Jerzy van Bergen

kwalificatieronde 2 Q2

6 oktober 2020 19:30

N. (Niels) Boel

Voor de buitenstaander niets meer dan een kille mededeling op het (beeld)scherm “ODIN ’59 w.n.s.”. Maar wat daaraan vooraf ging is een stuk Zeeuwse geschiedenis geworden. Een bloedstollende strafschoppenserie na een matige wedstrijd en dito verlenging. Waar in de 1e helft ODIN ’59 de boventoon voerde en het spel dicteerde, waren de rollen in de 2e helft omgedraaid. “Gezamenlijk Opwaarts Eendrachtig Sterk” bepaalde het spelbeeld dat zich hoofdzakelijk op Heemskerkse helft afspeelde. De Noord-Hollandse dadendrang de eerste 45 minuten leidde niet tot een verdiende en beslissende voorsprong. Ondanks legio hoekschoppen en vrije trappen werd het net luttele seconden voor het verstrijken van de 1e helft gevonden. Uit de draai knalde Thom verwoestend de bal in de bovenhoek. Een goed moment om te gaan rusten maar geen geruststellende gedachte na drie kwartier machtsvertoon. Na de thee waren de Zeeuwen de baas, minder corners dan hun opponenten maar veel druk op het ODIN-doel. Dit resulteerde in de 76e minuut in de verdiende gelijkmaker en ook dit was een juweeltje ! Met een streep in de bovenhoek knalde Ruben Hollemans de partijen weer op gelijke hoogte. Het vervolg was een aandringend GOES zonder echt gevaarlijk te worden doch Joost enkele malen wel kon testten. Verandering in de stand kwam er niet meer, ook de verlenging was doelpuntloos al deden zich aan beide kanten zenuwachtige momenten voor. Strafschoppen dus, en wie dit scenario had kunnen voorzien …… ???!!!

Het was een lange reis naar het Zeeuwse Goes, ruim 200 km, met mondkapjes voor, in de bus. Dat het een latertje zou worden was ingecalculeerd, dat het een “erg” latertje zou worden had niemand op gerekend. ODIN ’59 begon voortvarend aan de wedstrijd en zetten de rood-witten vast op eigen helft. De ene corner na de andere volgde doch zonder resultaat. Ook GOES beschikt over een uitstekende doelman die heerst in zijn strafschopgebied. Ondanks de druk op het Zuid-Bevelandse doel bezweken ze niet, pas aan het slot van de 1e helft werd het gat gevonden. Eerst had Niels B. een uitstekende mogelijkheid om, na een mooie vrije trap van Lars, uit de rebound de score te openen doch zag doelman Matthew Lentink met een reflex succes in de weg staan. Een minuutje later was het wel raak, Koen deed het technische werk aan de zijlijn, Niels J. ontving de bal en schoof deze in de voeten van Thom. Met zijn rug naar het doel en een verdediger in zijn nek haalde hij “uit de draai” loepzuiver uit en als een granaat sloeg de bal in de kruising binnen, 0-1 ! Eindelijk loon naar werken maar het was dat Joost attent reageerde na een snelle aanval van GOES-zijde anders had de stand in no-time weer gelijk geweest. Met een verdiende voorsprong brak de rust aan en konden we ons voorbereiden op een alles-of-niets offensief van de Zeelanders.

Dat dit kwam was geen verrassing, direct na de thee waren de rollen compleet omgedraaid. GOES nam het heft in handen en drong ODIN ’59 op eigen helft terug. De 2e helft was identiek als de 1e, met ditmaal de gastgevers in de hoofdrol. De verdediging stond weer als een huis maar meer als wegwerken was nauwelijks mogelijk. Eén keer kroop GOES door het oog van de naald toen een corner bovenop de lat kwam en keeper Lentink de bal met een uiterste krachtsinspanning tot een volgende hoekschop kon verwerken. In de 76e minuut kregen de Zeeuwen waar ze recht op hadden, na een afgeslagen aanval belandde de bal op zo’n 25 meter van het ODIN-doel voor de voeten van Ruben Hollemans die zich niet bedacht en snoeihard uithaalde. Joost had geen tijd om te reageren, voordat hij er erg in had lag de bal achter hem. Een daverende uithaal zorgde voor 1-1. Het laatste kwartier van de reguliere speeltijd leverde aan beide kanten niets op. Met een vrije trap van Jim, die vlak langs de paal vloog, werden de eerste 90 minuten beëindigd.

Over de verlenging is weinig te vermelden, een iets opportunistischer GOES deed pogingen om aan de gevreesde strafschoppen te ontkomen. Ze hadden daarmee bijna succes toen in de blessuretijd van de 2e verlenging de bal, uit een hoekschop, voor de voeten van Huib van Hecke kwam. Hij schoot in maar met een katachtige reactie van Joost ranselde hij de bal uit zijn linker benedenhoek en voorkwam hiermee Zeeuws gejubel in de laatste seconden van de wedstrijd.

Strafschoppen moesten de beslissing brengen, “een loterij” volgens velen, maar wel een met consequenties. Wie mag “thuis” tegen FC Volendam aantreden in de 1e ronde van de KNVB-beker. De eerste vijf specialisten zullen ongetwijfeld moeiteloos door de technische staf zijn aangewezen. Daarna evt. een paar “reserve-schutters” en de overige mogen vanuit de middencirkel toekijken. Het lot wees ODIN aan als starter van de serie en de ODIN-staf had Lars aangewezen om de spits af te bijten. Feilloos knalde hij de bal langs doelman Lentink. Zo volgden er aan weerszijde nog drie totdat dezelfde Lentink de vierde penalty hoog over schoot. Gejuich uit het Heemskerkse kamp want als de volgende strafschop raak zou zijn was de volgende ronde bereikt. De revanche op zijn gemiste strafschop was niet mis, bekwaam keerde hij de ODIN-inzet waarna beide partijen hun serie met 4 uit 5 beëindigden.

De hoop was nu op de “reserve-schutters” gevestigd. Het was het begin van een bloedstollende serie strafschoppen die perfect genomen werden !! Hard en strak vlogen de ballen langs de (kansloze) keepers, af en toe raakten hun vingertoppen de bal maar konden hem niet tegenhouden. Zelden zulke mooie penalty’s gezien en de spanning bleef maar oplopen. De eerstvolgende 10 schutters aan beide kanten faalden niet zodat er na 30 strafschoppen slechts 2 (!!!) gemist werden, een uitzonderlijke situatie !

Statistisch gezien zou er toch ook een keer gemist moeten worden …… Helaas was dat bij de 16e ODIN-pingel het geval. Matthew Lentink koos de goede hoek ranselde de bal uit zijn doel. Nu was het GOES dat op de drempel van de volgende ronde stond. Alle hoop was op Joost gevestigd, fingers crossed, billen bij elkaar geknepen ……. Hij flikte het, koos de goede hoek en duwde de bal via de paal terug het veld in !! Een zucht van opluchting uit de ODIN-kelen, we leven nog. Met een 15-15 stand (incl. de 1-1 eindstand) begonnen we gewoon “opnieuw” aan de serie. Iedereen was al ruim een keer aan de beurt geweest en nu was het Dustin die voor de tweede keer mocht aanleggen. Stoïcijns knalde hij de bal hoog achter de wegduikende doelman, 15-16. Zou Joost zijn huzarenstukje kunnen herhalen ? Iedereen hield zijn adem in toen de strafschop genomen werd ……… Speler en keeper kozen dezelfde hoek en Joost kwam er als winnaar uit, hij keerde de 17e penalty van GOES !!! Vervolgens brak het gejuich los dat tot in Heemskerk te horen moet zijn geweest ! Na 34 strafschoppen (een nieuw Zeeuws record volgens hun krant) bereikten wij de volgende ronde van het KNVB-beker toernooi. De opluchting was groot en de lange terugreis een stuk aangenamer, Ons Doel Is Nuttig !!!

Een apotheose die niemand voorzien had, na een matige wedstrijd een uitermate spannend slot. Twee keer een moment dat het er-op-of-er-onder was voor ODIN of GOES. Uiteraard een blij en gelukkig ODIN doch een groot compliment voor de spelers die van de 34 strafschoppen er maar 5 misten ! Er moet een winnaar komen maar om op deze manier het bekertoernooi te verlaten is wel erg zuur.

En dan staat er op ieders (beeld)scherm heel kil “ODIN ’59 w.n.s.”, wij weten beter……………