80'

Mannen, 1, 3e divisie A

31 maart 2018 14:30

M.A. Roeleveld

ODIN’59 heeft paaszaterdag de returnwedstrijd tegen Jong FC Groningen (daar: 0-0) niet in een overwinning in Heemskerk weten om te zetten. Nadat vlak voor rust de geelhemden met een belangrijk doelpunt, gescoord door Billy Tavares, de leiding namen, moet de Heemskerkse terreinknecht gedacht hebben dat hij de thee alvast in kon gaan schenken met een ODIN-voorsprong. Niets was minder waar. In de blessuretijd van het 1e bedrijf kopte de als een vogeltje vrijstaande Groninger, Daniël Bouman, de bal verrassend achter keeper Barry van Dijk. Met deze gelijke stand gingen beide ploegen rusten. Na afloop van de wedstrijd had een gelijke stand de verhoudingen beter weergegeven. Maar ODIN’59 kon maar niet (opnieuw) de leiding nemen en kwam in de 80e minuut door een eigen goal ongelukkig op achterstand en Jong FC Groningen gaf die voorsprong niet meer uit handen. Eindstand: 1-2 (rust: 1-1)

ODIN’59 leed zaterdag haar derde nederlaag in de 2e seizoenshelft op rij. En dit alles na zo’n goede reeks aan ongeslagen wedstrijden meteen na de winterstop. Zonder de voor één wedstrijd geschorste Nicky Eekhout en verder de geblesseerde Denzel Meijer (vorige week knie-operatie) gaf ODIN een minuut na de 1-0, deze voorsprong weer uit handen door niet geconcentreerd te blijven achterin en de gelijkmaker weg te geven.

ODIN begon zeer geconcenteerd aan deze wedstrijd. Er werd efficiënter en frisser gevoetbald dan een aantal weken eerder tegen Scheveningen (1-3), maar in de opbouw stonden de 2 spitsen te zeer alleen op een eiland of wonnen niet altijd hun duels van de met overtal (goed) georganiseerde Groningse achterhoede. De op rechtsback spelende Milo Cremers kopte echter wel vroeg in de wedstrijd gevaarlijk voorin door en stichtte gevaar voor het doel van de Groningse goalie Jan Hoekstra. Nigel Hardenberg kwam ook tot een goede voorzet maar al snel werd duidelijk dat hoge ballen makkelijk onderschept werden door de lange Groningen-keeper. Jong FC Groningen vond naarmate de wedstrijd vorderde beter de vrije man in de opbouw en dat was vaak voor rust de opkomende linksback Amir Absalem die profiteerde van de ruimte die vrijkwam op links. Uitblinker Absalem kapte een keer handig naar binnen en gaf Jordi Tiktak hierbij het nakijken. Zijn wondermooie afstandschot van ongeveer 25 meter ketste echter via de binnenkant van de paal weer uit het doel van Barry van Dijk. Hier zwijnde ODIN’59, maar ODIN was niet de mindere in deze wedstrijd. Integendeel.

Al snel kon tot de conclusie gekomen worden dat scheidsrechter Roeleveld mannelijk voetbal snel affloot. Dat gaat dan in dit soort wedstrijden al snel ten koste van mooie voetbalbeleving. Ondertussen stelde Stefanito-Antonio Manolache keeper Barry van Dijk op de proef met een afstandschot dat de Heemskerker goed tot corner pareerde. ODIN begon trouwens steeds meer naar de verkeerde kleur te spelen. Na een gevaarlijke kopbal van Lars Kramer werd de bal nog net van de doellijn weggehaald door aanvoerder Ron Scheffer en mocht ODIN blij zijn dat het nog 0-0 stond. De thuisclub speelde niet slecht: in de 35e minuut kwam diezelfde Ron Scheffer net een teenlengte tekort om een goede voorzet van Jordi Tiktak met succes af te ronden. Een doelpuntje was mooi geweest. Jeffrey Klijbroek had ook meer kunnen halen uit een door Nigel Hardenberg afgedwongen vrije trap. Maar Jeffa had zijn vizier op zo’n 20 meter van het Groningse doel niet op scherp. De pegel ging hoog over.

Toen in de 44e minuut de met steeds meer zelfvertrouwen spelende Billy Tavares door goed doorzetten na een te korte Groningse terugspeelbal zakelijk de 1-0 intikte, onstond er nieuw licht aan het eind van de tunnel. Helaas kon vlak daarna (weer via de linkerkant) door Absalem worden voorgezet en kon de vrijstaande Daniël Bouman de stand koppend gelijktrekken: 1-1. Niet lang hierna floot scheidrechter Roeleveld voor het rustsignaal.

ODIN’59 had vooral het beste van de wedstrijd vóór de thee. Na rust was dat minder en Antonio Valentin Sefer en Marijn Ploem testten Van Dijk andermaal. De weer van een blessure teruggekeerde ODIN-keeper tikte hun schoten echter over de de lat. Er ontstond een fase in deze 2e helft met weinig voetbalbeleving en beide trainers gingen over tot wisselen (68e minuut). Even hierna wist Robbert de Vos nog net niet koppend te scoren. Maar in de 80e minuut lag het projectiel toch in het netje. Door een eigengoal (een bal van Antonio Sefer werd ongelukkig van richting veranderd door Mart Willemse) kwamen de Groningers op een 1-2 voorsprong en gaven dat niet meer weg. Na de rituele onderbrekingen van de Noordelingen in de laatste 10 minuten ontstond er tussentijds nog een mislukte schietkans van de in de basis startende Tim van Gelder. Verder dan een Heemskerks slotoffensief, inclusief keeper Van Dijk die mee naar voren ging en een kopbal van de ingevallen Jurjen Dikker die overging, kwamen de geelhemden niet.

Een valse start van het paasweekend van de gastheren. Wat ODIN’59 in eerdere wedstrijden mee zat, had het nu tegen. De Heemskerkers kregen te weinig. Een gelijkspel had de verhoudingen beter weergegeven. Trainer Plug sprak van “een onnodige nederlaag na een goede trainingsweek”. Het kwartje moet spoedig weer een keer de goede kant opvallen.

Volgende wedstrijd: zaterdag 7 april 2018: DOVO-ODIN’59. Aanvang: 14.30 u.

De ODIN’59-redactie wenst u alsnog een Vrolijk Paasfeest.

Basiself ODIN'59: Van Dijk (k), Cremers, Tiktak, Scheffer©, Hardenberg, Klijbroek, Willemse, Burger, Tavares, Hulleman & Van Gelder

Jong FC Groningen: Hoekstra (k), Riksman, Ploem©, Kramer, Manolach, Absalem, De Vos, Postma, Sefer, Donald & Bouman.