Kleine nederlaag na nuttige oefenwedstrijd

1 - 0

Maarten Reyneveld (schot)
16'

14 augustus 2021 14:30

Met de kleinst mogelijke nederlaag kwam ODIN ’59 terug uit Katwijk aan den Rijn tegen een uitstekend FC Rijnvogels. De Zuid-Hollandse tegenstander acteert één niveau lager in de zaterdagse Hoofdklasse. Van enig niveauverschil was geen sprake, sterker nog, Rijnvogels was de bovenliggende partij en dicteerde grotendeels het wedstrijdverloop. De beslissing viel in de 16e minuut na een inschattingsfout achterin. Beide ploegen schotelden de aanwezige toeschouwers vooral de 1e helft een aantrekkelijke wedstrijd voor. De volgende speelhelft kenmerkte zich vooral door de vele wisselingen waardoor deze van een lager niveau was als de 45 minuten daarvoor.

Beide teams ontvingen van hun oorspronkelijke tegenstanders deze dag een afzegging. Waar FC Rijnvogels de derby tegen Quick Boys in rook zag opgaan, scheelde het de Heemskerkers heel wat kilometers omdat Unitas uit Gorinchem de wedstrijd cancelde. Direct vanaf het beginsignaal zetten de rood-witten de geel-blauwen vast op eigen helft, de bedoelingen waren duidelijk. In een hoog tempo zo snel mogelijk een voorsprong zien te krijgen. Met het snelle combinatiespel had ODIN ’59 het moeilijk, zonder echt gevaarlijk te worden hadden de Katwijkers hun opponenten stevig in de tang. Desondanks was de eerste mogelijkheid voor de Noord-Hollanders, vanuit een razendsnelle omschakeling moest Rijnvogels doelman Van der Niet handelend optreden om een achterstand te voorkomen. Wat in de lucht hing zou na ruim een kwartier voetballen gebeuren, al was er een inschattingsfout in de achterhoede voor nodig om de thuisploeg op voorsprong te brengen. “Vogel” van Leeuwen kwam gemakkelijk aan de bal en legde deze panklaar neer voor Maarten Reyneveld. Een simpele voetbeweging was voldoende om Joost kansloos te laten, 1-0. Een verdiende doch onnodig verkregen voorsprong. Enkele minuten later leek het er op dat ODIN ’59 de stand gelijk zou trekken, een mooie diepe pass van Michael bracht Clifton in riante positie doch zijn schot vloog over de lat. De Heemskerkers kregen meer vat op het snelle en beweeglijke spel van Rijnvogels. Toch was er een knappe redding van Joost voor nodig om een kopbal van dezelfde Reyneveld uit zijn doel te ranselen. Met een katachtige reactie voorkwam hij een grotere voorsprong van de gastheren. Tot het rustsignaal bleef de kleine Zuid-Hollandse voorsprong gehandhaafd.

Na de thee hetzelfde beeld, Rijnvogels bepaalde het tempo en kwam bijna op 2-0 maar in een één-op-één situatie was Joost aanvaller Dennis Bakker de baas. Zoals in de inleiding aangegeven, tijdens de 2e helft werd er veelvuldig gewisseld waardoor het hoge niveau van de 45 minuten daarvoor niet gehaald werd. Niets ten nadele van de invallers, het tempo bleef hoog doch de doelrijpe kansen bleven uit. Met enkele kleine mogelijkheden in het laatste kwartier van de wedstrijd had de eindstand nog 1-1 kunnen worden. Een mooie actie van Ahmed had beter verdiend (zijn bekeken schot verdween vlak langs de verkeerde kant van de paal) en goed doorzetten van Luke leverde vlak voor tijd ook bijna een doelpunt op. Hij zag zijn schot voorlangs en rakelings langs de paal vliegen. Zou het verdiend zijn geweest …. misschien niet maar wel een beloning voor de inzet die tegen deze sterke tegenstander getoond werd.