozen. Denzel Meijer werd nu op de nummer 9 geposteerd, maar het lukte hem niet te scoren.

1e Helft
In de eerste minuut kreeg SteDoCo (Sterk Door Combinatie) al een kans voor het ODINdoel na een verre ingooi. De bal ging echter over maar de over de hele wedstrijd zwak leidende scheidsrechter Winkel zag er een hoekschop in. Vlak daarna volgde ook een counter van ODIN’59 maar na een goede pass van Lars Boekel wachtte rechtsbuiten Hardenberg net iets te lang met zijn voorzet, waardoor gelegenheidsspits Meijer onvoldoende bij de bal kon komen. Het eerste kwartier kon geconcludeerd worden dat beide ploegen aan elkaar gewaagd waren en ODIN zeker niet de mindere was. Bij balbezit van ODIN’59 trokken de gastheren zich heel ver terug op hun eigen helft. Daardoor kregen de Heemskerkers veel ruimte en balbezit om op te bouwen.
Dat duurde soms te lang en veelal had SteDoCo de tijd om zich voor hun keeper Steinmann te hergroeperen.
Zo rond de 9e minuut kreeg ODIN echter meer grip op de wedstrijd en werd het bijna 0-1 na een corner van Jeffrey Klijbroek gevolgd door een kopbal van Denzel Meijer. Het leek erop dat keeper Steinmann last had van de fel schijnende zon, maar ODIN wist daar onvoldoende van te profiteren. Centrale verdediger Milo Cremers moest met aanvullende hulp van keeper Barry van Dijk een voorsprong van de gastheren voorkomen door tijdig te redden nadat linksbuiten Stefan Seijs niet goed genoeg meeverdedigde tijdens opbouwen van de roodzwarten. Seijs had verdedigend zijn handen vol aan SteDoCo-rechtsback Jay Jay Meierdres die steeds naar voren doorschoof, maar hij kreeg ook een grote vrije kans voor het SteDoCo-doel en besloot duikend te koppen terwijl een andere optie meer voor de hand had gelegen. SteDoCo had in deze fase een voorsprong verdiend, maar respectievelijk Joran Schroder, Jay Jay Meierdres en met name Hakan Tokul hadden hun vizier niet op scherp staan. In de eerste 20 minuten werd al duidelijk dat de Heemskerkse flankspelers Hardenberg en Seijs te moeizaam langs respectievelijk de backs Schroder en Meierdres kwamen. Toch kreeg ODIN’59 kansen voor rust maar het duurde te lang voordat de bal door betreffende speler gecontroleerd werd waardoor het geen rendement opleverde.

Scheidsrechter Winkel gaf een gele kaart aan Stefan Seijs voor een licht vergrijp terwijl de leidsman daarvoor verzuimde te fluiten voor een handsbal van Stedoco. Later in de wedstrijd kreeg Jim Hulleman een onnodige gele kaart, terwijl zaken zoals op de juiste plek ingooien of vrije trappen op de juiste plaats daarvoor door scheidsrechter Winkel genegeerd werden.
Trainer Richard Plug ‘smeekte’ met woorden scheidsrechter Winkel de gele kaarten voor lichte vergrijpen op zak te houden zodat er overgegaan kon worden tot een zo mannelijk mogelijke pot voetbal, deze middag.
Achterin bij ODIN kreeg men soms moeilijk de bal weg uit de zestien meter en de opbouw van achteruit via het middenveld verliep niet altijd snel genoeg. Maar zo rond de 35e minuut groeide bij het meegereisde ODIN'59-legioen het positieve gevoel dat ODIN’59 kon scoren en een doelpunt toen kon vallen. Helaas gebeurde dat niet. Rust: 0-0

2e Helft
Vlak na de thee een offensiefje van de Heemskerkers, maar in een counter wist spits Tokul Hakan zijn tweede grote kans van de wedstrijd op een voorsprong voor de gastheren te verknallen. In de 48e minuut was het echter wel raak voor de gastheren. Na een goed indraaiende hard genomen corner van Kevin Patijn op rechts kopte Schroder door en drukte Remco Buist voor SteDeCo met een harde kopbal af: 1-0. De bij de rechterpaal geposteerde ODINrechtsback Lars Boekel probeerde de kopbal nog terug in het veld te koppen maar de bal van Remco Buist bleek te hard en ketste via het hoofd van Lars Boekel tegen het dak van het doel.

Cruciaal
De 58e minuut had een cruciaal moment in de wedstrijd moeten zijn voor ODIN. Na een doorbraak door de as vlak voor de zestien van SteDoCo werd Denzel Meijer door centrale verdediger Remco Buist neergelegd. 'Rood' was het antwoord van scheidrechter Winkel en de speler die 10 minuten daarvoor gescoord had, kon nu inrukken. Het was van nu af aan tien tegen elf. De vrije trap van Klijbroek op 20 meter voor het Stedoco-doel leverde niks op. Ondanks de man minder situatie bleven de gastheren strijden voor wat het waard was en lieten ze zich nog verder op hun helft terugzakken. ODIN’59 speelde powerplay maar het rondspelen naar beide flanken werd niet echt gevaarlijk en verviel in balverlies waarna vervolgens SteDoCo gevaarlijk counterde. ODIN'59 speelde met een man meer maar de vleugelspitsen kwamen er niet langs. Gevolg: vaak diagonale voorzetten voor doel die te lang ‘onderweg’ waren om gevaar te stichten. De naar voren gesommeerde centrale verdediger Milo Cremers werd naast Denzel Meijer geposteerd en won weliswaar de nodige duels maar de zogenoemde ‘tweede bal’ was te vaak voor SteDoCo. In de 68 minuut ontstond bijna de gelijkmaker maar de kopbal van Milo Cremers na een corner van Jim Hulleman ging net naast. Er was een periode in de eindfase dat ODIN lang in balbezit was en een soort powerplay speelde maar men kwam er niet snel genoeg doorheen of zoals Cruijff het ooit zei: “je moet schieten anders kun je niet scoren”.

In de 75e minuut hield iedereen al rekening met de gelijkmaker van de ingevallen Jurjen Dikker maar de bal werd nog net geblokt door een SteDoCo-verdediger. Het nodige geluk ontbrak. De wedstrijd bleef spannend tot de laatste seconde. Jurjen Dikker kopte in de 82e minuut nog op de lat en dat had meer verdiend. Nadat scheidsrechter Winkel 5 minuten liet naspelen (te kort), vierde Stedoco als meest gelukkige ploeg een 1-0 overwinning. ODIN’59 had gezien de kansen minstens een gelijkspel verdiend.

Opstelling SteDoCo: Richie Steinmann (K), Jay-Jay Meierdres (57. Luke Molkenboer), Joran Schröder, Remco Buist, Kevin Patijn, Hakan Tokul (87. Maurice van der Wilt), Jesse Wielinga, Chris Boom, Noël Goossens (65. Jermaine van Pijkeren), Jordey van Dam, Gautam Kalpoe (@)

Opstelling ODIN’59: Barry van Dijk (K), Lars Boekel, Milo Cremers, Ron Scheffer (@), Jordi Tiktak, Nick Burger (84. Erik Lensen), Jim Hulleman, Jeffrey Klijbroek, Nigel Hardenberg (71. Jurjen Dikker), Denzel Meijer, Stefan Seijs (57.Cerilio Cijntje).