De Bosk 20
9281NR
HARKEMA
tel. 0512-361990

Een zonovergoten Sportpark “De Bosk” was het decor van een vrij eenzijdige partij tegen een gretig Harkema dat de ruime nederlaag op 12 oktober 2019 (0-6) beslist niet vergeten was. Vanaf het begin af aan zetten ze flink druk op de bal waardoor ODIN ’59 het wedstrijdritme niet te pakken kreeg. Gezien het wedstrijdbeeld was het een wonder dat het bij rust slechts 1-0 in Fries voordeel was. Na het ruime veldoverwicht en de vele corners en kansen (bal op de lat) bleven de Heemskerkers “in de wedstrijd” bij het aanbreken van de rust. Na tien minuten in 2e helft was de ijdele hoop over bij het 2e doelpunt van de Harekieten. ODIN ’59 speelde wel beter dan de helft ervoor, maar doelrijpe kansen bleven schaars. Een mooie solo van Joey en een actie van Clifton hadden meer verdiend, hun inzet werd vlak voor de doellijn gekeerd. Daarna liep Harkemase Boys vrij probleemloos naar een ruime 4-0 overwinning.

Volgens toeschouwers was het vrij rustig op Sportpark “De Bosk”, reden : zo’n 10 km verderop werd in Burgum het NK Fierljeppen georganiseerd. Winnaar zou Wouter van Midden worden met een sprong van 21,42 meter. Dat dit vele lege plekken op de tribune tot gevolg had viel te begrijpen. De naam ODIN ’59 uit Heemskerk moest het vandaag afleggen tegen deze traditionele Friese sport.

Met één overwinning en drie gelijke spelen stonden de Friezen op de 7e plaats van de ranglijst, ongeslagen dus nog. ODIN ’59 wacht nog steeds op haar eerste zege en stelde daar twee gelijke spelen tegenover. Toch was de verwachting positief gezien het spelbeeld de week ervoor tegen FC Lisse en voorgaande uitslagen tegen hen. Doch, net als in de beleggerswereld, “behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst”. Je hoeft er geen tegeltje voor aan de muur te hangen, zo logisch als wat. Vanaf het begin af aan zaten de Harkema-ers bovenop de bal en maakten het de Heemskerkers lastig elkaar te vinden. Toch was de eerste mogelijkheid van de wedstrijd een ODIN-aanval. Na een prima aanval  over links kon Niels zijn hoofd net niet goed tegen de bal krijgen na een afgemeten voorzet van Ahmed. De rood-witten waren er niet van onder de indruk, de druk op het ODIN-doel werd opgevoerd wat resulteerde in een kopbal van Kian Visser die via de lat over het doel caramboleerde. Tien minuten en enkele corners verder werd het Friese beleg beloond, een voorzet van Jari Slort werd tegendraads door dezelfde Visser binnengekopt, 1-0. Vijf minuten later leken wij de stand gelijk te trekken, een lange bal van Dustin werd door Ahmed met het hoofd verlengd doch Luke kon, zwaar gehinderd, de bal niet de juiste richting geven. Behoudens enkele gevaarloze uitvallen was het grotendeels éénrichtingverkeer naar het Heemskerkse strafschopgebied. Gelukkig schoten de Friezen niet met scherp, anders had de ruststand hoger uitgevallen dan de magere 1-0 die nu op het scorebord stond. Daarmee hielden ze ODIN in de wedstrijd en de Heemskerkse hoop levend.

Met het inbrengen van de snelle Joey en balvaste Michael probeerde trainer Alex Geernaert meer aanvallende impulsen te geven. Het pakte goed uit want ODIN kwam beter voor de dag dan de eerste 45 minuten. Desondanks bleef Harkema de bovenliggende partij en leek de wedstrijd in de 55e minuut definitief op slot te gooien. Een verre trap werd door Kian Visser verlengd op de snelle Arnoud Bentum. Met een prachtige lob verschalkte hij de uitgekomen Joost al werd het nog even spannend of de bal over of onder de lat zou vallen. Het geluk was in rood-wit voordeel, de bal stuiterde in het verlaten doel, 2-0. De wedstrijd leek gelopen al gaven de Noord-Hollanders zich niet gewonnen, een vrije trap van Ahmed kwam niet verder dan de rode muur waarna de rebound van Sam luttele centimeters naast de paal schoof. Enkele minuten later leverde een ongelukkige tackle Dustin een rode kaart op en moesten we zien om met 10 man een 2-0 achterstand goed te maken. Het leek een onmogelijke opgave doch toonde de geel-blauwen veerkracht. Een prachtige solo van Joey, hij slalomde door de gehele defensie en omspeelde de doelman, leverde niet meer op dan een corner omdat zijn inzet vlak voor het passeren van de doellijn over de achterlijn getikt werd. Jammer, deze actie had meer verdiend en met een 2-1 achterstand had er van alles mogelijk geweest. Harkemase Boys besliste hierna de wedstrijd doordat Iloba Achuna de bal uit een corner direct op zijn slof nam en Joost kansloos liet, 3-0. Toch was de wedstrijd niet gelopen, een misverstand in de Friese defensie bracht Clifton alleen voor doelman Erick Jansema, omspeelde deze maar moest (net als Joey) vanuit een moeilijk hoek raakschieten. Dat leek te lukken doch verdediger Mark Bruintjes redde zijn ploeg voor een tegentreffer en werkte de bal over de achterlijn. Dat het toch nog 4-0 werd is voor de statistieken maar wel een zure nederlaag. Wederom Kian Visser kon doeltreffend uithalen na een goedlopende aanval. Zijn doelpunt was meteen de laatste actie van de wedstrijd, met een bittere nederlaag stapten we in de bus.

Helaas weer een puntloze uitwedstrijd al moet ik zeggen dat ik dit de beste ploeg tot dusver vind. Zorgelijk is wel dat we moeizaam tot scoren komen, slechts twee doelpunten uit vijf wedstrijden is mager. Thuis zijn we echter nog ongeslagen, reden te meer om a.s. dinsdag voluit te gaan in de bekerwedstrijd tegen De Treffers uit Groesbeek.

Daarna wacht DOVO, ook thuis. Zij kennen ook geen voorbeeldige start, met winst op hen achterhalen we ze op de ranglijst. Dat zou een mooie opsteker zijn om een stevige middenmoter te worden !!!